«Ηλεκτρονικό μάτι» για την προστασία της θάλασσας

01/07/2012 - 05:56
Ένα «ηλεκτρονικό μάτι» στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης και της μελέτης των επιφανειακών ρευμάτων στο βόρειο Αιγαίο, μέσω ειδικού ραντάρ που έχει τοποθετηθεί στη Λήμνο, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ένα «ηλεκτρονικό μάτι» στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης και της μελέτης των επιφανειακών ρευμάτων στο βόρειο Αιγαίο, μέσω ειδικού ραντάρ που έχει τοποθετηθεί στη Λήμνο, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα καταγραφής θαλασσίων επιφανειακών ρευμάτων στην περιοχή του βορείου Αιγαίου αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα στη Λήμνο και συγκεκριμένα στο δήμο Μούδρου, και θα καλύπτει όλη την περιοχή του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι το στενό των Δαρδανελλίων.

Το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση του συστήματος, κατασκευάζοντας σε συνεργασία με το δήμο Μούδρου οικίσκους στις περιοχές Φυσίνης και Φάρου Πλάκας, που μέσα στις επόμενες ημέρες θα ηλεκτροδοτηθούν.
Στα μέσα Ιουνίου, ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα επισκεφτεί το νησί προκειμένου να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα και να λειτουργήσουν το σύστημα. Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει συνδράμει οικονομικά και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Έβρου, ενώ το σύστημα αποτελεί μέρος του προγράμματος CORI.

Για την προστασία του πολίτη
Ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, μίλησε στο «Ε» για τη χρησιμότητα του συστήματος. «Θεωρούμε», είπε, «ότι είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για θέματα προστασίας του πολίτη, για την έρευνα και διάσωση, καθώς και για την προστασία των θαλασσών σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης. Αλλά και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η εφαρμογή αυτού του συστήματος θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς μπήκαμε στον ερευνητικό χάρτη της περιοχής για όλα τα θέματα που αφορούν τις ανταλλαγές νερού μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.»
Πρόκειται για ένα σύστημα που ανά μισή ώρα θα καταγράφει τα επιφανειακά ρεύματα, ενώ θα δίνει και στατιστικά στοιχεία στο διαδίκτυο για τον κυματισμό, όπου και θα αποτυπώνονται σε χάρτες επιφανειακών ρευμάτων. Το συγκεκριμένο σύστημα θα εξυπηρετήσει σημαντικά την περιοχή, καθώς ένας από τους σημαντικότερος λόγους είναι ότι τα Δαρδανέλλια αποτελούν μια δυνητική πηγή ρύπανσης, καθώς ό,τι συμβεί στην περιοχή των Δαρδανελλίων είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λήμνου.



Και για τον αγωγό

Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος για τον οποίο τοποθετείται το σύστημα είναι η εικόνα των επιφανειακών ρευμάτων σε περίπτωση ατυχήματος θαλάσσιας ρύπανσης εξ αιτίας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Ένας δεύτερος λόγος για την ανάγκη εφαρμογής του συστήματος είναι η παροχή πολύτιμων πληροφοριών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ένας τρίτος λόγος είναι ότι η γνώση αυτών των ρευμάτων θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου να γνωρίσουν οι επιστήμονες τη μεταβλητότητα των ανταλλαγών νερού μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Τα δεδομένα που θα λαμβάνονται, θα τροφοδοτούν τα μοντέλα θαλάσσιας κυκλοφορίας που υλοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ (σύστημα «Ποσειδών») και με τον τρόπο αυτό θα επιταχύνεται και θα βελτιώνεται η δυνατότητα πρόγνωσης σε όλη την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ θεωρείται ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σε περίπτωση πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης.
Σχετικά με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΛΚΕΘΕ για τη λειτουργία του συστήματος μίλησε στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. «Πρόκειται», τόνισε, «για ένα πρωτοποριακό σύστημα για όλο το Αιγαίο. Λόγω της έγκαιρης προειδοποίησης δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας από πιθανή θαλάσσια ρύπανση και συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία που θα δίνονται στο διαδίκτυο θα είναι σημαντικό εργαλείο για τους αλιείς και όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey