Με υψηλότατη κυβερνητική εκπροσώπηση, που είναι πολύ πιθανόν να φτάσει και σε επίπεδο πρωθυπουργού, αλλά και με την πλειοψηφία των δικαστών της χώρας, θα ανοίξει στις 2 Ιουνίου τις εργασίες του στη Μυτιλήνη το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας.
Με υψηλότατη κυβερνητική εκπροσώπηση, που είναι πολύ πιθανόν να φτάσει και σε επίπεδο πρωθυπουργού, αλλά και με την πλειοψηφία των δικαστών της χώρας, θα ανοίξει στις 2 Ιουνίου τις εργασίες του στη Μυτιλήνη το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, το οποίο θα έχει θέμα «Μετανάστες και ανθρώπινα δικαιώματα». Το Συνέδριο, που φιλοξενείται στον τόπο καταγωγής του προέδρου της Ένωσης, λόγω του επίκαιρου του θέματος που πραγματεύεται, έμμεσα θα προβάλει τη Λέσβο σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα στην αρχή της θερινής περιόδου.
Δύο βασικούς λόγους για την επιλογή του θέματος, αλλά και της Μυτιλήνης για τη φιλοξενία του Συνεδρίου, επικαλέστηκε μιλώντας χθες στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, Χαράλαμπος Αθανασίου. «Το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, κι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσο για τη Μυτιλήνη, αποτελεί τόπο υποδοχής μεταναστών.» Ο τρίτος και πιο βαρύνων λόγος για τη διεξαγωγή του μεγάλου Συνεδρίου στη Λέσβο φαίνεται ότι είναι η καταγωγή του κ. Αθανασίου απ’ την Αγία Παρασκευή, αφού εκείνος, και παρά τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια τέτοια διοργάνωση στη Μυτιλήνη, πρότεινε το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης να πραγματοποιηθεί στο νησί.
400 και λίστα αναμονής!
Η ανακοίνωση της διεξαγωγής του Συνεδρίου έγινε μόλις πριν από λίγες μέρες, αλλά ήδη, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Αθανασίου, υπάρχει τεράστια ανταπόκριση απ’ όλη τη χώρα. Αγγίζουν ήδη τις 400 οι δηλώσεις συμμετοχής εκείνων που θα ταξιδέψουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς για Μυτιλήνη, ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής 100 περίπου ατόμων, για τα οποία και αναζητείται τρόπος μετακίνησης προς τη Λέσβο.
«Δεν μπορούμε δυστυχώς να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τη συμμετοχή δικαστών απ’ όλη τη χώρα, εξ αιτίας του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού εισιτηρίων», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των συνέδρων έχουν κλειστεί δωμάτια σε επτά συνολικά ξενοδοχεία της πόλης.
Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και θα ξεκινήσει την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ενώ οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Αναμένεται να παραστούν τρεις υπουργοί, οι Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Παμπούκης και Νίκος Σηφουνάκης
Και ο πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη;
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν με το χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος και θα δώσει το στίγμα του Συνεδρίου. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί απ’ τους επίσημους προσκεκλημένους των διοργανωτών, και ειδικότερα από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης που, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη.
Ενδιαφέρον, όμως, λόγω του θέματος έχει υπάρξει και απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ενδέχεται ωστόσο εκείνες τις ημερομηνίες να βρίσκεται στην Κίνα. Είναι πολύ πιθανόν έως το τέλος της βδομάδας να έχει οριστικοποιηθεί αν θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και το ποιοι υπουργοί θα έρθουν στη Μυτιλήνη.
Εισηγήσεις…
Ομοίως, όμως, υψηλού επιπέδου θα είναι και οι εισηγήσεις, που θα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα όλων των παραμέτρων του θέματος. Είναι ενδεικτικό της διοργάνωσης το γεγονός ότι των τριών πρώτων συνεδριών την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου θα προεδρεύσουν κατά σειρά ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος. Τιμής ένεκεν την προεδρία της τέταρτης συνεδρίας το Σάββατο θα έχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μας ότι θα μιλήσει, καταθέτοντας την πολύχρονη εμπειρία του ως αυτοδιοικητικός, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει εισήγηση και από εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.
Μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών (το πρόγραμμα των εισηγητών θα ολοκληρωθεί εντός της βδομάδας) αναφέρουμε ότι θα είναι ο Βασίλης Μαρκής, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ομοίως με καταγωγή απ’ τη Λέσβο, ο πρωτοδίκης Μυτιλήνης Χρήστος Μακρυκώστας, αλλά και εκπρόσωποι των λιμενικών και αστυνομικών αρχών, όπως και δικαστές. Εισηγήσεις θα γίνουν ακόμη απ’ τον Ηρακλή Μοσκώφ, διδάκτορα Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, από εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως και του ιατρικού χώρου, που θα αναφερθούν στις παραμέτρους της υγείας των μεταναστών, αλλά και των πληθυσμών των χωρών υποδοχής.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, τέλος, θα γίνει προβολή ντοκυμαντέρ που έχει την έγκριση του ΟΗΕ, με αντικείμενο τη σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστών.