Αυγουστιάτικη επίσκεψη στη Σμύρνη, πραγματοποίησαν στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου, στα πλαίσια των διερευνητικών κινήσεων που κάνουν για τη δημιουργία νέου πυρηνελαιουργείου στη Λέσβο.
Αυγουστιάτικη επίσκεψη στη Σμύρνη, πραγματοποίησαν στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου, στα πλαίσια των διερευνητικών κινήσεων που κάνουν για τη δημιουργία νέου πυρηνελαιουργείου στη Λέσβο. Κατά ορισμένες πληροφορίες, επισκέφθηκαν και μονάδα παραγωγής μηχανημάτων στο Αϊδίνι, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται. Σύντομα, στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες συναντήσεις με την «Pieralisi», η οποία παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιος συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου στην επένδυση αυτή.
Επίσης αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου για την ανεύρεση οικοπέδου, που θα φιλοξενήσει το νέο πυρηνελαιουργείο της Ένωσης.
Όπως είναι φυσικό, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη της Ένωσης που ασχολούνται με την υπόθεση αυτή, αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς τους. Διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο όσον αφορά την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού από την Τουρκία. Επίσης τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει και για το ζήτημα του οικοπέδου που θα φιλοξενήσει τη μονάδα.
Η μονάδα που επισκέφθηκαν στην Σμύρνη, τα στελέχη της Ένωσης, επεξεργάζεται διφασική και τριφασική πυρήνα μαζί. Οι επαφές της Ένωσης με την συγκεκριμένη επιχείρηση θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Σμύρνη.
Τι συμβαίνει με τα πυρηνελαιουργεία
Καλοί γνώστες της αγοράς των πυρηνελαιουργείων, μας έλεγαν ότι στην Τουρκία, επιχειρήσεις παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού ελαιουργικών μονάδων, έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία, που μετατρέπει τη διφασική πυρήνα σε τριφασική μέσα από την ξήρανση της. Με τη διαδικασία αυτή, στόχος είναι να συνεχιστεί η λειτουργία παραδοσιακών μονάδων εκχείλισης της πυρήνας και να αποφευχθεί η κατασκευή μονάδων ρεπάσο. Ταυτόχρονα όμως, δίνεται η δυνατότητα στα ελαιοτριβεία, να λειτουργούν ως διφασικά. Μια τεχνολογία που θεωρείται πιο φιλική στο περιβάλλον καθώς ουσιαστικά μηδενίζει την παραγωγή κατσίγαρου.
Κατά πάσα πιθανότητα, έχουν δημιουργηθεί κι άλλες τεχνολογικές πατέντες στην επεξεργασία της πυρήνας, που κινούνται στο μεσοβέζικο στάδιο μεταξύ δύο και τριών φάσεων.
Στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Ελλάδα) η τεχνολογία που κυριαρχεί τόσο στα ελαιοτριβεία όσο και στα πυρηνελαιουργεία, είναι αυτή των δύο φάσεων.
Ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία, τα ελαιοτριβεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν μετατραπεί σε δύο φάσεων. Το ίδιο συνέβη και με τα πυρηνελαιουργεία. Τα δύο τελευταία χρόνια, γίνεται συστηματική προσπάθεια να μετατραπούν τα ελληνικά ελαιοτριβεία σε δύο φάσεων και να δημιουργηθούν μονάδες ρεπάσο στην Ελλάδα. Η «Pieralisi» είναι μια επιχείρηση, που κινείται ιδιαίτερα δραστήρια στην εισαγωγή της τεχνολογίας ρεπάσο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι η μόνη. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει κι από τη «Hiller». Πέρυσι το Μάη, η «Pieralisi» και η ΕΑΣ Λέσβου είχαν ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου, καταρχήν συμφωνία με στόχο τη δημιουργία μονάδας ρεπάσο στη Λέσβο. Η συμφωνία ως σήμερα, δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν προχώρησε η συνεργασία, είναι ότι η ΕΑΣ Λέσβου δεν κατάφερε ως σήμερα να βρει ένα οικόπεδο, που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τη μονάδα. Κι αυτό γιατί όσες κρούσεις έκανε, συνάντησε την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχουν όμως και τεχνικά ζητήματα, που αφορούν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της μονάδας. Αυτά τα ζητήματα είναι και ο λόγος που ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα οργανώνονταν επίσκεψη στην Ισπανία, τελικά έγινε επίσκεψη σε μονάδα της Ιταλίας, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την ΕΑΣ Λέσβου, όταν θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, είναι ότι το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προκρίνει τη μετατροπή των ελαιοτριβείων και των πυρηνελαιουργείων, σε διφασικά.
Στα Πάμφιλα
Η κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά της Ένωσης στο ζήτημα αυτό, σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου της στη Σκάλα Παμφίλων. Από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και από τη Νομαρχία, έχει γίνει σαφές ότι θα γίνει δεκτή η επαναλειτουργία του το φετινό χειμώνα, μόνο στην περίπτωση που η Ένωση δείξει ότι έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα στη μετεγκατάσταση του πυρηνελαιουργείου.
Τα περιθώρια πίεσης της ΕΑΣ Λέσβου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα καθώς εκείνη με πολύ μεγάλη ευκολία, θα μπορούσε να κλείσει το πυρηνελαιουργείο της. Όμως αν κάνει κάτι τέτοιο, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των ελαιοτριβείων και έτσι τινάζεται στον αέρα η συγκομιδή της ελιάς το χειμώνα που μας έρχεται.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τα ελαιοτριβεία δύο και τριών φάσεων
Σήμερα κυριαρχούν δύο τεχνολογίες στη διαδικασία έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Η πρώτη είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ελαιοτριβεία, στα οποία η επεξεργασία του καρπού και η εξαγωγή του λαδιού, γίνονται σε τρία στάδια ή φάσεις. Στην πρώτη φάση, γίνεται η μάλαξη του καρπού και στη δεύτερη φάση, γίνεται ο διαχωρισμός υγρών και στερεών προϊόντων της μάλαξης. Στην τρίτη φάση, γίνεται ο διαχωρισμός του νερού από το λάδι.
Στα ελαιοτριβεία δύο φάσεων, έχουν ενοποιηθεί η δεύτερη και η τρίτη φάση. Έτσι αμέσως μετά τη μάλαξη του καρπού, γίνεται αμέσως ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από την πυρήνα, που συχνά αποκαλείται διφασική πυρήνα ή πούλπα. Η βασική διαφορά που έχει η διφασική πυρήνα από την τριφασική, είναι ότι έχει πάρα πολύ υψηλή υγρασία.