Ένα κοινωνικό φαινόμενο που, δυστυχώς ,αντι να μειώνεται, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η κακοποίηση γυναικών και γενικά η ενδοοικογενειακή βία.
Ένα κοινωνικό φαινόμενο που, δυστυχώς, αντί να μειώνεται, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η κακοποίηση γυναικών και γενικά η ενδοοικογενειακή βία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του νομού αντιμετωπίζουν πολλά τέτοια περιστατικά, στην πλειονότητά τους όμως οι γυναίκες-θύματα βίας μέσα στο σπίτι αποφεύγουν να την καταγγείλουν, συνήθως δε επιστρέφουν στο σπίτι.
Πρόσφατα υπήρξε περιστατικό γυναίκας που κακοποιούνταν συστηματικά από το σύζυγό της, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα είχε εισαχθεί στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Παρά το γεγονός ότι από τις κοινωνικές υπηρεσίες στήθηκε ολόκληρη «επιχείρηση» για την ασφαλή μετάβασή της σε περιοχή εκτός νησιού, όπου υπάρχουν συγγενείς της, την τελευταία στιγμή αυτή αρνήθηκε να φύγει και μάλιστα υπέγραψε για να πάρει το σύζυγό της ξανά στο σπίτι.
«Σιωπή»
«Οι γυναίκες δε μιλούν για τη βία που βιώνουν στο σπίτι. Πολλές φορές όταν έρχονται περιστατικά στο Νοσοκομείο πηγαίνουμε σαν υπηρεσία να βοηθήσουμε και, ενώ στην αρχή μιλάνε για το πρόβλημα, μετά αναιρούν και λένε ότι έπεσαν από τη σκάλα του σπιτιού ή είχαν κάποιο άλλο ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε», λέει στο «Ε» η κοινωνική λειτουργός κ. Ουρανία Δουκάρου.
Η ίδια τονίζει ότι το περασμένο καλοκαίρι η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου βρέθηκε μπροστά σε σειρά καταγγελιών για σεξουαλική βία. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν έξι τέτοια περιστατικά, δύο από τα οποία αφορούσαν ανήλικα άτομα. Το ένα ήταν η τραγική περίπτωση του κοριτσιού που έπεφτε συστηματικά θύμα βιασμού από τον πατριό της, υπόθεση που αποκαλύφθηκε τέλη του περασμένου Αυγούστου. Ο 38χρονος δράστης βρέθηκε μετά από αρκετές ημέρες νεκρός σε μια χαράδρα στη Δρώτα. Από τότε οι καταγγελίες για σεξουαλική βία ακολούθησαν η μία την άλλη. «Ίσως η αποκάλυψη μιας τόσο σοκαριστικής υπόθεσης έκανε και άλλους να μιλήσουν. Πάντως, μας είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ο αριθμός των έξι υποθέσεων σεξουαλικής βίας που τότε αποκαλύφθηκε», λέει η κ. Δουκάρου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μεγάλο ποσοστό από τους άνδρες που ασκούν βία στις γυναίκες είναι αλκοολικοί. Υπάρχουν βέβαια και περιστατικά βίας από ενήλικα παιδιά στους γονείς τους. Τέτοια περιστατικά έχουν να κάνουν, σε ένα συντριπτικό ποσοστό, με χρήστες ουσιών που ασκούν βία στους γονείς τους, ζητώντας χρήματα.
«Λύνουν τις διαφορές με ξύλο»
Η τοποθέτηση ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης βοηθάει στο να διαπιστώνονται έγκαιρα τα ίχνη βίας, σωματικής ή σεξουαλικής, και να παίρνουν αυτές οι υποθέσεις το δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως οι γυναίκες-θύματα βίας δε φαίνονται ακόμη έτοιμες να προχωρήσουν τέτοιες υποθέσεις μέχρι τέλους. «Για το διάστημα μερικών μηνών που είμαι στο νησί, υπήρξαν δυο περιστατικά βίας από συζύγους, που όμως δε δέχθηκαν τα θύματα να τις εξετάσω, υπήρξε η περίπτωση της κοπέλας που προσπάθησε ν’ απαγάγει ο πρώην φίλος της με την απειλή μαχαιριού και μια περίπτωση φοιτήτριας, θύμα ξυλοδαρμού από το σύντροφό της. Πέρα απ’ αυτά που ήταν καθαρές περιπτώσεις βίας μέσα σε σχέσεις ή σε οικογένεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο που ανέλαβα καθήκοντα στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να έχω δει γύρω στα 15 - 20 περιστατικά σωματικών βλαβών, που δεν μπορώ πάντα να γνωρίζω ποια απ’ αυτά αφορούν βία στο σπίτι ή σε σχέση, και ποια όχι... Είναι ένα ανησυχητικό κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, πιστεύω, το γεγονός ότι οι άνθρωποι καταλήγουν στο ξύλο για να λύσουν τις διαφορές τους», λέει η ιατροδικαστής κ. Άννα Θεοδώρου.
Στην Αστυνομία πέρυσι καταγγέλθηκαν πέντε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ενώ φέτος μέχρι τώρα έχουν γίνει δυο τέτοιες καταγγελίες. Τα περιστατικά που φθάνουν στην Αστυνομία, βέβαια, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. «Συνήθως το καλοκαίρι παρουσιάζεται μια αύξηση στα περιστατικά βίας στο σπίτι - λέει ο αστυνομικός διευθυντής, κ. Κομνηνός Δαγγέλης - βέβαια ο νέος νόμος για την ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιαίτερα αυστηρός και δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία και αυτεπάγγελτα να παρέμβει στην περίπτωση που υπάρξει καταγγελία τρίτου προσώπου για τέτοια περιστατικά βίας, ακόμη δηλαδή και αν δεν το καταγγείλει το ίδιο το θύμα».
Η «Άπολις»
Εδώ και ένα χρόνο δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής στήριξης στις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Άπολις», που απαρτίζεται από κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι παρέχουν στέγη, φαγητό και ασφάλεια, ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες που ζητούν τη βοήθειά τους. «Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα, ζητούν πληροφορίες, συμβουλές, άλλες φορές μάς καταγγέλλουν ότι είναι θύματα βίας, όμως δεν έρχονται στη συνέχεια σ’ εμάς. Μέχρι τώρα έχουμε φιλοξενήσει δυο γυναίκες και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία και μια τρίτη για να φιλοξενηθεί από εμάς. Αν μας ζητηθεί από τις ίδιες, αναλαμβάνουμε να τις βοηθήσουμε και μέσω άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, για να τους κατευθύνουμε σε θέματα νομικής υποστήριξης, δουλειάς κ.ά.», δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Άπολις», κ. Μιχαηλίτσα Χίου.
Η «Άπολις» υποστηρίζεται από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης που καλύπτουν το ενοίκιο του σπιτιού όπου γίνεται η φιλοξενία, καθώς και των λειτουργικών εξόδων. Όλο το προσωπικό απασχολείται εθελοντικά. Για επικοινωνία με την Μ.Κ.Ο. «Απολις» μια «γραμμή SOS» είναι η 6941-620513.