Την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιμένει ο δήμος Αγιάσου, προκειμένου να ξεκινήσει τη δεύτερη μεγάλη φάση της προσπάθειάς του για κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιμένει από μέρα σε μέρα ο δήμος Αγιάσου, προκειμένου να ξεκινήσει τη δεύτερη μεγάλη φάση της προσπάθειάς του για κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Αν υλοποιηθεί και αυτό το κομμάτι του έργου, που αφορά την ιστορική συνοικία Μπουτζαλιά, θα μένει το τρίτο και μεγαλύτερο σκέλος της παρέμβασης, δηλαδή η κάτω ζώνη του οικισμού της Αγιάσου, ο βιολογικός καθαρισμός και τα εξωτερικά δίκτυα, τα οποία και θα επιδιώξει ο δήμος να εντάξει προς χρηματοδότηση στο Δ΄ Κ.Π.Σ.. Άλλωστε, όπως τονίζει ο δήμαρχος, το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο, εξ ου και διατέθηκαν σε αυτό όλες οι δυνατές χρηματοδοτήσεις.
Με χρηματοδότηση απ’ τα προγράμματα ΘΗΣΕΑΣ και ΟΠΑΑΧ, ο δήμος Αγιάσου το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε τις παρεμβάσεις στην περιοχή της πάνω πλατείας, στην Αγριά και στα Σκαλούδια, όπου με 800.000 ευρώ περίπου κατασκευάστηκαν νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ σχεδόν τέλειωσαν και οι πλακοστρώσεις. Τώρα ο δήμος περιμένει, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συνοικία της Μπουτζαλιάς, που καλύπτει μια μεγάλη σε έκταση περιοχή, η οποία ξεκινά απ’ την εκκλησία της Παναγίας και φτάνει έως το Σανατόριο.
«Έχουμε δεσμευμένη πίστωση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε το έργο», επεσήμανε ο κ. Χατζηπαναγιώτης, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης θα ολοκληρωθούν και τα πλακόστρωτα απ’ το Σταυρί έως την αγορά.
Λείπουν 10 εκατομμύρια…
Για το μεγαλύτερο, όμως, έργο που θα ολοκληρώσει και τις εργασίες που έχουν γίνει έως τώρα, εξασφαλίζοντας σύγχρονα δίκτυα για το σύνολο του χωριού, αλλά και τον έλεγχο της διάθεσης και επεξεργασίας των λυμάτων, ο δήμος Αγιάσου δεν έχει ακόμη βρει την απαιτούμενη πίστωση που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. «Σύμφωνα με τη μελέτη», ανέφερε ο κ. Χατζηπαναγιώτης, «αν γίνουν και τα έργα στην Μπουτζαλιά, απομένουν ο βιολογικός που προϋπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ, τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της κάτω ζώνης απ’ την εκκλησία έως το δημαρχείο και την Πυροσβεστική, που υπολογίζονται στα τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τα εξωτερικά δίκτυα που θα κοστίσουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.»
Για το βιολογικό ήδη έχει αγοραστεί, πριν πέντε χρόνια περίπου, όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, η απαιτούμενη οικοπεδική έκταση που βρίσκεται έξω απ’ τον οικισμό, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, στην κατεύθυνση προς Μυτιλήνη, στη θέση Ξεροκάμπι.
Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, που είναι και το πλέον πολύπλοκο, θα πρέπει να συνδέσει, με καινούργιες σωληνώσεις, διανύοντας μία τεράστια απόσταση, τις πολλές πηγές που υδροδοτούν την Αγιάσο με τις τρεις δεξαμενές του χωριού.
«Εμείς», κατέληξε ο δήμαρχος, «θα προσπαθήσουμε αυτό το μεγάλο έργο να το εντάξουμε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ή στο ΕΠΠΕΡ, το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ελπίζοντας πως τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών για την Αγιάσο, τα δίκτυα και ο βιολογικός.»