7 χρόνια… φαγούρα!

01/07/2012 - 05:56
Για ακόμη μια χρονιά, η Λέσβος θα παραμείνει χωρίς δεξαμενές υγρών καυσίμων, αφού η Πολιτεία αντί να διευκολύνει το μοναδικό επενδυτή, την, και λεσβιακών συμφερόντων, εταιρεία «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.», ο περιφερειάρχης «εμποδίζει» τα σχέδιά της.
Για ακόμη μια χρονιά, έβδομη κατά σειρά, η Λέσβος θα παραμείνει χωρίς δεξαμενές υγρών καυσίμων, αφού η Πολιτεία αντί να διευκολύνει το μοναδικό επενδυτή, την, και λεσβιακών συμφερόντων, εταιρεία «Ενεργειακή Μυτιλήνης Α.Ε.», αντιθέτως - όπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπός της - ο περιφερειάρχης «εμποδίζει» τα σχέδιά της. Με ό,τι αυτό σημαίνει, αφού υπεισέρχεται πλέον και ο παράγοντας της σκοπιμότητας.
Αντικειμενικά, κι ανεξαρτήτως της καταγγελίας, πρέπει να επισημάνουμε ότι για να γίνει η επένδυση θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που υπάρχει στην περιοχή των Μιστεγνών. Κάτι που, ενώ είχε ανακοινωθεί απ’ την αρχή της χρονιάς πως θα γίνει πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, στις 20 Αυγούστου, αναβάλλεται εκ νέου επ’ αόριστον. Έτσι επ’ αόριστον συνεχίζεται η ίδια τριτοκοσμική κατάσταση με το λιμάνι της λεσβιακής πρωτεύουσας να έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, με άγνωστου μεγέθους επιπτώσεις για την πόλη, το περιβάλλον και πρωτίστως τους ανθρώπους.


Πέρυσι το Νοέμβριο, με τη συμπλήρωση δηλαδή ακριβώς έξι χρόνων απ’ τη σφράγιση των εγκαταστάσεων Μαμιδάκη στη Σκάλα Λουτρών, το «Ε» πρωτοσέλιδα εγκαλούσε την Πολιτεία γιατί δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η μία και μοναδική επένδυση κατασκευής νέων εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, πάνω στο τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον.

Δε θέλει να επενδύσει η ΕΚΟ
Στο ίδιο πρωτοσέλιδο θέμα αναδεικνύαμε και το γεγονός ότι η ΕΚΟ αποδεδειγμένα πλέον δε θέλει να επενδύσει σε νέες δεξαμενές, αφού τη συμφέρει η μεταφορά καυσίμων να γίνεται με δεξαμενόπλοια.
Περιττεύει να υπενθυμίσουμε ότι μια ακόμη διάσταση, που πολλές φορές έχουμε επισημάνει, είναι ότι εκτός των κινδύνων που προκαλεί ο τρόπος προμήθειας καυσίμων στο νησί, μια σειρά ακόμη λόγων (οικονομικοί, άμυνας, περιβαλλοντικοί, αλλά και επάρκειας σε όλα τα είδη καυσίμων), επιβάλλουν τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων.
Για το σκάνδαλο διαρκείας έξι χρόνων, όπως το χαρακτηρίζαμε τότε, υπήρξε αντίδραση απ’ την πλευρά της Περιφέρειας και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Λέκκας, με συνέντευξή του στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς του 2009, προανήγγειλε ότι «θα βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά», δίνοντας λύση στο θέμα των καυσίμων.

