Το έτος 2010 ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης». Και από τον Ιανουάριο του 2011 εφαρμόστηκε. Ήδη λοιπόν έχει ζωή ενός χρόνου. Έτσι αβίαστα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το νέο καθεστώς. Βέβαια, εύκολο ήταν για κάποιον να σκεφθεί, και πριν ψηφιστεί ο Νόμος, τι θα σήμαινε ο νέος θεσμός για το Νησί μας.
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Το έτος 2010 ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης». Και από τον Ιανουάριο του 2011 εφαρμόστηκε. Ήδη λοιπόν έχει ζωή ενός χρόνου.
Έτσι αβίαστα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το νέο καθεστώς. Βέβαια, εύκολο ήταν για κάποιον να σκεφθεί, και πριν ψηφιστεί ο Νόμος, τι θα σήμαινε ο νέος θεσμός για το Νησί μας.
Τα αποτελέσματα, καταστροφικά. Σε όλη τη Λέσβο, με τη γνωστή χωροταξική κατανομή, με πολύ μεγάλη έκταση και χωρίς έργα υποδομής, θεσμοθετήθηκε ένας Δήμος. Έγινε ένας νόμος με πολλή βιασύνη, ανεύθυνα, απρογραμμάτιστα, αμελέτητα. Όλα φτιαγμένα στο πόδι, έργο ερασιτεχνών. Έγινε ένα «έκτρωμα», έγινε ο «Κακοκράτης». Στη Λέσβο, με τους 100.000 κατοίκους, έγινε ένας Δήμος (στο δεύτερο σε έκταση Νησί). Στην Κρήτη (στο πρώτο νησί) έγιναν πάνω από 20 Δήμοι. Στην Αντίπαρο, ένα μικρό νησάκι δίπλα στην Πάρο, και με ελάχιστους κατοίκους, έγινε Δήμος (Ραγκούσης γαρ). Στην Καστοριά με 60.000 κατοίκους έγιναν τρεις Δήμοι (Πετσάλνικος γαρ).
Σκέτη απογοήτευση. Και να σκεφτεί κανείς ότι υπήρξαν υπεύθυνοι Άνδρες στο Νησί, που δεχτήκανε, ή δεν αντέδρασαν, για τον ένα Δήμο. Άλλοι, τον θέλανε και δεν το ομολογούσανε και Άλλοι ελεύθερα διαλαλούσανε ότι θέλουν ένα Δήμο στο Νησί. Γιατί άραγε αυτά;!!!
Ας δούμε, όμως, στην πράξη τα αποτελέσματα του «Καλλικράτη».
Ο ένας Δήμος της Λέσβου έχει έδρα τη Μυτιλήνη.
Ο Δήμος Πλωμαρίου, με ιστορία, πολιτισμό, και με γενναία προσφορά στην οικονομία του νησιού, και στο παρελθόν και σήμερα, καταργήθηκε. Ο παλιός Δήμος έμεινε σήμερα με μισό Αντιδήμαρχο και με ένα τοπικό Συμβούλιο χωρίς αρμοδιότητες, που ο μόνος προορισμός του είναι οι Σύμβουλοι να στήνονται στην εξέδρα κατά τις παρελάσεις των μαθητών. Βέβαια μείνανε και τέσσερις - πέντε Υπάλληλοι για να εισπράττουν κυρίως τα τέλη Ύδρευσης και να αποστέλλουν αμέσως τα εισπραττόμενα στη Μυτιλήνη. Οι Πλωμαρίτες πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη με το μεγαλύτερο συντελεστή (1,22), αντίθετα με όλους τους άλλους παλιούς Δήμους, και τη Μυτιλήνη ακόμη, που πληρώνουν με συντελεστή 1,4 - 1,6. Πού θα αποταθούμε για την ανάλογη ανταπόδοση;
Και το κακό προχωρεί: Από το Πλωμάρι έφυγαν η ΔΟΥ και το ΙΚΑ. Συζητείται ότι θα φύγει το Ειρηνοδικείο. Φημολογείται ότι θα περιορισθούν το Αστυνομικό Τμήμα και η Εθνική Τράπεζα. Και το σπουδαιότερο, ότι θα υποβιβαστεί και το Κέντρο Υγείας.
Βέβαια όλα τα πιο επάνω θα έχουν σαν επακόλουθο: να περιοριστεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, να κλείσουν καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Πολλοί Επιστήμονες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους (Δικηγόροι, Οδοντίατροι, Μηχανικοί), και σίγουρα θα υποβιβαστούν και τα Σχολεία.
Έτσι, το Πλωμάρι, η δεύτερη πόλη κάποτε του Νησιού, με τη μοναδική θέση και με το μοναδικό λιμάνι στο Νότιο τμήμα του Νησιού, έδρα κάποτε και Μητρόπολης, θα καταντήσει Χωριό. Δυστυχώς οι σημερινοί Πλωμαρίτες παραλάβαμε από τους Γονείς μας ένα ζωντανό Οργανισμό και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τυμπανιαίο πτώμα, που σίγουρα από τη «δυσοσμία» του θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το συντομότερο.
Όμως υπάρχουν Μελετητές, που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση διορθώνεται αρκετά, αν γίνουν τουλάχιστον τρεις Δήμοι στο Νησί. Και βέβαια τούτο αφορά όλα τα διαμερίσματα του Νησιού.
Ο μόνος δρόμος είναι οι ενέργειες και ο αγώνας. Οι Πλωμαρίτες ξεκίνησαν τους Αγώνες με επιτυχία. Στη ζωή κερδίζει αυτός που αγωνίζεται.
24/11/11
Νίκος Λαγουμίδης