Σε μια πρωτοφανή απόφαση-λάθος προέβη το υπουργείο Παιδείας, που διόρισε 14 φιλολόγους μέσα στο Δήμο Μυτιλήνης.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση-λάθος προέβη το υπουργείο Παιδείας, που διόρισε 14 φιλολόγους μέσα στο Δήμο Μυτιλήνης κι όχι στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου, για το οποίο κι είχαν ζητηθεί διορισμοί. Αν δεν ευδοκιμήσει η διαδικασία της διαβούλευσης, που προφανώς για να διορθωθεί το λάθος κίνησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, και παραμείνουν χωρισμένες ως περιοχές τοποθέτησης οι Α και Γ περιοχές του νομού Λέσβου, τότε στην πράξη η γκάφα του υπουργείου δυναμιτίζει την εξέλιξη και τις οργανικές θέσεις των φιλολόγων για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι με έγγραφό της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μέσα στο κατακαλόκαιρο έθεσε σε διαβούλευση, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στρατή Τζιμή για ενοποίηση των περιοχών τοποθέτησης των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ισχύει επί πολλά χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η πρόταση απευθυνόταν στις τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου, Χίου και Σάμου, αλλά και στην Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) και αφορούσε και τα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, για τα οποία και προτείνεται να γίνει άμεση ενοποίηση. Συγκεκριμένα, προτείνεται η ενοποίηση των περιοχών Α και Γ Λέσβου σε Α Λέσβου, των Α και Β Χίου σε Α Χίου και των Α και Β Σάμου σε Α Σάμου.
«Η παραπάνω αλλαγή θα άρει αδικίες και θα επιλύσει όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στις τοποθετήσεις (διορισμούς, μεταθέσεις, αποσπάσεις) των καθηγητών στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο», τόνιζε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Στρατής Τζιμής, που μιλώντας στο «Ε» είχε πει ότι «για παράδειγμα στη Λέσβο μπορεί να διοριστεί κάποιος απευθείας στην Α Λέσβου που περιλαμβάνει το δήμο Μυτιλήνης, μέχρι και τα Πάμφιλα, και κάποιος που έχει διοριστεί στη Γ Λέσβου, στο υπόλοιπο δηλαδή νησί, να περιμένει πολλά χρόνια να μετακινηθεί στην Α. Πιστεύω πως οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών θα προκρίνουν μια τέτοια προοπτική που θα λύσει προβλήματα και αδικίες».
Μείζον λάθος
Μετά από διαμαρτυρίες όμως καθηγητών αποδεικνύεται πως η πρωτοβουλία του κ. Τζιμή μόνο τυχαία δεν ήταν. Λίγες μέρες πριν εκδηλωθεί, το υπουργείο Παιδείας είχε προβεί σε ένα τραγικό λάθος: αντί να διορίσει φιλολόγους στη Γ Λέσβου, διόρισε στην Α, δηλαδή στο δήμο Μυτιλήνης. Ήδη στην Α Λέσβου υπήρχαν πριν τους διορισμούς περί τους δέκα υπεράριθμους φιλολόγους, ενώ αντιθέτως στη Γ Λέσβου υπάρχουν πολλές κενές θέσεις.
Το πρόβλημα φέτος δεν αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού οι νεοδιορισθέντες για τον πρώτο χρόνο παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ. Αν όμως δεν υπάρξει ενοποίηση των δύο περιοχών, τότε οι 14 φιλόλογοι θα πάρουν του χρόνου οργανική θέση σε γυμνάσιο ή λύκειο του Δήμου Μυτιλήνης. Αντιθέτως εκπαιδευτικοί που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια σε σχολεία εκτός της πόλης, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες μόρια, δεν θα μπορούν να μετατεθούν στην πόλη.
Κάποιοι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν πως, ακόμη και σε περίοδο που θα είναι σε διάθεση οι νεοδιορισθέντες φιλόλογοι για να αναλάβουν υπηρεσία σε περιοχή εκτός αυτής της τοποθέτησής τους, θα πρέπει να αποζημιώνονται με την εκτός έδρας αποζημίωση, οπότε να λαμβάνουν και τα έξοδα μετακίνησής τους, επιβαρύνοντας την εκπαίδευση.
Κι άλλες φορές έχουν γίνει παρόμοια λάθη, αλλά είναι σαφώς σε μικρότερη έκταση, του ενός ή δύο καθηγητών μιας ειδικότητας. Τώρα, αν δεν γίνει ενοποίηση των δύο περιοχών τοποθέτησης η γκάφα του υπουργείου θα «σέρνεται» για τα επόμενα δέκα και βάλε χρόνια, καταργώντας τα μόρια της πλέον πολυπληθούς ειδικότητας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.