Τους στέλνουν στις τράπεζες…

01/07/2012 - 05:56
Αναγκαστικά στις τράπεζες θα πρέπει να αποταθούν οι μηχανικοί που θέλουν να πάρουν εγγυητική επιστολή, μια και προσωρινά έχασαν, λόγω του «Καλλικράτη», τη δυνατότητα που είχαν να παίρνουν εγγυητική απ’ το ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ.
Αναγκαστικά στις τράπεζες θα πρέπει να αποταθούν οι μηχανικοί που θέλουν να πάρουν εγγυητική επιστολή, μια και προσωρινά έχασαν, λόγω του «Καλλικράτη», τη δυνατότητα που είχαν να παίρνουν εγγυητική απ’ το ταμείο τους, το ΤΣΜΕΔΕ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στα γραφεία τού ΤΣΜΕΔΕ υπήρχε ένας υπάλληλος που αποκλειστικά σχεδόν είχε ως αντικείμενο τις εγγυητικές επιστολές, κατανοεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Ήδη ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να υπάρξει λύση, αν και όλα δείχνουν πως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθεί το θέμα, που αφορά στο σύνολο των μελετητών και μηχανικών που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Ποιος διευθυντής;
Για να συμμετάσχει κάποιος μηχανικός σε δημοπρασία ή για να πιστοποιήσει την καλή εκτέλεση έργων, όπως και για πολλές ακόμη διαδικασίες στα δημόσια έργα, χρειάζεται να καταθέσει εγγυητική επιστολή. Σημειωτέον δε, ότι για κάθε δημοπρασία υποβάλλονται τόσες εγγυητικές επιστολές όσοι και οι μηχανικοί-εργοληπτικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν. Απ’ τη λειτουργία τού ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται οι μηχανικοί τέτοιες εγγυητικές επιστολές - με αντίκρισμα τη σύνταξή τους - να λαμβάνουν απ’ το Ταμείο, υπό την προϋπόθεση ότι στο παράρτημά του το ΤΣΜΕΔΕ έχει μόνιμο υπάλληλο. Στη Μυτιλήνη, ο μοναδικός μόνιμος υπάλληλος είναι δόκιμος, με αποτέλεσμα να μην έχει δικαίωμα υπογραφής των εγγυητικών επιστολών, τις οποίες όπως μας είπε ο κ. Πιττός υπέγραφε ο «εκάστοτε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας ή ο αναπληρωτής του».
Όμως, με την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει απολύτως καμμία αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο για το ποιος είναι ο «διάδοχος» υπηρεσιακά, με αποτέλεσμα απ’ την 1η Ιανουαρίου να έχει διακοπεί η έκδοση εγγυητικών επιστολών.
«Αυτή είναι μια απ’ τις πρώτες “παράπλευρες απώλειες” του νέου θεσμικού πλαισίου του “Καλλικράτη”, αλλά πολύ φοβάμαι πως δε θα είναι η μόνη. Προβλέπονται μια σειρά από εκπρόσωποι σε συμβούλια και επιτροπές που έως τώρα δεν είναι σαφές ποιος θα τους ορίζει, με ό,τι αυτό σημαίνει στη λειτουργία του δημόσιου τομέα», κατέληξε ο κ. Πιττός.
Τώρα, προκειμένου να πάρει εγγυητική επιστολή κάποιος μηχανικός απ’ τη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θα πρέπει να απευθυνθεί σε τράπεζα ή να πάει στα κεντρικά τού ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα, προς αναζήτηση των σχετικών εγγράφων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey