Χρυσά κοσμήματα μεγάλης αξίας άρπαξε άγνωστος ή άγνωστοι από το κοσμηματοπωλείο «Hippo», ιδιοκτησίας Ιπποκράτη Σανίδη, στην καρδιά της οδού Ερμού, που κάποιοι είχαν διαρρήξει και πριν από 25 περίπου χρόνια με «ριφιφί»!
Χρυσά κοσμήματα μεγάλης αξίας άρπαξε άγνωστος ή άγνωστοι από το κοσμηματοπωλείο «Hippo», ιδιοκτησίας Ιπποκράτη Σανίδη, στην καρδιά της οδού Ερμού. Οι δράστες μπήκαν στο μαγαζί από ένα μικρό παράθυρο στην πίσω πλευρά του κτηρίου όπου στεγάζεται. Περίπου 25 χρόνια πριν, η ίδια επιχείρηση είχε πέσει και πάλι θύμα διαρρηκτών, που μπήκαν τότε στο μαγαζί με τη μέθοδο του ριφιφί!
Στόχος διαρρηκτών έγινε για δεύτερη φορά το κατάστημα του Ιπποκράτη Σανίδη, στην καρδιά της οδού Ερμού. Η διάρρηξη έγινε τις νυχτερινές ώρες μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής και έγινε αντιληπτή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, όταν πήγε στο κατάστημά του για κάποια δουλειά και το βρήκε «άδειο» από όλα τα χρυσά κοσμήματα που διέθετε.
Οι διαρρήκτες, όπως φάνηκε, ενήργησαν με «επαγγελματισμό» και είχαν προσχεδιάσει με λεπτομέρειες κάθε κίνησή τους. Τις αρχές προβληματίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για ακόμα μια «ξενόφερτη» σπείρα, από αυτές που κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί συνήθως τους θερινούς μήνες. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, υπάρχει φόβος και για το ενδεχόμενο η διάρρηξη στο χρυσοχοείο να είναι μόνο η αρχή, και να υπάρξει «συνέχεια» σε άλλα μαγαζιά ή σπίτια στην πόλη της Μυτιλήνης.
Από την άλλη μεριά όμως, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πρόκειται για έναν ή περισσότερους μικροαπατεώνες και ένα «λάθος» τους να οδηγήσει τις Αρχές στη σύλληψή τους.
Το «χρονικό» της διάρρηξης
Για την Αστυνομία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η διάρρηξη θα πρέπει να έγινε από περισσότερα του ενός άτομα. Οι δράστες «έδειξαν» να γνωρίζουν καλά το χώρο, αφού φρόντισαν πριν από οτιδήποτε να «απενεργοποιήσουν» τους συναγερμούς που είχε το κατάστημα, ξηλώνοντας τα καλώδια στο εξωτερικό του κτηρίου. Στη συνέχεια κινήθηκαν στο πίσω μέρος του μαγαζιού, το οποίο «βλέπει» στον ακάλυπτο χώρο μιας πολυκατοικίας στην οδό Σαπφούς. Στη συγκεκριμένη πολυκατοικία στεγάζονται κυρίως γραφεία και τέτοια ώρα ήταν πολύ δύσκολο να υπήρχε μέσα κάποιος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας εργαλεία που είχαν μαζί τους, «ξήλωσαν» το σιδερένιο κάγκελο που προστάτευε το παράθυρο στην πίσω πλευρά του μαγαζιού, έσπασαν το τζάμι και από εκεί μπήκαν στο μαγαζί. Από το ίδιο παράθυρο βγήκαν με τα κοσμήματα, αφού στην κεντρική πόρτα του δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης.
Το συγκεκριμένο κατάστημα διαθέτει πέρα από χρυσά κοσμήματα και ακριβά είδη δώρων, τα οποία όμως οι δράστες δεν άγγιξαν. Δεν έγιναν δε αντιληπτοί από κανέναν, αφού ούτε κάποιος θόρυβος ούτε «ύποπτη κίνηση» καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία μέχρι νωρίς το μεσημέρι της επόμενης μέρας, όταν πια ο ίδιος ο ιδιοκτήτης διαπίστωσε έκπληκτος τη διάρρηξη που είχε γίνει στο μαγαζί του.
Κόβουν τα καλώδια του τηλεφώνου και απενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού
Και άρχισαν… έρευνες!
Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες στο χώρο από την Αστυνομία, ενώ βρέθηκαν και κάποια δακτυλικά αποτυπώματα που στάλθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, με την ελπίδα να ρίξουν φως στην υπόθεση.
Από την πρώτη στιγμή η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές υπόπτων, ενώ αξιοποιεί κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στους δράστες. Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το «προφίλ» των δραστών με βάση τον τρόπο δράσης τους, αφού - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Αστυνομίας - «δε θέλουμε να τους υπερεκτιμήσουμε, γιατί και άλλες φορές έχει αποδειχθεί ότι ήταν σπείρα μικροαπατεώνων». Θεωρούν, μάλιστα, ότι τα παράθυρα στο πίσω μέρος του κτηρίου μπορεί απλά να έκαναν «εύκολο στόχο» το συγκεκριμένο μαγαζί, αφού δε θα χρειαζόταν να «μπουν» από την πλευρά της Ερμού, κάτι που θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο.
Για αυτόν το λόγο μάλιστα, όπως αναφέρουν, επέλεξαν το συγκεκριμένο μαγαζί και όχι κάποιο άλλο κοσμηματοπωλείο της Ερμού, που θα μπορούσε η «λεία» να ήταν μεγαλύτερη όμως δε θα ήταν το ίδιο εύκολη η πρόσβαση.
Τόσο η οικογένεια του ιδιοκτήτη, όσο και ο ίδιος, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το περιστατικό.
Στη συνέχεια, κινούνται στην οδό Σαπφούς (αριστερά) ... και πάνε στον ακάλυπτο χώρο (δεξιά)
Και πριν 25 χρόνια…
Το κατάστημα της οικογένειας του Ιπποκράτη Σανίδη είναι από τα πιο παλιά κοσμηματοπωλεία της οδού Ερμού, που έχει καταφέρει να διατηρήσει σταθερή πελατεία εδώ και χρόνια. Από το περιστατικό του περασμένου Σαββατοκύριακου, όμως, φαίνεται ότι «προτιμάται» και από τους διαρρήκτες. Πριν από 25 χρόνια περίπου, είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα όταν οι διαρρήκτες χρησιμοποίησαν την «άγνωστη» τότε για τη Μυτιλήνη μέθοδο του «ριφιφί» για να μπουν στο μαγαζί, ανοίγοντας τρύπα από διπλανό μαγαζί και μπαίνοντας μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Και τότε είχαν κλέψει μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών, χωρίς όμως ποτέ οι διαρρήκτες να εντοπιστούν. 20 χρόνια μετά, επέστρεψαν στο κατάστημα που είχε βεβαίως «πάρει μέτρα» με συναγερμό και σιδεριές στα παράθυρα, που δε στάθηκαν ωστόσο αρκετά για να τους σταματήσουν.
Βγάζουν το κάγκελο και μπαίνουν στο μαγαζί (αριστερά). Ο Ιπποκράτης Σανίδης, έκπληκτος από τη δεύτερη διάρρηξη που ζει στο μαγαζί του (δεξιά)
Τα πιο συζητημένα ριφιφί
Το 2009 ήταν η χρονιά τον πιο «συζητημένων» διαρρήξεων, δυο από τις οποίες μάλιστα, όπως είχε γίνει γνωστό από την Αστυνομία, εξιχνιάστηκαν. Το Μάρτιο του 2009 είχε γίνει διάρρηξη με «ριφιφί» σε ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας στο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, απέναντι από το 6ο Δημοτικό. Οι δράστες είχαν μπει στο πατάρι καταστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκαρφαλώνοντας από μπαλκόνι στον ημιώροφο του εμπορικού κέντρου. Μη πειράζοντας τίποτα από το κατάστημα, οι δράστες χρησιμοποίησαν τροχό για ν’ ανοίξουν το πίσω μέρος του ΑΤΜ που βρισκόταν στο εσωτερικό του μαγαζιού, χωρίς όμως να καταφέρουν ν’ αποσπάσουν παρά… το ασήμαντο ποσό των 70 ευρώ. Την επομένη αυτού του συμβάντος σημειώθηκαν διαρρήξεις και στα γραφεία του δήμου, που τότε αποδόθηκαν στην ίδια σπείρα.
Λίγους μήνες αργότερα, πέρυσι τον Ιούνιο, ανήμερα των ευρωεκλογών, δυο ριφιφί είχαν αναστατώσει την πόλη της Μυτιλήνης. Τότε οι δράστες είχαν «χτυπήσει» την Εφορία μπαίνοντας από το ταβάνι, από τρύπα που άνοιξαν στο πάτωμα του πάνω ορόφου. Δεν είχαν καταφέρει, όμως, ν’ αποσπάσουν τίποτα, αφού χτύπησε ο συναγερμός πυρανίχνευσης λόγω της σκόνης ή των σπινθήρων, που προφανώς είχε προκαλέσει ο τροχός που χρησιμοποίησαν οι διαρρήκτες για ν’ ανοίξουν την τρύπα στο ταβάνι. Φεύγοντας μάλιστα, πάνω στον πανικό τους, άφησαν και τα «εργαλεία» τους στο σημείο. Από την εξέταση αυτών η Αστυνομία μπόρεσε να φθάσει στο δράστη.
Πριν από την Εφορία ενδεχομένως ο ίδιος δράστης να είχε «χτυπήσει» με τον ίδιο τρόπο στο κοσμηματοπωλείο Αναστασίου στην Ερμού. Αυτήν τη φορά μπήκε στο κοσμηματοπωλείο από τρύπα που άνοιξε στη μεσοτοιχία με διπλανό κατάστημα ρούχων. Και σε αυτή την περίπτωση οι δράστες είχαν κυριολεκτικά «αδειάσει» το μαγαζί, παίρνοντας όλα τα κοσμήματα από τις βιτρίνες και τα συρτάρια.
Τον Οκτώβριο του 2009 αστυνομικοί στη Σύρο είχαν συλλάβει ένα νεαρό διαρρήκτη - πάλι για κλοπές - και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που είχαν γίνει στα εργαλεία που παρατήθηκαν στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, θεωρούσε η Αστυνομία ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο που είχε κάνει τις διαρρήξεις και στη ΔΟΥ και στο κοσμηματοπωλείο Αναστασίου. Πραγματοποιούνταν μάλιστα έρευνες τότε για τον εντοπισμό και συνεργών του.
«Περιμένουμε μια λάθος κίνηση και σε αυτή την περίπτωση για να φθάσουμε στο δράστη ή στους δράστες», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής, Κομνηνός Δαγγέλλης.