Ατράνταχτο πειστήριο του διοικητικού εγκλήματος που συντελέστηκε στη Λέσβο με τη δημιουργία ενός απέραντου δήμου-τέρατος, αποτέλεσε η προχθεσινή τρίτη κατά σειρά επτάωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου.
Ατράνταχτο πειστήριο του διοικητικού εγκλήματος που συντελέστηκε στη Λέσβο με τη δημιουργία ενός απέραντου δήμου-τέρατος, αποτέλεσε η προχθεσινή τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Η οποία, αν και δεν είχε ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις και εντάσεις, αν και δεν την απασχόλησαν ζητήματα μείζονος σημασίας, αν και δεν κατακλύστηκε απ’ τις «γνωμοδοτήσεις» των 73 συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του νησιού, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καν ξεκινήσει να συνεδριάζουν, διήρκεσε επτά ολόκληρες ώρες. Άρχισε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Απ’ τη μέση, δε, της συνεδρίασης και μετά, άρχισαν οι αποχωρήσεις, όχι επειδή εξαντλήθηκαν οι σύμβουλοι, όπως θα ήταν πολύ λογικό κι ανθρωπίνως θεμιτό λόγω της κόπωσης να συμβεί, αλλά γιατί έπρεπε να φύγουν όσοι θα οδηγούσαν νυχτιάτικα έως και δυο ώρες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στην άλλη άκρη του νησιού.
Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν υπάρχει προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα, ό,τι δηλαδή αναμένεται να πολλαπλασιάσει, δεδομένων και των αρμοδιοτήτων του «καλλικράτειου» υπερδήμου, τα θέματα και το δημοτικό έργο. Το μεγάλο «αγκάθι» και η αδυναμία του όλου σχεδιασμού φάνηκε πως είναι η υπερσυγκέντρωση σε ένα όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, όλων των αποφάσεων, όλων των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Που για το δήμο-γίγαντα της Λέσβου αριθμούν σε 23 δημοτικές κοινότητες και 50 τοπικές. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι το ίδιο συμβούλιο που αποφάσισε για θέματα ιδιαίτερης αξίας, όπως η πρόταση για την ένταξη των βιολογικών της Αγιάσου και του Πολιχνίτου στο Ταμείο Συνοχής ή οι όροι δόμησης σε περιοχές Natura, αποφάσισε και για την έγκριση της απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών να τοποθετήσει τα γραμματοκιβώτια που είχαν αγοραστεί προ καιρού, όπως και για το εάν θα βάλει internet το Νεοχώρι. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού για τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα τοπικά συμβούλια είναι μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
Θυσίες…
Ως τέτοιες, γνωμοδοτικές, θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αποφάσεις και απ’ τις 73 κοινότητες, και με εισήγηση του προέδρου του κάθε χωριού, όπως επέμεινε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος (ώστε να μην ακυρώνεται απ’ τους χωρικούς αντιδημάρχους-εισηγητές έστω και αυτή η μικρή αρμοδιότητα των προέδρων), θα ενημερώνεται το σώμα, για να αποφασίσει τελικά τι θα εκτελέσει η δημοτική αρχή για το κάθε χωριό.
Ο κίνδυνος μπροστά στα πολλά και αμέτρητα μικρά και ασήμαντα να χαθεί η ουσία του αυτοδιοικητικού ρόλου του οργάνου στη λήψη κρίσιμων για τον τόπο αποφάσεων είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Κι αυτό ανεξάρτητα απ’ την οργάνωση που θα υπάρξει στην «ομαδοποίηση» ίδιων θεμάτων από διαφορετικές κοινότητες, ανεξάρτητα απ’ τις όποιες αρμοδιότητες δύναται να αποκεντρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ανεξάρτητα απ’ το πόσο άψογα θα κρατήσει τις διαδικασίες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, για να συντμηθούν οι χρόνοι συζήτησης τόσο πολλών θεμάτων.
Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των χωριών, τόσο γιγάντιο το μοναδικό σε μέγεθος στη χώρα «τέρας» που δημιουργήθηκε από τόσο πολλούς δήμους και χωριά, που φάνηκε ήδη ότι θα χρειαστούν πολλές θυσίες για να «χορτάσει». Δοκιμάζοντας και τις αντοχές όσων εκλέχτηκαν να τον υπηρετήσουν, αλλά και τον ίδιο τον τόπο, που εκ προοιμίου είναι με ένα τέτοιο δυσκίνητο σχήμα πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης περίπου καταδικασμένος, όσο τέλεια οργανωτικό σύστημα διοίκησης και αν αποκτήσει.
