H βιολογική αξία του ελαιολάδου

01/07/2012 - 05:56
Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τη συμπατριώτισσά μας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πηνελόπη Μαυραγάνη - Τσιπίδου, δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ, το «Journal of Agricultural and Food Chemistry».
Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τη συμπατριώτισσά μας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πηνελόπη Μαυραγάνη - Τσιπίδου, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ημερίδα «Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της Λέσβου» που οργανώθηκε από τη «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» το χειμώνα του 2008, δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ, το «Journal of Agricultural and Food Chemistry» («Επιθεώρηση Τροφίμων και Αγροτικής Χημείας»).
Η μελέτη που είναι προϊόν πολυετών ερευνών του εργαστηρίου του τομέα βιολογίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι το μοναδικό που δεν προκαλεί καμμία αύξηση των μεταλλάξεων. Αντιθέτως, το λινέλαιο, το σογιέλαιο, το σιταρέλαιο και το σησαμέλαιο αύξησαν σημαντικά το ποσοστό των μεταλλάξεων.
Επίσης τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας απέδειξαν ότι το τηγανισμένο παρθένο ελαιόλαδο δεν επιφέρει καμμία αύξηση των μεταλλάξεων. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότερες ενώσεις που προκαλούν αύξηση των μεταλλάξεων, ενέχονται στην καρκινογένεση. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση μεταλλάξεων κυρίως σε τρεις ομάδες γονιδίων του ανθρώπου: στα «πρωοογκονίδια», τα «ογκοκατασταλτικά» γονίδια και τα «γονίδια επιδιόρθωσης του DNA».
Στη μελέτη αναπτύσσεται αναλυτικά η προληπτική δράση του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, πέραν της αυτής καθ’ αυτής της διατροφικής του αξίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey