Όλες τις διακυμάνσεις πέρασε το κλίμα στην προχθεσινή συνάντηση των μελών της νομαρχιακής πλειοψηφίας στο γραφείο του νομάρχη, έως ότου, χάριν της ενότητας, αποφασιστεί να επικρατήσει νηνεμία.
Όλες τις διακυμάνσεις πέρασε το κλίμα στην προχθεσινή συνάντηση των μελών της νομαρχιακής πλειοψηφίας, έως ότου, χάριν της ενότητας, αποφασιστεί να επικρατήσει νηνεμία. Η ηρεμία αυτή, όμως, που ακολούθησε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του νομάρχη και του βουλευτή Σπύρου Γαληνού που σήκωσε ιδιαίτερα τους τόνους, είναι πολύ πιθανόν να κρατήσει προσωρινά μόνο. Έως ότου εκδηλωθεί η καινούργια μπόρα που θα ταράξει την παράταξη.
Στα αξιοσημείωτα, πάντως, καταγράφονται η «συγγνώμη» προς τον κ. Γαληνό απ’ τον Παύλο Βογιατζή, «συγγνώμη» που από κάποιους χαρακτηρίζεται ως κίνηση αποκλειστικά και μόνο για να κατευναστούν τα πνεύματα, όπως και η στάση του νομάρχη να δηλώσει πως είναι πιθανόν να «υποκύψει» και σε νέα υποψηφιότητα, αν του το ζητήσει το κόμμα.
Σε μια πολιτικού χαρακτήρα συνάντηση, η αυτοδιοικητική πλειοψηφία στη νομαρχία Λέσβου συγκεντρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο του νομάρχη. Απουσίαζαν μόνο ο ανεξαρτητοποιηθείς απ’ την αρχή της χρονιάς Θεόδωρος Μπαβέας και ο Γιώργος Διακορώνας, ενώ μαζί με το νομάρχη παρίσταντο συνολικά 14 άτομα. Της συνάντησης είχαν προηγηθεί διάφορες φήμες που πιθανολογούσαν παραίτηση του Παύλου Βογιατζή, όπως και σενάρια που έλεγαν για ανεξαρτητοποιήσεις και τριγμούς στην παράταξη. Η κρίση ουσιαστικά είχε ξεκινήσει απ’ τον Ιούνιο του 2007 με τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. και κορυφώθηκε την προεκλογική περίοδο, όταν ανοιχτά ο νομάρχης στήριξε την υποψηφιότητα του Γιάννη Γιαννέλλη, ενώ ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, όπως και μέλη της παράταξης, τον ακόμη μέλος του συνδυασμού Σπύρο Γαληνό.
Να κλείσουν ζητήματα…
Σε ενωτικό πνεύμα ο νομάρχης, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν την ενότητα της παράταξης, σε παραλείψεις και σε επιπολαιότητες που πλήγωσαν τη νομαρχιακή αρχή, παραδέχθηκε και δικά του λάθη, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα βουλευτή, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αμφίδρομη συνεργασία της νομαρχίας μαζί του.
Στη λογική να κλείσουν τώρα τα ανοιχτά μέτωπα, τα όποια ζητήματα ταλαιπώρησαν και τη νομαρχιακή αρχή και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο νομάρχης δήλωσε πως δεν υφίστανται τα περί παραιτήσεώς του. Ο ίδιος σε δήλωσή του, χθες το μεσημέρι, ανέφερε πως «δεν έχει νόημα να στεκόμαστε στο τι έγινε ή στο τι έπρεπε να γίνει. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν δύο τετραετίες τώρα, να δουλέψουμε με ζήλο, να παλέψουμε για την επίτευξη όσων έχουμε στοχοποιήσει, να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Και αυτό ζήτησα απ’ όλα τα μέλη της παράταξης.».
Σπύρος Γαληνός
… που είναι ανοιχτά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Σπύρος Γαληνός, που - όπως αναμενόταν - αντέδρασε έντονα στον ισχυρισμό του νομάρχη, τον οποίο κι έχει δημοσιοποιήσει το «Ε», ότι δεν έστειλε ο ίδιος τις επιστολές με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια στο όνομα του Γιάννη Γιαννέλλη και ότι οι κάρτες που ήταν στο φάκελο δεν ήταν δικές του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαληνός, που εμφάνισε δύο φακέλους με το ίδιο περιεχόμενο αλλά διαφορετικές κάρτες του νομάρχη (την παλιά και την καινούργια όπως είπε), κάλεσε το νομάρχη να «μη λέει ψέματα».
Ο κ. Γαληνός είπε, και ζήτησε και απ’ το κ. Βογιατζής να το παραδεχθεί, πως η μεταξύ τους διαφωνία είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές, πολύ πριν τον παύσει από αντινομάρχη τον Ιανουάριο του 2009. Είχε ξεκινήσει απ’ το θέμα του «Lesvoshop» και την αγορά του οικοπέδου για διοικητήριο, για το οποίο όπως ανέφερε ο βουλευτής είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις.
Μεταξύ των αιτιάσεων στις οποίες στάθηκε ο κ. Γαληνός, ήταν ότι προκλήθηκε απ’ τη στάση του νομάρχη που εξέθεσε το θεσμικό του ρόλο με την αποστολή των καρτών, αναφέροντας πως αν όντως δεν τις έστειλε αυτός, αλλά ο Γιάννης Γιαννέλλης, θα έπρεπε να τον κατηγορήσει ήδη πριν τις εκλογές για αντιποίηση προσώπου κι όχι να τον καλύψει, ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως ήδη έχει κρίνει πολιτικά το θέμα.
Σταύρος Ψαρρόπουλος
Το κρασί της… ειρήνης
Υπήρξε ακόμη παρέμβαση του Σταύρου Ψαρρόπουλου, που σχολίασε κριτικά την κατάσταση και λίγο μετά τη συνάντηση ανέφερε σε φίλους του πως «τα είπαν, ξεθύμαναν, ξεσπάθωσαν και ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα, έως ότου υπάρξει κάποια νέα προστριβή».
Τοποθέτηση έκανε και ο Παναγιώτης Αλβανόπουλος, πολιτικός φίλος του Σπύρου Γαληνού, που φέρεται να είπε ότι ο νομάρχης για ακόμη μια φορά, ενώ είναι θύτης, παριστάνει το θύμα. Σε ενωτική κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη, που τόνισε πως οφείλουν να σταθούν ενωμένοι απέναντι στις ευθύνες που έχουν αναλάβει ως παράταξη και να ανταποκριθούν στο έργο τους.
Όλοι μαζί, πλην του κ. Γαληνού, που είχε ανειλημμένη υποχρέωση όπως είπε, δέχθηκαν την πρόσκληση του νομάρχη για ένα κρασί, με το οποίο κι έληξε η μάζωξη. Είχε προηγηθεί η «συγγνώμη» του κ. Βογιατζή στον κ. Γαληνό, όπως και η απάντηση που έδωσε στο Σταύρο Ψαρρόπουλο για το τι θα γίνει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο νομάρχης, σε αντίθεση με ό,τι ως τώρα δήλωνε και ξαναδήλωνε δημόσια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν του το ζητήσει το κόμμα του, η Ν.Δ., να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Είτε για νομάρχης, είτε για περιφερειάρχης, αν μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Η κρίση, πάντως, δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί, αν κι επιφανειακά απ’ το βράδυ της Τετάρτης όλα μοιάζουν διαφορετικά. Με συγγνώμες για να τελειώνουμε, και με εμπάθειες που κεκαλυμμένα υποβόσκουν ακόμη, το γυαλί που εδώ και δυο χρόνια έχει ραγίσει, δε θα κολλήσει εύκολα. Όσο κι αν το μήνυμα που πήρε η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές τονίζει πως πρέπει να γίνει πάραυτα συγκόλληση στις σχέσεις και των αυτοδιοικητικών στελεχών.