Σε μια στροφή στον επαρχιακό δρόμο Περάματος - Παπάδου κόπηκε το νήμα της ζωής για το 48χρονο Κώστα Μούκα. Ο δημιουργός του βιολογικού αγροκτήματος «Τούμπα» στην περιοχή «Μηλιές» στο Πλωμάρι, βρήκε τραγικό θάνατο οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του.
Σε μια στροφή στον επαρχιακό δρόμο Περάματος - Παπάδου κόπηκε το νήμα της ζωής για το 48χρονο Κώστα Μούκα. Ο δημιουργός του βιολογικού αγροκτήματος «Τούμπα» στην περιοχή «Μηλιές» στο Πλωμάρι, βρήκε τραγικό θάνατο οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του, κάτω από άγνωστες συνθήκες, όταν βγήκε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε συρμάτινη περίφραξη.
Η βόλτα με την αγαπημένη του μηχανή «Χάρλεϋ» έμελλε να είναι και η τελευταία για τον άνθρωπο που λάτρεψε όσο λίγοι τη φύση και μέσα από τις δραστηριότητές του φρόντιζε να μεταδίδει και σε άλλους αυτή την αγάπη του. Το δυστύχημα έγινε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Περάματος - Παπάδου. Ο 48χρονος πατέρας τριών παιδιών έχασε τον έλεγχο της μηχανής και βγήκε από την πορεία του, πέφτοντας πάνω σε συρματόπλεγμα περίφραξης ελαιοκτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν έφερε τραύματα στο υπόλοιπο σώμα του παρά μόνο στο λαιμό, όπου είχε τραυματιστεί από το συρματόπλεγμα προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία. Ο 48χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.
Η «Τούμπα»
Ο Κώστας Μούκας, με καταγωγή από το Πλωμάρι, ήρθε από την Αθήνα στη Λέσβο το 1992, όπου το 1996 αγόρασε το πρώτο κτήμα, 300 μέτρα από τον ερειπωμένο σχεδόν οικισμό «Μηλιές» του Πλωμαρίου, το χωριό από το οποίο καταγόταν η μητέρα του. Μέσω προγράμματος, το 2000 έφτιαξε το πρώτο κτίσμα, ενώ την ίδια χρονιά αγόρασε και το ακριβώς διπλανό κτήμα.
Η αγάπη του για τα άλογα τον έκανε να φέρει εκεί, αρχικά για βοσκή, τα δύο άλογά του και τον «Κανέλλο», το μουλάρι του. Ακολούθησε η κατασκευή ενός ακόμη κτηρίου, καθώς και στάβλων για τα ζώα του.
Σήμερα, σε μια έκταση 33 συνολικά στρεμμάτων, στο βιολογικό αγρόκτημα που ονόμασε «Τούμπα» - από τη στρογγυλεμένη κορυφή του βουνού -, είχε πλέον 19 άλογα, όλα ντόπιας ράτσας, με τα οποία μπορούσαν οι επισκέπτες του αγροκτήματος ν’ απολαύσουν τις βόλτες στα πολλά μονοπάτια της περιοχής.
Στο αγρόκτημα προστέθηκαν και πέντε πέτρινοι ξενώνες, δίνοντάς του πλέον μορφή ολοκληρωμένης μονάδας αγροτοτουρισμού. Εκεί οι επισκέπτες μπορούσαν να γευτούν πρωινό, αλλά και γεύμα με ελιές και λάδι, αυγά, κηπευτικά, γλυκά κουταλιού, αποξηραμένα σύκα και διάφορα βότανα, όλα από τις βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές του αγροκτήματος. Όλα βιολογικά. «… μη βιολογικό και αγροτοτουρισμός δεν πάει· κάποιος που αποφασίζει να ζήσει στη φύση δεν πάει στη χημεία…», είχε πει ο Κώστας Μούκας στο περιοδικό «View» τού «Ε».
Η μονάδα ηλεκτροδοτείται κατά 90% από δύο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ενώ το νερό προέρχεται από πηγή και γεώτρηση του αγροκτήματος.
«Οι επισκέπτες έχουν ένα καταφύγιο από τον αέρα, τον ήλιο και τη βροχή. Παίρνουν ελευθερία, φύση, το απέραντο, τα λουλούδια, τα χρώματα και την ηρεμία», μας είχε δηλώσει ο Κώστας Μούκας περιγράφοντας όσα προσφέρει το αγρόκτημά του.