Εξίσου σημαντικής αξίας με το θρησκευτικό περιεχόμενο της επίσκεψης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Τουρκία ήταν και οι επαφές με εκπροσώπους τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, για προβολή του Βορείου Αιγαίου.
Εξίσου σημαντικής αξίας με το θρησκευτικό περιεχόμενο της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Τουρκία ήταν και οι παράλληλες επαφές που υπήρξαν με εκπροσώπους τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, από τις οποίες και δημιουργούνται ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με τα απέναντι παράλια. Τόσο σε εμπορικό, όσο και κυρίως σε τουριστικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, ξεκινά μια ουσιαστική και συστηματική προσπάθεια προβολής των νησιών στην τουρκική αγορά. Η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας με επικεφαλής τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου διερεύνησε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ανοίξουν νέοι δρόμοι συνεργασίας με φορείς από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Αϊβαλί, οι οποίοι κατ’ αρχάς - και παρά τα προβλήματα - φαίνονται διατεθειμένοι να έχουν «δούναι και λαβείν» με τους γείτονές τους.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, λοιπόν, με την επιστροφή της στη Μυτιλήνη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σμύρνη, με αφορμή την ιστορική επίσκεψη εκεί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Στη διάρκειά της, τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, προωθώντας το στόχο να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς, το νομάρχη Σμύρνης Σαχίτ Κιράτς, το δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου και τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σμύρνης Ριζά Γκεντσάι. Επίσης υπήρξαν επαφές και με επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, από διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντινούπολη, όπου και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά. Ας σημειωθούν επίσης οι συναντήσεις καλής γειτονίας με τον έπαρχο και το δήμαρχο του Αϊβαλιού, καθώς και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Αϊβαλιού.
Με το νομάρχη Σμύρνης, Σαχίτ Κιράτς (πάνω) τον Εκρέμ Ντεμιρτάς
Τουριστικά «πακέτα»…
Οι επαφές που έγιναν από τον περιφερειάρχη, που για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σε πολύ εξειδικευμένο επίπεδο, αφού εξετάστηκαν μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, συζητήθηκε με επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρουαζιερόπλοιων η επέκταση δρομολογίων τους προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ακόμη διερευνήθηκε το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί «κοινός» τουρισμός μεταξύ των νησιών και ξενοδοχείων των παραλίων της Τουρκίας, με «πακέτα» που θα προσφέρουν παραμονή και στις δύο πλευρές και θα απευθύνονται είτε σε Τούρκους είτε σε Έλληνες είτε σε επισκέπτες απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα, δεδομένων και των κονδυλίων που προβλέπονται μέσω του ΕΣΠΑ για δράσεις τουριστικής προβολής, αναμένεται η Περιφέρεια να δραστηριοποιηθεί με συγκεκριμένες καμπάνιες στην προσέλκυση τουριστών απ’ την Τουρκία, προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρξει το επόμενο διάστημα - και σίγουρα μετά την καλοκαιρινή περίοδο, στις αρχές του φθινοπώρου - συνέχεια των επαφών, προκειμένου να οργανωθεί σε στερεότερη βάση το πλαίσιο της συνεργασίας στον τουρισμό.
...και τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, Ριζά Γκεντσάι
… και επενδύσεις
Τις ίδιες, όμως, συναντήσεις δε μονοπώλησε το θέμα του τουρισμού, αφού έγινε συζήτηση για εμπορικές συναλλαγές αλλά και για επενδύσεις, ως επί το πλείστον από Έλληνες στην απέναντι πλευρά. Για παράδειγμα, υπήρξε ενδιαφέρον για μια σειρά από τοπικά προϊόντα (λάδι, τυριά, μαρμελάδες κ.ά.) και κυρίως για την εξαγωγή απ’ το Βόρειο Αιγαίο αρνιών, μια και η εγχώρια παραγωγή της Τουρκίας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της. Ενδιαφέρον υπήρξε ακόμη για επενδύσεις που θα εξάγουν τεχνογνωσία και εμπειρία, γιατί, ενώ υπάρχει υπερπληθώρα εργατικού δυναμικού, λείπουν τα εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
«Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική, με τους Τούρκους συνομιλητές να εκφράζουν με τη σειρά τους την αισιοδοξία τους πως θα καταγραφεί αξιοσημείωτη βελτίωση στο αμέσως επόμενο διάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, ενώ ο Νάσος Γιακαλής, μετά την επιστροφή του στη Μυτιλήνη, αποτιμώντας τις επαφές αυτές δήλωσε: «Επιστρέφουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη γείτονα χώρα και με την αίσθηση πως η συνεργασία μας με τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των γειτονικών μας παραλίων θα τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στα νησιά μας και κατ’ επέκταση και την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών.»
Τον κ. Γιακαλή συνόδευσαν οι αντιπεριφερειάρχες Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, Χίου Κώστας Γανιάρης, Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αποστολία Λύκου και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Παναγιώτης Καπάρας.
Εμπόδιο η διατήρηση της βίζας στα μπλε διαβατήρια Παράπονα για το κόστος…
Ένα ζήτημα που τέθηκε σχεδόν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό στην Τουρκία ως παράπονο, γιατί η αντιμετώπισή του δεν αποτελεί ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα, ήταν αυτό της βίζας στα μπλε (που τώρα αντικαθίστανται με κόκκινα) διαβατήρια. Ως γνωστόν, ήδη όσοι κατέχουν τα πράσινα και τα γκρι διαβατήρια δε χρειάζονται βίζα για να επισκεφτούν τα νησιά, και μάλιστα το διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει έως και τους τρεις μήνες το εξάμηνο. Όσοι όμως έχουν μπλε διαβατήρια, για να επισκεφτούν τα νησιά θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 50 ευρώ για την έκδοση βίζας. Όπως μάλιστα μας αναφέρθηκε από μέλος της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας, το παράπονο των Τούρκων δεν αφορά στη διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση βίζας, αλλά στο κόστος της, που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.