Ο επιμέρους στόχος παράλληλα με το τριετές, να δικάζει στη Μυτιλήνη και πενταμελές μεταβατικό εφετείο, επιτεύχθηκε, παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.
Ο επιμέρους στόχος παράλληλα με το τριετές, να δικάζει στη Μυτιλήνη και πενταμελές μεταβατικό εφετείο, επιτεύχθηκε, αφού παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, υπεγράφη απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σχετική απόφαση. Έτσι μπορεί να μην ιδρύθηκε ακόμη το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, στην πράξη όμως θα είναι λίγες οι δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες θα απαιτείται μετακίνηση απ’ τη Μυτιλήνη στη Σύρο.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Γιάννης Γιαννέλλης, είναι «πραγματικότητα το Εφετείο Μυτιλήνης». Στην ίδια ανακοίνωση του βουλευτή τονίζεται πως υπήρξε επικοινωνία του, απ’ τη Λήμνο όπου βρισκόταν, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, ο οποίος και τον ενημέρωσε πως «το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του πενταμελούς μεταβατικού Εφετείου στη Μυτιλήνη υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ήδη απεστάλη από τον υπουργό προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».
Ο κ. Γιαννέλλης στη συνέχεια επικοινώνησε εκ νέου με τον ειδικό γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου, Σέργιο Τσίφτη, ζητώντας την άμεση δημοσίευσή του.
Όπως είχε γράψει το «Ε» πριν το Δεκαπενταύγουστο, οπότε και είχε ανακοινωθεί η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας, απ’ τα τέλη Ιουνίου είχε ψηφιστεί - με κεκαλυμμένο τρόπο, όπως σημειώναμε - τροπολογία με την οποία ιδρύεται γραμματεία της μεταβατικής έδρας του Εφετείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, προκειμένου να υποστηριχθεί ο όγκος των αυξημένων συνεδριάσεων του τριμελούς και του πενταμελούς δικαστηρίου.
Με τη δημιουργία γραμματείας, την αύξηση της συχνότητας των συνεδριάσεων της τριμελούς μεταβατικής έδρας, καθώς και με τη δημιουργία πενταμελούς μεταβατικής έδρας Εφετείου Αιγαίου, η Μυτιλήνη δίχως να έχει τακτική έδρα εφετείου, θα είναι σα να έχει Εφετείο. Το πότε αυτό το «σαν» θα απαλειφθεί, είναι κάτι που όχι μόνο δεν το γνωρίζουμε, αλλά πλέον δεν το υπόσχεται καν η κυβέρνηση, η οποία ως γνωστό υπό το φόβο των Κρητικών μετέθεσε επ’ αόριστον - ή και ματαίωσε οριστικά - τον αρχικό της σχεδιασμό για την ίδρυση νέων εφετείων.