Αδύναμη να υποστηρίξει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) των χωρών της δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την κυκλοφορία τυριού στην Ταϊλάνδη με την ονομασία «Φέτα Λήμνου», το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε παρασκευαστεί στην Αυστραλία.
Αδύναμη να υποστηρίξει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) των χωρών της δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την κυκλοφορία τυριού στην Ταϊλάνδη με την ονομασία «Φέτα Λήμνου», το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε παρασκευαστεί στην Αυστραλία. Απαντώντας στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Λαμπρινίδη και Κατερίνα Μπατζελή, που με ερώτησή τους έθεσαν το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στους Έλληνες παραγωγούς φέτας να υποβάλουν αιτήσεις κατοχύρωσης ονομασίας προέλευσης στην Ταϊλάνδη και, παράλληλα, να την ενημερώσουν σχετικά, ώστε να συνδράμει στην προώθηση των αιτημάτων τους!!! Με τον τρόπο αυτό, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η διμερής συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ταϊλάνδης και θα αυξηθούν οι πιθανότητες αίσιας έκβασης των αιτήσεων κατοχύρωσης του προϊόντος τους.
Σχολιάζοντας την απάντηση που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση, οι ευρωβουλευτές Σταύρος Λαμπρινίδης και Κατερίνα Μπατζελή, ζητούν να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να υπάρξει προστασία των ΠΟΠ και στις τρίτες χώρες, από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκρινά, στη δήλωσή τους τονίζουν: «Η ευθύνη προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ με κατοχυρωμένη ονομασία όπως η φέτα, τόσο στη διεθνή όσο και στην εσωτερική αγορά, δεν μπορεί να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τους παραγωγούς. Στις διμερείς συμφωνίες που συνάπτει η Ε.Ε., εκτός από ευνοϊκές παραχωρήσεις προς τις Τρίτες Χώρες, θα πρέπει να περιλαμβάνει και όρους ουσιαστικότερης προστασίας των ποιοτικών μας προϊόντων. Επίσης, στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών της υποχρεώσεων σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα πρέπει να προωθήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των Ευρωπαίων παραγωγών για ενίσχυση της προστασίας των προϊόντων ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Τέλος, είναι αναγκαία η παροχή τεχνογνωσίας και νομικής υποστήριξης σε εκείνους τους παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα υφίστανται συστηματικά σφετερισμό στο έδαφος Τρίτων Χωρών. Δεν πρόκειται αποκλειστικά για ζήτημα προστασίας της ποιοτικής παραγωγής της Ε.Ε. αλλά και των ίδιων των καταναλωτών από παραπλανητικές εμπορικές τακτικές.»
Χωρίς προστασία
Με τη συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατοχύρωση των ΠΟΠ και τον τρόπο κυκλοφορίας τους στις τρίτες χώρες, δεν τους παρέχει ουσιαστική προστασία, ενώ ζητάει από τους παραγωγούς οι ίδιοι να προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του προϊόντος. Στη συγκεκριμένη καταγγελία, μια επιχείρηση στην Αυστραλία με την επωνυμία «Λήμνος», που προφανώς ανήκει σε Λημνιό στην καταγωγή επιχειρηματία της μακρινής ηπείρου, παράγει προϊόντα στα οποία έχει δώσει την ονομασία «Λήμνος», μεταξύ αυτόν και φέτα, αλλά και το πασίγνωστο κυπριακό τυρί χαλούμι. Τα προϊόντα αυτά εντόπισε ένας Έλληνας που είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ταϊλάνδη, για τα οποία, αφού τα κατέγραψε, έσπευσε να ενημερώσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου και τους τυροκόμους του νησιού. Στη συνέχεια το θέμα έφτασε στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και από σχετική ερώτηση στη Βουλή από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη.