Παγκόσμιο πρότυπο το απολιθωμένο δάσος

01/07/2012 - 05:56
Στο 1ο Συνέδριο Γεωπάρκων της Λατινικής Αμερικής, που διοργανώθηκε στη Βραζιλία, προβλήθηκε η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος της, μέσω της εισήγησης του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκου Ζούρου που είχε κληθεί ως κεντρικός ομιλητής.
Στο 1ο Συνέδριο Γεωπάρκων της Λατινικής Αμερικής, που διοργανώθηκε στη Βραζιλία από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου, προβλήθηκε η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος της, μέσω της εισήγησης του διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκου Ζούρου, που είχε κληθεί ως κεντρικός ομιλητής. Το Συνέδριο είχε ως κύριο θέμα τη δημιουργία και διαχείριση γεωπάρκων ως φορέων ανάπτυξης και αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς των τοπικών πόρων - ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία των δύο γεωπάρκων, εκτός άλλων και για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το βασικό αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν οι δυνατότητες ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης που προσφέρονται σε περιοχές που διαθέτουν ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της δημιουργίας γεωπάρκων, για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και την αξιοποίηση τοπικών πόρων και προϊόντων.
Στις εργασίες του 1ου αυτού Συνεδρίου Γεωπάρκων της Λατινικής Αμερικής συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ceara, η UNESCO, η Παγκόσμια Τράπεζα και 250 εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ινστιτούτων και γεωπάρκων, από 10 συνολικά χώρες.
Η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος ήταν το παράδειγμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερο βάρος από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, αφού θεωρήθηκαν ως πρότυπο για την αξιοποίηση αντίστοιχων φυσικών μνημείων και στη λατινική Αμερική. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, ήταν προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου.

Η εισήγηση του κ. Ζούρου
Στην εισήγησή του, ο κ. Ζούρος παρουσίασε το σημαντικό δυναμικό που αποτελεί η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά για τις 42 περιοχές της Ευρώπης που εντάσσονται στον κατάλογο των γεωπάρκων της UNESCO, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη 15χρονη προσπάθεια του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στο πόσο αυτή έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού του νησιού, αναφέροντας μάλιστα πως στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η καθιέρωση της Λέσβου ως θεματικού προορισμού ποιότητας.
Αυτό στο οποίο στάθηκε, ήταν η ανάδειξη της περιοχής και σε εκπαιδευτικό προορισμό, που προσελκύει σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιεί ο φορέας, καθώς και το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει δημιουργήσει για το απολιθωμένο δάσος και τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου (εκδόσεις, CD-ROM, DVD, πολυμεσικές εφαρμογές, ηλεκτρονική βάση δεδομένων).
Ο κ. Ζούρος τόνισε και τη σημασία που έχει η συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και γυναικείους αγροτοτουριστικούς συνεταιρισμούς τόσο στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες, όσο και στην προβολή των τοπικών προϊόντων ποιότητας.

Υποσχέσεις για συνεργασία

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ε» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι αντιδράσεις των συνέδρων σε όσα άκουσαν για την πολυετή προσπάθεια που γίνεται, ήταν πολύ θετικές.
«Οι σύνεδροι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα που έχει η όλη προσπάθεια, όχι μόνο στην ανάδειξη των μνημείων, αλλά και στην τοπική οικονομία. Κι αυτό γιατί έμαθαν για τα μεγέθη των επισκεπτών του Μουσείου και του απολιθωμένου δάσους, τις δράσεις που αναπτύσσονται και τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιούνται στη Λέσβο με αφορμή το μνημείο, την προσέλευση ξένων επιστημών και γενικά για την προβολή που μπορεί να υπάρξει εξ αιτίας της ανάδειξης και προστασίας τέτοιων μνημείων», ανέφερε ο κ. Ζούρος.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι η υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της ομόσπονδης πολιτείας Ceara, κ. Τερέζα Μόττα, η οποία πρότεινε και την πρόσκληση του κ. Ζούρου ως κεντρικού ομιλητή στο Συνέδριο, τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, οι τελευταίες διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία ενδιαφέροντος, όπως απολιθωμένα δέντρα και άλλα σημαντικά απολιθώματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης φυσικών πόρων.
Κατά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ της ίδιας και του κ. Ζούρου, συζητήθηκαν και οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα τόσο στα δύο Πανεπιστήμια που είναι υπεύθυνα για κάθε ένα από τα δύο Γεωπάρκα, όσο και τα αντίστοιχα Μουσεία.


Στο προεδρείο του 1ου Συνεδρίου Γεωπάρκων της Λατινικής Αμερικής (δεύτερος από δεξιά) ο κ. Νίκος Ζούρος

Σημείο αναφοράς η Λέσβος

Η επόμενη επίσκεψη στη Λέσβο αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου της Λατινικής Αμερικής, που ήδη βρέθηκε στη Μυτιλήνη μέσα στο φθινόπωρο για το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων, θα γίνει στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2011, στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων. Εκεί οι ξένοι επιστήμονες θα μπορέσουν να δουν από κοντά πώς μπορούν να αναδείξουν και τα δικά τους απολιθώματα στα οποία, εκτός από δέντρα, περιλαμβάνονται και ψάρια και ερπετά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, ωστόσο, προβλέπονται και επιπλέον δράσεις, όπως ανταλλαγές εκθέσεων κ.λπ., χωρίς όμως ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί κάτι.
«Η προσπάθεια που έχει γίνει στη Λέσβο, αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ζούρος, σχολιάζοντας τη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί παγκοσμίως το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. «Το Γεωπάρκο της Λέσβου θεωρείται πρότυπο, τόσο σε όλη την Ευρώπη όσο και άλλες περιοχές του κόσμου. Ουσιαστικά αποτελεί ένα κομβικό σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο χάρτη των γεωπάρκων και είναι πολύ σημαντικό ότι μας καλούν προκειμένου να μεταφέρουμε την εμπειρία μας και τα αποτελέσματά της.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey