Ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη βιώσιμη διαχείριση της γης σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, πραγματοποιείται στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γέρας.
Ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη βιώσιμη διαχείριση της γης σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, πραγματοποιείται από τις 17 Σεπτεμβρίου στη Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γέρας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus».
Πρόκειται για ένα ευρύτερο πρόγραμμα που αφορά τις κλιματικές αλλαγές, τις επιπτώσεις τους και τα σενάρια που ισχύουν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία στην περιοχή της Γέρας και το οποίο υλοποιείται μέσω συνεργασίας έξι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Τμήμα Γεωγραφίας φιλοξενεί 33 φοιτητές και καθηγητές από πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας.
Ποικίλες δραστηριότητες
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή του Προγράμματος, λέκτορα του Τμήματος Γεωγραφίας, κ. Θανάση Κίζο, το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε εργασίες πεδίου, που εξετάζουν τις μεταβολές που έχουν γίνει στις χρήσεις γης στην περιοχή της Γέρας όσον αφορά σε διάφορους τομείς, όπως είναι η γεωργία, η δόμηση, τα δάση, η βιοποικιλότητα, το αγροτικό τοπίο κ.λπ.. Στη συνέχεια, θα γίνει προσπάθεια εκτίμησης των επιπτώσεων που θα έχουν στην περιοχή τα διάφορα σενάρια περί κλιματικής αλλαγής.
Η περιοχή της Γέρας προσφέρεται για την εργασία αυτή, λόγω του ότι είναι μια τυπική μεσογειακή περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο - αφού περιλαμβάνει περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 - αλλά και οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα και παράκτια ζώνη που αποτελεί ένα χώρο ευαίσθητο, όσον αφορά στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Έτσι, οι συμμετέχοντες φοιτητές δουλεύουν χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας των έξι ατόμων, κάθε μία από τις οποίες, υπό την καθοδήγηση ενός εκ των καθηγητών του Προγράμματος, εξετάζει ένα διαφορετικό θέμα. Όλες τις προηγούμενες μέρες, εργάζονταν με χάρτες και κατάλληλο εξοπλισμό στο πεδίο, διαθέτοντας επιπλέον και βάσεις κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών δεδομένων για την περιοχή.
Από χθες, οι φοιτητές και οι καθηγητές εργάζονται στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωγραφίας, έχοντας πια ολοκληρώσει τις εργασίες πεδίου. Οργανώνοντας και επεξεργαζόμενοι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει, θα καταλήξουν σε μελλοντικά σενάρια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που αναμένεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Κυρίως εκπαιδευτικό
Ο κ. Κίζος, πάντως, τονίζει ότι το πρόγραμμα είναι περισσότερο εκπαιδευτικό παρά ερευνητικό, γι’ αυτό και τα συμπεράσματά του θα έχουν μεν να παρουσιάσουν κάποια στοιχεία, ωστόσο θα συνιστούν κυρίως εργασία που θα έχει γίνει για την εκπαίδευση των ίδιων των συμμετεχόντων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, πρωτεύον ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ικανότητας συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Το Σάββατο στις 10 το πρωί θα γίνει η παρουσίαση των συμπερασμάτων στο Τμήμα Γεωγραφίας, ενώ την Κυριακή οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.