Για ολόκληρη τη Λέσβο ή για κάποια χωριά
Πάνω από 30 αποφάσεις
Εκτός απ’ τα 27 θέματα που είχαν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη, στη συνεδρίαση εξετάστηκαν και σοβαρά επείγοντα ζητήματα που τέθηκαν στο Συμβούλιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά λήφθηκαν πάνω από 30 αποφάσεις, ενώ υπήρξαν και θέματα που τέθηκαν ως ερωτήσεις απ’ τους επικεφαλής των παρατάξεων και θα επανέλθουν για απάντηση σε επόμενη συνεδρίαση. Τέτοιο θέμα ήταν αυτό της συγχώνευσης-κατάργησης σχολείων, που ζήτησαν να συζητηθεί ο Βαγγέλης Παλαιολόγος και ο Γιώργος Πάλλης, ενώ ο Άρης Χατζηκομνηνός έθεσε ζήτημα για το Γήπεδο Καλλονής (βλ. αναλυτικά στη σελ. των Αθλητικών), που ομοίως θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση. Επί τόπου απαντήθηκαν απ’ τον Κώστα Αστυρακάκη, που άτυπα έχει και την ευθύνη, οι ερωτήσεις που έθεσε ο Παντελής Πατερέλλης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους άθλησης.
Στην ίδια εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο Παναγιώτης Σταμάτης έθεσε ζήτημα να υπάρξει διεξοδική αναζήτηση των αιτιών απ’ τις οποίες προκλήθηκε η φωτιά στο παλιό Σχολείο του Μανταμάδου, που λειτουργούσε ως δημοτικό ακίνητο, λαμβάνοντας την υπόσχεση του δημάρχου ότι αν χρειαστεί ο Δήμος θα βάλει δικό του εμπειρογνώμονα για τη διερεύνηση των αιτιών, έτσι όπως ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος, ώστε να μην υπάρχει καμμία απολύτως αμφιβολία στην τοπική κοινωνία.
Καρναβάλι Αγιάσου - Μεσοτόπου
Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων για όλη τη Λέσβο ή για μεμονωμένα χωριά, και οι επιχορηγήσεις στα παραδοσιακά καρναβάλια της Αγιάσου και του Μεσοτόπου, για τα οποία, μετά από αρκετής ώρας συζήτηση-διαχείριση της μιζέριας και της οικονομικής δυσπραγίας του νέου Δήμου, αποφασίστηκε με εισήγηση του Απόστολου Πατέστου να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα με 2.500 ευρώ και 1.500, αλλά και με 1.000 ευρώ ο Σύλλογος της Επάνω Σκάλας για τη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων.
Συμμετοχή στην Κωνσταντινούπολη
Ακόμη, μετά από αρκετή συζήτηση, το Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετάσχει η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, ως αντιπρόσωπος του Δήμου Λέσβου που θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Το κόστος της συμμετοχής ήταν κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ και αφορά στα έξοδα της κ. Πνακά και στην έκδοση φυλλαδίου που θα διανεμηθεί, με μεταφρασμένο κείμενο του δημάρχου.
Περί σφαγείου Ερεσού
Μετά από συζήτηση συνολικά για όλα τα δημοτικά σφαγεία, με εισήγηση του Γιάννη Τσακίρη αποφασίστηκε να δημοπρατηθεί η ενοικίαση του κλειστού σφαγείου της Ερεσού. Όποιος επιλεγεί να το λειτουργήσει, θα αναλάβει και το κόστος των επισκευών, προκειμένου να καταστεί νόμιμη η λειτουργία του σφαγείου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κόστος των επισκευών, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Τσακίρη, ήταν της τάξης των 30.000 ευρώ, ενώ ο τέως αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Μανώλης Κωνσταντιδέλλης ανέφερε ότι η αντίστοιχη εκτίμηση προ διμήνου που υπήρχε στο Δήμο, ήταν 5.000 ευρώ. Το θέμα των σφαγείων θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση με ολοκληρωμένη εισήγηση για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού υπήρξαν σύμβουλοι όπως ο Στρατής Κυρατζής και ο Βαγγέλης Γιαβάσης που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, ή μετέφεραν την εμπειρία από άλλα δημοτικά σφαγεία, για το κατά πόσο συμφέρει το Δήμο και τους κτηνοτρόφους η ενοικίαση, αφού υπάρχουν περιπτώσεις (π.χ. του σφαγείου Καλλονής) όπου ο ενοικιαστής άφησε τεράστιο χρέος στο Δήμο.
Συμπαραστάτης του Πολίτη
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα για το οποίο υπήρξε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και δεν έλειψαν και συμπληρωματικές προτάσεις, ήταν αυτό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Χρήστος Κορδώνης, να προκηρυχθεί η θέση του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ο Παντελής Πατερέλλης ζήτησε να τεθούν προδιαγραφές για το ποιοι μπορούν να αναλάβουν τη θέση, πέραν του εγνωσμένου κύρους και της εμπειρίας που θέτει ως όρο ο «Καλλικράτης». Τελικά δεν τέθηκαν τέτοιοι όροι εξειδίκευσης, οπότε και άμεσα αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο προς όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει αίτηση.