Έκρηξη μετεγγραφών

01/07/2012 - 05:56
Μεγάλη διαρροή φοιτητών απ’ τα Τμήματα Γεωγραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποθηκεύει τη λειτουργία του Ιδρύματος
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η περίοδος των μετεγγραφών που συνήθως κλείνει με το τέλος του πρώτου εξαμήνου, συναγωνίζεται ήδη και ξεπερνά τις προηγούμενες χρονιές η διαρροή πρωτοετών από τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Αναδεικνύοντας το κοινό πια μυστικό, ότι αν δεν αλλάξει το καθεστώς των μετεγγραφών περιφερειακά πανεπιστήμια όπως αυτό του Αιγαίου θα πλήττονται καίρια και αποδυναμώνονται. Έτσι, παρά τη γενναία αύξηση του αριθμού των εισακτέων, το… μισό Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη μένει εν τέλει το… μισό σε φοιτητές απ’ τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει.

Οι αντιστοιχίες που υπάρχουν μεταξύ τριών Τμημάτων απ’ τα έξι του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα ανά τη χώρα και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οδήγησαν στη μείωση σημαντικά του αριθμού των φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην πρωτεύουσα του Βορείου Αιγαίου. Ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, οπότε και διαμορφώθηκε ένα προνομιακό για τις μετεγγραφές θεσμικό πλαίσιο, για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών, όπως οι τρίτεκνοι και οι οικονομικώς αδύναμοι, χρόνο με το χρόνο καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στις μετεγγραφές.

78 για Χαροκόπειο…
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει πλήρη εικόνα των μετεγγραφών προς άλλα ιδρύματα όταν λαμβάνει τα αιτήματα των ίδιων των φοιτητών για διαγραφή τους προκειμένου να εγγραφούν στις άλλες πανεπιστημιακές σχολές που έγιναν δεκτοί. Προσφάτως το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως μας πληροφόρησαν απ’ τη γραμματεία του, έγινε αποδέκτης 78 αιτημάτων, πρωτοετών ως επί το πλείστον φοιτητών του, - υπήρξαν και από το δεύτερο έτος - για διαγραφή προκειμένου να εγγραφούν στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έγιναν δεκτοί.
Πέρυσι, απ’ τους 180 πλέον εισακτέους κατ’ έτος στο Τμήμα Γεωγραφίας, είχαν πάρει μετεγγραφή για το Χαροκόπειο οι 70, ενώ υπήρξε μια διαρροή ακόμη 20 φοιτητών, που έδωσαν ξανά εξετάσεις και πέρασαν σε άλλες σχολές. Ουσιαστικά έφυγαν απ’ τους εισακτέους το 2008 ακριβώς οι μισοί, ενώ ανάλογα προοιωνίζεται η κατάσταση και για τους εισακτέους το 2009.
Επειδή οι πρωτοετείς απ’ τα μεγάλα αστικά κέντρα δε θέλουν να σπουδάσουν στη Μυτιλήνη, «αξιοποιούν» τις κυριότερες δικαιολογίες που έχουν θεσπιστεί για τις μετεγγραφές, δηλαδή την ιδιότητα του παιδιού τρίτεκνης οικογένειας, την οικονομική αδυναμία - το οικογενειακό εισόδημα των τριών τελευταίων ετών να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ -, την ιδιότητα παιδιού μονογονεϊκής οικογένειας, την αναπηρία γονέων, όπως και το γεγονός ότι έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, για να κερδίσουν τη μετεγγραφή.

Έφυγαν 140 πέρυσι!!!
Η όλη διαδικασία των μετεγγραφών είναι σε εξέλιξη, όπως τονίστηκε απ’ τη γραμματεία του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, του Τμήματος που λόγω των «πολλών» αντιστοιχιών που έχει, ουσιαστικά με όλα τα «ιστορικά» τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας, γνωρίζει και τη μεγαλύτερη διαρροή εξ αιτίας των μετεγγραφών, που για τους 185 εισαχθέντες το 2008 έφτασε τους 140!!! Οι περισσότεροι απ’ αυτούς σπουδάζουν τώρα στα Ιστορικά Τμήματα του Καποδιστριακού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Εδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η «αντιστοιχία» του συγκεκριμένου Τμήματος έχει και «ποιοτικά» διαφορές, που αν μη τι άλλο δημιουργούν αδικίες μεταξύ «ισάξιων» υποψηφίων στις πανελλαδικές. Λαμβάνοντας υπόψη το «και Ιστορίας» στον τίτλο του Τμήματος, το αρμόδιο Συμβούλιο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που εγκρίνει τις αντιστοιχίες μεταξύ των τμημάτων, συνηγόρησε να μετεγγράφονται οι φοιτητές σε φιλολογικές σχολές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαφορετική επαγγελματική εξέλιξη των μετεγγραφέντων, σε σχέση με εκείνους που μένουν και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη Μυτιλήνη. Οι οποίοι, και για να γίνει κατανοητή η αδικία, δεν προσλαμβάνονται ως καθηγητές φιλόλογοι, όπως αυτοί που μετεγγράφηκαν ή θα μετεγγραφούν.
Φέτος, στους 185 εισακτέους με τις πανελλαδικές του 2009 προστέθηκαν και επτά εισακτέοι απ’ τις ειδικές κατηγορίες των ατόμων με χρόνιες αναπηρίες. Απ’ αυτούς τους 192 εγγραφέντες, έχουν γίνει ήδη 50 διαγραφές κι αναμένονται και πολλές ακόμη, αφού όπως μας είπαν απ’ τη γραμματεία, «καθημερινά λαμβάνουμε τέτοια αιτήματα από ΚΕΠ από όλη τη χώρα».

70 για Πάντειο και Κρήτη
Σε εξέλιξη είναι οι μετεγγραφές και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ήδη έχει δεχθεί 45 αιτήματα για διαγραφή προκειμένου οι έως τώρα φοιτητές του να εγγραφούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα δύο τμήματα δηλαδή με τα οποία η Κοινωνιολογία της Μυτιλήνης έχει αντιστοιχία.
Πέρυσι, απ’ τους 180 εισαχθέντες εν τέλει πήραν μετεγγραφή οι 70 και σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη του Τμήματος, να κινηθούν και φέτος οι μετεγγραφές.
Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων τα δύο προηγούμενα χρόνια μπορεί να εξισορρόπησε τις διαρροές, όμως για να σταματήσει αυτή η «ρευστή» κατάσταση, να μην ξέρει ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο ποια είναι η δύναμή του και ανάλογα να προγραμματίζει την ανάπτυξή του και κάθε δράση που το αφορά, πρέπει να σταματήσουν οι μετεγγραφές. Που ταυτόχρονα με τα προβλήματα που δημιουργούν στα περιφερειακά και κεντρικά πανεπιστήμια (τα οποία επιβαρύνονται με σημαντικό αριθμό φοιτητών που δεν είχαν υπολογίσει), είναι το πλέον αναξιοκρατικό μέτρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού «εισάγει» διά της πλαγίας οδού φοιτητές με απολυτήριο λυκείου 10, σε σχολές όπου εισάγονται όσοι έχουν άριστη βαθμολογία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey