Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για την ανακύκλωση στην πόλη της Μυτιλήνης οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου. Σύμφωνα με τους ίδιους, βρισκόμαστε «προ των πυλών» της παύσης της, αφού το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να καλύψει το επιπλέον κόστος που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για την ανακύκλωση στην πόλη της Μυτιλήνης οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου. Σύμφωνα με τους ίδιους, βρισκόμαστε «προ των πυλών» της παύσης της, αφού το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να καλύψει το επιπλέον κόστος που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων, ενώ καλούν τους πολίτες να πιέσουν τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα πληρότητας στους κώδωνες του Λιμενικού Ταμείου, με αποτέλεσμα πολλά από τα ανακυκλώσιμα υλικά να πετιούνται τελικά στα σκουπίδια. Ωστόσο, το Λιμενικό Ταμείο φέρεται να μην μπορεί να καλύψει το επιπλέον κόστος που απαιτείται για την αύξηση των ημερών αποκομιδής των απορριμμάτων από τους κώδωνες, το οποίο ανέρχεται στις 25.000 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο δήμος απουσιάζει «εκκωφαντικά» από την υπόθεση.
«Ο δήμος Μυτιλήνης εξάντλησε τη μέριμνά του για την ανακύκλωση σε “χαρές και πανηγύρια” με τη διοργάνωση της “Γιορτής για την ανακύκλωση” την 5η Ιουνίου, χωρίς να συμβάλει στην προσπάθεια των εθελοντών του “Υδάτινου”. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 συλλέχθηκαν περίπου 165 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση για τη συλλογή των ανακυκλούμενων έξι μέρες την εβδομάδα, η ποσότητα αυτή μπορεί να διπλασιαστεί, οπότε να φτάσουμε σε ποσότητες 660 τόνων ετησίως. Αυτό σημαίνει 660 τόνοι λιγότερα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ της Λέσβου, παράταση στη διάρκεια χρήσης του ΧΥΤΑ, αλλά και εξοικονόμηση πόρων για το δήμο Μυτιλήνης, από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει στη ΔΕΔΑΠΑΛ για τη διάθεση των απορριμμάτων, που ξεπερνάνε τις 25.000 ευρώ. Πέρα λοιπόν από το περιβαλλοντικό όφελος, ο δήμος αρνείται τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα με καθαρό οικονομικό όφελος για τον ίδιο!», λένε χαρακτηριστικά.
Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια του «Υδάτινου», αλλά και όλων των πολιτών, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους τελευταίους να πιέσουν τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους, ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.