Ένας 80χρονος μεταφέρθηκε με σπασμένο πλευρό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι «δεν είναι επείγον περιστατικό» και πρέπει ή να πληρώσει για να κάνει εξετάσεις ή να πάει στο ΙΚΑ!
Ο θάνατος της 29χρονης εγκυμονούσας που πήγε πέντε φορές (!) στο Νοσοκομείο και την έστελναν στο σπίτι χωρίς να της κάνουν εισαγωγή, για να πεθάνει τελικά από πνευμονία, πολλοί πίστευαν ότι ίσως, τουλάχιστον, «ταρακουνήσει» το σύστημα υγείας στη Μυτιλήνη και κάνει τους κάποιους από τους γιατρούς που υπηρετούν σε αυτό να κοιτάζουν με λίγο παραπάνω ανθρωπιά ανήμπορους ασθενείς. Ανθρώπους που καταφεύγουν στα «επείγοντα» περιστατικά αναζητώντας βοήθεια. Ένα νέο περιστατικό όμως, χθες το πρωί, ήρθε να δείξει ότι δυστυχώς… τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ένας 80χρονος μεταφέρθηκε με σπασμένο πλευρό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως οι γιατροί που τον εξέτασαν (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας) διέγνωσαν ότι «δεν είναι επείγον περιστατικό» και πρέπει ή να πληρώσει για να κάνει εξετάσεις ή να πάει στο ΙΚΑ! Τελικά ο 80χρονος, πατέρας γνωστού Μυτιληνιού δημοσιογράφου στην Αθήνα, μετά από καβγάδες και τηλεφωνήματα μέχρι και στον ίδιο τον ευρισκόμενο στην Αμερική υπουργό Υγείας, διαπιστώθηκε ότι έχει σπασμένο πλευρό και έγινε εισαγωγή του στο Νοσοκομείο.
Ο 80χρονος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για καταρράκτη στο μάτι στην Αθήνα και επέστρεφε με το πλοίο στο νησί, καταπονημένος, αφού αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας, έχει δε δυο φορές υποβληθεί σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως φαίνεται, μια μέρα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα είχε χτυπήσει στα πλευρά του πέφτοντας μέσα στο μπάνιο, αλλά δε μίλησε στους οικείους του για το πρόβλημα. «Ενώ ταξίδευε με το πλοίο και προφανώς έχοντας υποχωρήσει η δράση των παυσίπονων που έπαιρνε για το εγχειρισμένο του μάτι, άρχισε να νιώθει έντονους πόνους. Ο γιατρός του πλοίου που τον εξέτασε, του έδωσε παραπεμπτικό για τα Επείγοντα του νοσοκομείου προορισμού και μάλιστα τον συνόδευσε μέχρι το Νοσοκομείο. «Εκεί όμως ζήτησαν να πληρώσει 60 ευρώ για να τον εξετάσουν, αφού δεν είχε μαζί του το βιβλιάριο του ΙΚΑ», είπε χθες στο «Ε» ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, γιος του καταταλαιπωρημένου υπερήλικα.
Ο 80χρονος όμως, στην τσέπη του είχε μόνο τα χρήματα που χρειαζόταν για να πάει με το ταξί στο χωριό. Η γιατρός που τον είδε, χωρίς - σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν - να τον εξετάσει, του είπε ότι ή θα πληρώσει τις εξετάσεις ή θα πάει στο ΙΚΑ γιατί δεν είναι επείγον περιστατικό.
«Θα μπορούσε ο άνθρωπος να είχε τρυπήσει τη σπλήνα από το χτύπημα, ή τον πνεύμονα, θα μπορούσε να έχει εσωτερική αιμορραγία. Πώς είναι σε θέση οι γιατροί, χωρίς να τον εξετάσουν, να λένε ότι δεν είναι επείγον περιστατικό όταν μάλιστα υποφέρει από έντονους πόνους;», τονίζει ο Κώστας Βαξεβάνης.
Ο γνωστός δημοσιογράφος επικοινώνησε με διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και ενημέρωσε για τα όσα είχαν συμβεί το γραφείο του υπουργού Υγείας, ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό. «Τους είπα ότι τους καθιστώ υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί στον πατέρα μου, όχι μόνο από το σπασμένο πλευρό, αλλά και τις συνέπειες που θα είχε στην εγχείρηση που μόλις είχε υποβληθεί στο μάτι, η ένταση που ζούσε όση ώρα βρισκόταν στο Νοσοκομείο», ανέφερε.
Οπότε και τον εξέτασαν…
Βέβαια, μετά από όλα τα παραπάνω και προφανώς επειδή ο άτυχος υπερήλικας ήταν ο πολύ τυχερός πατέρας του Κώστα Βαξεβάνη, εισήχθη στο Νοσοκομείο και έγιναν αμέσως και οι απαραίτητες εξετάσεις. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άρης Χατζηκομνηνός, μιλώντας για το θέμα στο «Ε», προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, καλύπτοντας όμως τους γιατρούς για τη στάση τους. «Πιστεύω ότι περισσότερο ήταν θέμα παρεξήγησης όλο αυτό που δημιουργήθηκε. Εγώ επικοινώνησα με τον Κώστα Βαξεβάνη και του είπα ότι θα δω τον πατέρα του σα να είναι πατέρας μου. Το ίδιο θα έκανα για τον καθένα. Τηρήθηκε από τους γιατρούς το τυπικό της διαδικασίας που ισχύει σε όλα τα Νοσοκομεία, η οποία προβλέπει ότι όταν κάποιος δεν έχει μαζί του βιβλιάριο, θα πρέπει να πληρώσει για τις εξετάσεις. Έγιναν όλες οι εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι είχε σπασμένο πλευρό, δεν έχει πειραχθεί κανένα άλλο όργανό του και πιστεύω ότι είναι ζήτημα ωρών να πάρει εξιτήριο, αφού οι γιατροί συνιστούν ότι είναι καλύτερο ν’ αναρρώσει με μια φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι, για ν’ αποφύγει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων, μέσα στο Νοσοκομείο.»
«Το θέμα δεν είναι η διαδικασία και τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει. Είναι η συμπεριφορά. Ο άνθρωπος αυτός είχε εγχειριστεί τρεις φορές· καρδιά, προστάτη και τώρα στο μάτι. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος πονάει και ζητάει βοήθεια. Ένας καλός λόγος, ένα “περίμενε και θα σε δω” θα τον ανακούφιζε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης, απαντώντας στον κ. Χατζηκομνηνό, που να σημειώσουμε ότι κινήθηκε άμεσα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί.