Χαμόγελα σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

01/07/2012 - 05:56
Ικανοποίηση επικρατεί στα κόμματα της Αριστεράς, για τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Ικανοποίηση επικρατεί στα κόμματα της Αριστεράς, για τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Το ΚΚΕ παραμένει κι αυτή τη φορά, η μεγάλη δύναμη στο χώρο της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εσωκομματική κρίση, είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν.

Με σχετική άνεση, κράτησε τη βουλευτική έδρα το ΚΚΕ, την οποία κερδίζει συνεχώς από το 1974 και μετά. Βουλευτής του κόμματος θα είναι και πάλι ο Σταύρος Σκοπελίτης. Στη 1.16 μετά τα μεσάνυχτα, η καταμέτρηση των σταυρών έδειχνε ότι ο κ. Σκοπελίτης είχε λάβει περίπου 800 σταυρούς περισσότερους από το δεύτερο Ηλία Βουλβούλη. Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς όλη την προεκλογική περίοδο, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΚΚΕ στη Λέσβο, Παρασκευάς Γιωργούλας, δήλωνε: «Εμείς βγάλαμε το Σταύρο βουλευτή για τέσσερα χρόνια, όχι για δύο».
Ικανοποίηση επικρατεί στο ΚΚΕ και για το ότι κατάφερε να κρατήσει τα εκλογικά του ποσοστά στο νομό, την στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο, κατέγραψε υποχώρηση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του ΚΚΕ στο νομό, είναι σχεδόν διπλάσιο από το πανελλαδικό. Συγκεκριμένα, στο νόμο, το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώθηκε στο 14,03% και 9.851 ψήφοι, με ενσωματωμένα τα αποτελέσματα από 269 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 278. Το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος, είναι 7,34% και 419.330 ψήφους.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2009 με αυτά του 2007, βλέπουμε ότι σε επίπεδο νομού, το ΚΚΕ καταγράφει οριακή άνοδο των ποσοστών στο νομό κατά 0,04%, καθώς από 13,99% ανήλθε στο 14,03%. Ωστόσο έχει πτώση 731 ψήφους από τις 10.582 ψήφους στις 9.851. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το ΚΚΕ καταγράφει απώλεια ψήφων και ποσοστών. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά του έπεσαν από το 8,15% στο 7,35% και οι ψήφοι του από τις 583.750 στις 419.330 (με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 88,12% των εκλογικών τμημάτων). Ως ένα βαθμό, η απώλεια ψήφων οφείλεται στη μείωση της συμμετοχής στις εκλογές.


Είπαν…
Χθες το βράδυ, στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο υποψήφιος βουλευτής Μάνος Δούκας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Θα θέλαμε ο δικομματισμός να έχει υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα, ώστε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να είναι σημαντικά χαμηλότερα. Αυτό δεν επιτεύχθηκε και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό, κάνουν ρουσφέτια, εκβιασμούς κι ό,τι άλλο μπορούν για να αποσπάσουν την ψήφο του λαού». Σε ό,τι αφορά την κάμψη του αριθμού των ψήφων, αλλά και του πανελλαδικού ποσοστού, ο κ. Δούκας εκτιμά ότι οφείλεται στο ότι το κόμμα του ως τώρα δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει επαφή με όλους όσοι το ψήφισαν το 2007.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωση της για το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά τη γνώμη μας, θα επιβεβαιωθεί πολύ γρήγορα αυτό που εμείς είπαμε στο λαό, ότι έρχεται θύελλα, έρχονται αντιλαϊκά μέτρα και το ΚΚΕ δηλώνει πανέτοιμο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες, για να δημιουργηθεί ένα ενωτικό ρεύμα μέσα στο λαό, το ενιαίο μέτωπο εργατών, αγροτών αυτοαπασχολούμενων, ένα ενωτικό ρεύμα, που θα συμπεριλάβει και εκείνους τους εργατοϋπάλληλους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ψήφισαν τη ΝΔ και αυτά που έδωσαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ, είναι οπωσδήποτε αναντίστοιχο με την επιρροή την οποία έχει μέσα στο λαό, και είναι διαπιστωμένη αλλά και με το ρόλο του και τη στάση του, στην ανάπτυξη των αγώνων. Επιβεβαιώνεται ότι η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, ακόμα και οι θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, δεν μπορούν να φτάσουν ολοκληρωμένα και να εκφραστούν δυναμικά στην κάλπη, όσο το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα, δεν έχει περάσει σε φάση ανασύνταξης και αντεπίθεσης και βεβαίως γι’ αυτό είναι σοβαρές οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών στα πρωτοβάθμια όργανα και στη μεγάλη πλειοψηφία των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων.
Θεωρούμε ότι έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα στοιχείο, αλλά δεν έχουμε αλλαγή πολιτικής. Έχουμε αλλαγή του καπετάνιου, η ρότα θα συνεχιστεί στην ίδια πορεία. Το ΚΚΕ, όπως υπογράμμισε και στην προεκλογική περίοδο, θα επιδιώξει μέσα στο λαό, να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές που διαχωρίζουν τους εργατοϋπάλληλους, την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, και θα δουλέψει, για να ενισχυθεί και να έρθει στην επιφάνεια, η πραγματική διαχωριστική γραμμή, που είναι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό, με την πλουτοκρατία ή με το λαό. Αυτό είναι εντελώς απαραίτητο γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης».

Άνοδος για το ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σε αυτές τις εκλογές, το 4,42% και τις 3.159 ψήφους στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε η Νομαρχία Λέσβου χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, κι ενώ υπολείπονταν ελάχιστα εκλογικά τμήματα, για να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, είναι αυξημένα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Συγκεκριμένα, καταγράφει άνοδο κατά 0,45%, αφού τότε είχε λάβει 3,97%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει άνοδο και σε ψήφους, συγκεκριμένα από τις 3.005 ψήφους στις 3.159. Δηλαδή κέρδισε 154 ψήφους. Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, δείχνει ότι η βάση του, σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει επηρεαστεί από την εσωκομματική κρίση. Ή από μια άλλη σκοπιά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κόσμος που βλέπει θετικά το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ακόμη μια ευκαιρία στην ηγεσία του, να λύσει τα εσωτερικά ζητήματα που τον απασχολούν. Η μικρή άνοδος σε ψήφους και σε ποσοστά που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε τοπικό επίπεδο, γίνεται ακόμη πιο σημαντική από την στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο, καταγράφει κάμψη. Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο έπεσε από το 5,04% που είχε πάρει στις εκλογές του 2007 στο 4,51%. Κι από τις 361.101 ψήφους που είχε πάρει το 2007, στις 281.793.
Σε δήλωση του στο «Ε», ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή, είναι ότι φαίνεται πως έχουμε κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας με ταυτόχρονη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μεγάλη άνοδο. Συνολικά, ο δικομματισμός φαίνεται ότι καταγράφει μια μικρή υποχώρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, φαίνεται ότι κράτησε ή αύξησε τις δυνάμεις του. Μπορούμε να πούμε ότι ανοίγεται μπροστά μας, μια ενδιαφέρουσα περίοδο, κατά την οποία εμείς θα συνεχίσουμε την αντιπολίτευση, όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα, διότι τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις των καιρών».
Ο ίδιος πιστεύει ότι η άνοδος που καταγράφηκε σε τοπικό επίπεδο, παρά την πανελλαδική κάμψη, δείχνει την καλή δουλειά που έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάντζαρης διαπιστώνει κι αυτός ότι είχαμε μια συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που αυτή εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό αποτελεί ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο θα πρέπει να περιμένει τα ίδια αποτελέσματα αν ακολουθήσει την πολιτική που εφάρμοσε η Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια. Το μήνυμα που απεύθυναν προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι, κατά τον κ. Μάντζαρη, είναι: «όλοι μαζί για την κοινωνία». Ουσιαστικά πιστεύει πως το μήνυμα της κοινωνίας είναι ότι θα πρέπει τα όποια εσωκομματικά προβλήματα υπάρχουν, να ξεπεραστούν σε ενωτική κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με το πανελλαδικό του εκλογικό ποσοστό. Είναι μια σαφής κάμψη, η οποία κατά την άποψη μου, πρέπει να οδηγήσει την ηγεσία του ΚΚΕ να επανεξετάσει την πολιτική του. Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα όταν καταγράφει αυτή την πτώση».
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey