Η επικείμενη αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε όλη την ύπαιθρο δημιουργεί μετά το Πλωμάρι σοβαρά προβλήματα και στην Αγιάσο, που τις τελευταίες μέρες αναστατώνεται απ’ την πληροφορία ότι θα καταργηθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής.
Πληροφορίες για επικείμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου αναστατώνουν το χωριό
Η επικείμενη αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε όλη την ύπαιθρο δημιουργεί μετά το Πλωμάρι σοβαρά προβλήματα και στην Αγιάσο, που τις τελευταίες μέρες αναστατώνεται απ’ την πληροφορία ότι θα καταργηθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής. Παρ’ ότι η διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης διαψεύδει κατηγορηματικά ως «φήμες» τα περί κατάργησης, κάτοικοι της Αγιάσου αναφέρουν ότι υπηρετούντες στο Κλιμάκιο έχουν υπηρεσιακώς ερωτηθεί σε ποια άλλη μονάδα θέλουν να υπηρετήσουν εάν αυτό κλείσει.
«Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό, αν αποδειχθούν αληθινά αυτά που συζητιούνται χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση στο χωριό μας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, προσθέτοντας: «Θα αντιδράσουμε δυναμικά για να αποτρέψουμε μια τέτοια δυσάρεστη για τον τόπο μας εξέλιξη, που λόγω των αποστάσεών του από τις άλλες περιοχές που διαθέτουν μονάδες της Πυροσβεστικής, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μείνει χωρίς πυροσβεστική προστασία.»
Όμως ακάλυπτη πυροσβεστικά μένει και η ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου που εξυπηρετείται απ’ το Κλιμάκιο της Αγιάσου, γιατί αν κλείσει, θα πρέπει σε κάποιο συμβάν να μετακινηθεί δύναμη απ’ τη Μυτιλήνη ή την Καλλονή.
Πού θέλετε…
Η συγκεκριμένη μονάδα της Αγιάσου λειτουργεί απ’ το 1998, με οργανική δύναμη 18 πυροσβεστών. Σήμερα στο Κλιμάκιο υπηρετούν 13 άτομα μαζί με το διοικητή, ενώ δύο πυροσβέστες είναι αποσπασμένοι στη «μητρική» υπηρεσία της Μυτιλήνης. Σε αυτήν προβλέπεται να υπαχθούν κι όλοι οι υπηρετούντες στην Αγιάσο εάν καταργηθεί το Κλιμάκιο.
Όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια έντονη κινητικότητα, γιατί φέρεται να έχουν ερωτηθεί πυροσβέστες αν αντί για τον Καρά Τεπέ, όπου στεγάζεται η κεντρική υπηρεσία της Λέσβου, επιθυμούν να εργαστούν στο Πλωμάρι ή στην Καλλονή.
Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, αντιπύραρχος Νίκος Μπαμπάκος, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κατάργησης του Σταθμού. Παρ’ όλα αυτά, υφιστάμενοί του επέμεναν πως «έχει ληφθεί η απόφαση αναστολής της λειτουργίας του Κλιμακίου».
Μια άλλη πληροφορία που μας μεταφέρθηκε απ’ την Αγιάσο, είναι ότι υπάρχει περίπτωση το Κλιμάκιο να παραμένει ενεργό τη θερινή περίοδο, οπότε και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών, και να κλείνει το χειμώνα, ώστε να καλύπτονται κενά και άδειες στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στο νησί.
Ή Πλωμάρι ή Αγιάσος;
Έγκυρη πηγή μάς ανέφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης για τη Λέσβο προέβλεπε την ενίσχυση της Καλλονής με παράλληλη κατάργηση του Κλιμακίου Πλωμαρίου, με το σκεπτικό ότι εκεί υπάρχει οργανωμένη εθελοντική δύναμη που μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση φωτιάς. Όμως, φαίνεται πως οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η σχετική αποκάλυψη του «Ε» στις αρχές Δεκεμβρίου, διαφοροποίησαν το σχεδιασμό και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, «το μοναδικό κλιμάκιο που θα καταργηθεί στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι της Αγιάσου».
«Για μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά ποιο κλιμάκιο πρέπει να κλείσει και ποιο όχι, γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι χρειάζεται και του Πλωμαρίου, και φυσικά και της Αγιάσου, που καλύπτει δύο δημοτικές ενότητες και με ιδιαίτερα μεγάλη δασική κάλυψη, της Αγιάσου και του Πολιχνίτου», μας είπε πυροσβέστης, υποστηρίζοντας πως οι μεγάλες αποστάσεις στο νησί επιβάλλουν τη διατήρηση σε λειτουργία, αλλά και την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής.
Τακτικές κρίσεις στην Πυροσβεστική
Συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Παναγιώτη Μπονάτσου, το Ανώτερο Συμβούλιο, για τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων έτους 2012 αξιωματικών του Σώματος, το οποίο και έκρινε:
- στο βαθμό του αρχιπύραρχου το Χαράλαμπο Αφάλη ως διοικητή Περιφερειακών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου
- στο βαθμό του πύραρχου το Λευτέρη Ελευθεριάδη ως διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης
- στο βαθμό του αντιπύραρχου το Νίκο Μπαμπάκο ως υποδιοικητή της ίδιας Υπηρεσίας Μυτιλήνης