Διάταξη σύμφωνα με την οποία μπορεί ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων να λάβει τα χρωστούμενα απ’ τους εξυπηρετούμενους δήμους μέσω της ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει η ΔΕΔΑΠΑΛ.
Διάταξη σύμφωνα με την οποία μπορεί ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων να λάβει τα χρωστούμενα απ’ τους εξυπηρετούμενους δήμους μέσω της ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑΠΑΛ, προκειμένου να εισπράξει οφειλές συνολικού ύψους 700.000 ευρώ. Αν δεν εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, ο φορέας υποστηρίζει πως τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Απ’ την άλλη, όμως, ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης επί των Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, επικαλούμενος εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετική με τη μετάβαση στους «καλλικρατικούς» δήμους, τονίζει πως τέτοιας σημασίας αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νέων δήμων, θα πρέπει να ληφθούν απ’ τις επόμενες αρχές.
Χθες το πρωί συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ), με ένα και μοναδικό θέμα: τις οφειλές των δήμων του νησιού απ’ τις υπηρεσίες που τους παρέχει η επιχείρηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τον πίνακα των οφειλών που έχει η εταιρεία, το μεγαλύτερο χρέος αφορά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, που οφείλει κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ, 496.000, ενώ ακόμη 200.000 ευρώ οφείλουν οι υπόλοιποι εξυπηρετούμενοι δήμοι, με την Καλλονή και την Πέτρα να ακολουθούν τη Μυτιλήνη.
Απ’ τη ΔΕΗ
Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Σωτήρης Ζαμτράκης, εισηγήθηκε και έγινε δεκτό απ’ το συμβούλιο να υπάρξει αίτημα προς τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο σχετικής διάταξης, ώστε να πληρώσει αυτή στη ΔΕΔΑΠΑΛ τα χρωστούμενα απ’ τους δήμους. Ως γνωστόν, μέσω των λογαριασμών της, η ΔΕΗ εισπράττει τα δημοτικά τέλη που αφορούν σε ανταποδοτικές παροχές των δήμων προς τους δημότες τους. Η ΔΕΗ, αφαιρώντας τι της οφείλει ο κάθε δήμος απ’ το δημοτικό φωτισμό, του αποδίδει τα εισπραχθέντα ποσά των ανταποδοτικών τελών.
Αντί, όμως, για τους δήμους, η ΔΕΔΑΠΑΛ αποφάσισε να «μεσολαβήσει» και να πάρει τα «ανταποδοτικά» για τα σκουπίδια, πριν μπουν στα ταμεία των δήμων.
«Αν δεν πληρωθούν οι οφειλές, τότε τίθεται ζήτημα αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του φορέα, για τον οποίο πραγματικά δεν υπάρχει εικόνα για το τι θα συμβεί με την αρχή του νέου χρόνου, ποιος θα διαδεχθεί το συμβούλιο και κυρίως το πότε θα γίνει αυτό», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης.
Θα δεχθεί το Υπουργείο;
«Όντως υπάρχει η οφειλή, και όλοι οι δήμοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, στις οποίες και δεν έχουν ανταποκριθεί για έναν και μόνο λόγο: δεν είχαν χρήματα γιατί έβαζαν σε προτεραιότητα την πληρωμή του προσωπικού», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Απόστολος Πατέστος. Ο οποίος μας διευκρίνισε πως σε μηνιαία βάση η ΔΕΗ αποδίδει περίπου 200.000 ευρώ στο Δήμο, χρήματα όμως που απ’ ευθείας δαπανώνται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ως επί το πλείστον σε μισθοδοσία. Οπότε, αν ισχύσει η απόφαση της ΔΕΔΑΠΑΛ και η ΔΕΗ, αντί για το Δήμο Μυτιλήνης, δώσει τα τέλη στη ΔΕΔΑΠΑΛ, ή έστω μέρος τους έναντι της οφειλής του Δήμου Μυτιλήνης, τότε ο Δήμος θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα.
«Θεωρώ», ανέφερε ο κ. Πατέστος, που ενημερώθηκε και τηλεφωνικά από στελέχη τής ΔΕΔΑΠΑΛ για την απόφαση που έλαβε το συμβούλιο, «ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δε θα εγκρίνει την παρούσα περίοδο μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε, το Υπουργείο με εγκύκλιό του συστήνει να μην υπάρξουν εν όψει της αλλαγής των δημοτικών αρχών αποφάσεις που θα δεσμεύσουν καθοριστικά τους νέους δήμους. Θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα, αλλά κατ’ αρχάς εκτιμώ πως πρέπει τέτοιες αποφάσεις να τις αφήσουν για τις επόμενες αρχές, ό,τι όργανο δηλαδή θα αναλάβει ως διάδοχη κατάσταση της ΔΕΔΑΠΑΛ.»
ΜΕΛΕΤΕΔΚ και ΔΕΔΑΠΑΛ
Το θέμα των σκουπιδιών και της διαχείρισής τους δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πριν καλά-καλά αναλάβει, η νέα δημοτική αρχή Λέσβου. Το επόμενο διάστημα, όλη τη μεταβατική περίοδο, θα προκύψουν ζητήματα που ήδη προβληματίζουν τους αυτοδιοικητικούς συνολικά με τη λειτουργία φορέων, που αλλάζουν άρδην εξ αιτίας των αλλαγών που φέρνει η διοικητική μεταρρύθμιση.
«Ενώ δε θα πρέπει να απασχολεί κανέναν τι θα γίνει η ΤΕΔΚ, που ως διάδοχη κατάσταση ο “Καλλικράτης” προβλέπει μια κοινή τοπική ένωση δήμων σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπάρχουν ζητήματα για τη ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά και για τη ΜΕΛΕΤΕΔΚ, που έχει την ευθύνη του Εργαστηρίου Πόσιμων Νερών. Κι αυτό γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για τη λειτουργία τους, ούτε και υπάρχει - τουλάχιστον προς το παρόν - πρόβλεψη για το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε ο κ. Ζαμτράκης.
Ο ίδιος προσέθεσε πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα μετά τις δημοτικές εκλογές, τώρα δεν υπάρχουν ούτε πρόσωπα που μετέχουν στα συγκεκριμένα όργανα τα οποία, έχοντας εκλεγεί στη νέα αρχή, θα κρατήσουν την ευθύνη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τις επόμενες μέρες, πάντως, και σε συνέχεια της επιμόρφωσης και των ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους νέους αιρετούς που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, τέτοια ζητήματα αν μη τι άλλο αναμένεται να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες οδηγίες προς τους νεοεκλεγέντες, αλλά και προς τους απερχόμενους αυτοδιοικητικούς.