Οι δεσμεύσεις για ΚΑΖ…
Λίγες μέρες αργότερα, στα τέλη Ιανουαρίου, κι ενώ μήνες πριν είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα ΚΑΖ όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έγινε στη Μυτιλήνη παρουσίαση της πρότασης της Διεύθυνσης Δασών για τις αλλαγές των ΚΑΖ στις νήσους Λέσβο, Λήμνο και Άι-Στράτη. Σύμφωνα με το τότε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σ.σ. υπάρχει ανηρτημένο ακόμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας): «Ο κ. Λέκκας, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους τόνισε ότι “σε σχέση με το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε είχα δεχθεί σκληρή κριτική από τον τοπικό Tύπο εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν προχωρούσα στην τροποποίηση ή κατάργηση Καταφυγίου Άγριας Ζωής σε συγκεκριμένη περιοχή της Λέσβου για να προχωρήσει επένδυση συγκεκριμένης εταιρείας για τη δημιουργία Αποθηκών Υγρών Καυσίμων. Παρ’ ότι από το Μάρτιο του 2001 έπρεπε να είχε δρομολογηθεί όλο αυτό το έργο συνολικά για την Περιφέρειά μας και όχι αποσπασματικά για κάθε νομό, γνωρίζετε ότι μέχρι και το 2007 δεν είχε δρομολογηθεί καμμία σχετική μελέτη ή ενέργεια. Έτσι το Μάρτιο του 2008 έδωσα την εντολή στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία να εκπονηθεί σχετική μελέτη για όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πράγματι, η μελέτη προχώρησε και όπως είχαμε υποσχεθεί έχει ήδη ολοκληρωθεί η διερεύνηση για τα Καταφύγια Άγριας Ζωής σε ολόκληρο το νομό Λέσβου, αλλά και στο νομό Χίου, ενώ σε εξέλιξη είναι στο νομό Σάμου. Το έργο αυτό για το νομό Λέσβου σάς παρουσιάζουμε σήμερα και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου και το διευθυντή της, κ. Χατζηεμμανουήλ, αλλά και το δασολόγο κ. Κακαλή Ελευθέριο για την ολοκλήρωσή του. Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε αυτό το έργο. Στη συνέχεια και εντός των επόμενων ημερών θα αποστείλουμε τις μελέτες σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να γνωμοδοτήσουν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δηλαδή στους δήμους, τη νομαρχία, τους κυνηγετικούς συλλόγους, τους τοπικούς περιβαλλοντικούς συλλόγους όπως τον ‘Υδάτινο’ και το ‘Ναυτίλο’ και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η WWF και η Ορνιθολογική Εταιρεία. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2009 και πριν την έναρξη της επόμενης κυνηγετικής περιόδου. Κάναμε το πρώτο και σημαντικό βήμα που είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων θα προχωρήσουμε γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι αφενός η προστασία και διατήρηση των ειδών της άγριας πανίδας, η αύξηση του θηραματικού κεφαλαίου και αφετέρου η εξασφάλιση της ανάπτυξης.” […]. Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Γιάννης Λέκκας, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους οποίους κάλεσε να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι το τέλος του Μαρτίου, με στόχο την επιτυχή έκβαση του έργου.»

… που δεν τηρήθηκαν
Η διαβούλευση τυπικά ολοκληρώθηκε το Μάρτιο. Ατύπως, συνεχίζεται με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες διαφόρων φορέων, όπως οργανώσεις κυνηγών, περιβαλλοντικών συλλόγων κ.ά., οι οποίοι φαίνεται περίεργο πώς, αλλά συνεχίζουν κανονικά τις διεργασίες τους σα να μην έχει λήξει η διαβούλευση, σα να είναι σίγουροι πως η Περιφέρεια θα δεχθεί έστω κι ετεροχρονισμένα τις προτάσεις τους που τώρα διαμορφώνουν.
Ο κ. Λέκκας απαντώντας προ ημερών στο ερώτημα του «Ε», πότε θα γίνει η τροποποίηση των ΚΑΖ, αναφέρθηκε σε έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση Δασών, προσέθεσε πως θα ζητηθεί - ομοίως σα να μην έχει κλείσει η διαβούλευση - η γνώμη και πανεπιστημιακών που γνωρίζουν το αντικείμενο και εν κατακλείδι τόνισε, παραπέμποντας σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμής με την οποία τάσσεται κατά της εγκατάστασης υγρών καυσίμων στην περιοχή, πως «δε θα έρθει σε κόντρα με την τοπική κοινωνία».
Έτσι τα ΚΑΖ, όλα μαζί, ή μεμονωμένα ένα προς ένα, όπως υπάρχει θεσμικά η δυνατότητα να εξεταστούν και να τροποποιηθούν, δεν αλλάζουν ούτε το 2009. Οπότε μέσα στο χρόνο δεν μπορεί να ξεκινήσει κι η κατασκευή δεξαμενών υγρών καυσίμων και κατά συνέπεια, για μία διετία τουλάχιστον ακόμη, η πόλη της Μυτιλήνης θα είναι υπό την ομηρεία των δεξαμενόπλοιων που θα συνεχίσουν να εκφορτώνουν στο λιμάνι της.

«Εμποδίζεται απ’ το Λέκκα»
Σχολιάζοντας αυτά τα νέα δεδομένα, ο εκπρόσωπος της «Ενεργειακής Μυτιλήνης Α.Ε.», Ευγένιος Καυλακώνης, μιλώντας στο «Ε» ανέφερε: «Ήμουν απ’ την αρχή βέβαιος, παρά τις δημόσιες, και στην εφημερίδα σας, διαβεβαιώσεις του κ. Λέκκα, ότι η απόφαση για τα ΚΑΖ που θα διευκόλυνε την επενδυτική μας πρωτοβουλία δε θα λαμβανόταν μέχρι να φύγει από γενικός γραμματέας της Περιφέρειας. Κι αυτό γιατί απ’ τη γενικότερη συμπεριφορά του στο όλο θέμα, από τις συσκέψεις που διοργάνωσε κι επιλεγμένα προσκαλούσε κάποιες εταιρείες πετρελαιοειδών, αλλά και απ’ τις συνεχείς παρατάσεις και την παρελκυστική πρακτική που ακολουθούσε, διαρκώς τόνιζε πως φοβάται μην κατηγορηθεί απ’ την τοπική κοινωνία για ιδιοτέλεια, τη στιγμή μάλιστα που στο σύνολό τους οι τοπικοί παράγοντες πίεζαν - αναφέρω το νομάρχη Παύλο Βογιατζή και το δήμαρχο Μυτιλήνης, Νάσο Γιακαλή, αλλά και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη - να υπάρξει λύση.
Εν τέλει, όμως, η όλη πρακτική του αποδεικνύει ότι ο μόνος που φοβάται μην τον κατηγορήσει είναι η ΕΚΟ, η οποία, σημειωτέον, όσο καιρό με τις ευλογίες του κ. Λέκκα ζητούσε παρατάσεις για να ψάχνει δήθεν να επιλέξει την κατάλληλη έκταση για εγκαταστάσεις στη Λέσβο, είχε οριστικά αποφασίσει πως θα μεταφέρει καύσιμα στο νησί αποκλειστικά με Ro-Rο, γιατί πολύ απλά αυτός ο τρόπος τη συνέφερε και τη συμφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.
Μετά την αγορά δε το Μάρτιο απ’ την ΕΚΟ δύο καινούργιων τέτοιων δεξαμενόπλοιων, είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα βρεθούν κι άλλες πολλές δικαιολογίες για να μην αλλάξουν τα ΚΑΖ σε ό,τι αφορά την επένδυσή μου.
Ως πολίτης, όμως, που γεννήθηκα, μένω και θέλω να επενδύσω στην παραμεθόριο, δίνοντας λύση ταυτόχρονα και σε ένα σοβαρότατο αναπτυξιακό πρόβλημα, ως πολίτης που θα μείνω για πάντα στον τόπο μου και δε θα αποχωρήσω μόλις λήξει η τοποθέτησή μου στο βόρειο Αιγαίο, ως πολίτης που θα είμαι κι αύριο εδώ, αντιμέτωπος με το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, ρωτώ δημόσια τον περιφερειάρχη και περιμένω την απάντησή του, γιατί εμποδίζει την κατασκευή δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Λέσβο.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey