Μπορούν οι εικαστικές και πλαστικές τέχνες να επιβιώσουν στην εποχή των μέσων μαζικής επικοινωνίας; Εάν ναι, με ποιες μορφές και με τι στόχους; Αυτά είναι μερικά από τα προκλητικά ερωτήματα που πραγματεύεται η νέα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Η τέχνη στην εποχή των μέσων μαζικής επικοινωνίας».
John A. Walker
Μετάφραση: Χάιδω Παπαβασιλείου, Πένυ Φυλακτάκη
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπαλτζής
Εκδόσεις University Studio Press
Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 418
Μπορούν οι εικαστικές και πλαστικές τέχνες να επιβιώσουν στην εποχή των μέσων μαζικής επικοινωνίας; Εάν ναι, με ποιες μορφές και με τι στόχους; Μπορεί η ριζοσπαστική τέχνη να διαδραματίζει ακόμη τον κριτικό της ρόλο στο σημερινό διαιρεμένο κόσμο; Αυτά είναι μερικά από τα προκλητικά ερωτήματα που πραγματεύεται η νέα, πλήρως αναθεωρημένη, ενημερωμένη και διευρυμένη έκδοση του βιβλίου «Η τέχνη στην εποχή των μέσων μαζικής επικοινωνίας». Ο John A. Walker εξετάζει τη συναρπαστική σχέση ανάμεσα στις εικαστικές και πλαστικές τέχνες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, καθώς και τις αναρίθμητες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην υψηλή και τη χαμηλή κουλτούρα, σε ένα μεταμοντέρνο, πολιτισμικά πλουραλιστικό κόσμο. Αξιοποιώντας ένα πλήθος ιστορικών και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων για να διασαφηνίσει τα θεωρητικά ζητήματα που πραγματεύεται, ο Walker ερευνά την ποικιλία των τρόπων με τους οποίους οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί στην εμφάνιση νέων μέσων μαζικής επικοινωνίας. Από τους σοσιαλιστικούς πίνακες του Gourbet μέχρι τα αντιναζιστικά φωτομοντάζ τού Heartfield και από τη χρήση των γκράφιτι από τον Keith Haring και την κακόγουστη αυτοπροβολή τού Jeff Coons, μέχρι τις διαφημίσεις του Toscani για την Benetton και την παρεμβατική, αλλά και τη διαδικτυακή τέχνη, ο Walker αναλύει κατανοητά και κατατοπιστικά τη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στις τέχνες και τη μαζική κουλτούρα.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια: Βασικοί όροι και έννοιες, Η τέχνη χρησιμοποιεί τη μαζική κουλτούρα, Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας χρησιμοποιούν την τέχνη, Τέχνη και μηχανική αναπαραγωγή, Υψηλή κουλτούρα: καταφατική ή αρνητική; Πολιτισμικός πλουραλισμός και μεταμοντερνισμός, Οι εναλλακτικοί, Οι εικαστικές τέχνες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στη δεκαετία τού 1980, Οι καλλιτέχνες και οι τεχνολογίες των νέων μέσων, Τέχνη και μέσα μαζικής επικοινωνίας 1999 - 2000.
Εισαγωγικά δημοσιεύεται ένα δοκίμιο του Αλέξανδρου Μπαλτζή με τίτλο: «Η ανάλυση του John Walker: προνεωτερική παραγωγή νοήματος και μαζική επικοινωνία».