Τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας φοιτητών έχουν προκαλέσει τα σχέδια της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μεταφορά όλων των Τμημάτων στο Λόφο «Ξενία» και την κατάργηση της «κάτω» Λέσχης.
Τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας φοιτητών έχουν προκαλέσει τα σχέδια της νέας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για μεταφορά όλων των Τμημάτων στο Λόφο «Ξενία» και την κατάργηση της «κάτω» Λέσχης. Με την εξεταστική περίοδο να έχει ήδη αρχίσει και εν όψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, οι φοιτητές φαίνεται πως ανασυγκροτούνται και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Αυτήν τη φορά, πέρα από το θέμα της στέγασης που σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τούς απασχολεί, έχουν να «παλέψουν» για υποδομές που μέχρι τώρα υπήρχαν και οι ίδιοι θεωρούσαν βασικές, έχοντας μάλιστα κάνει αγώνα γι’ αυτές και οι οποίες, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πρυτανικής αρχής, σύντομα θα πάψουν να υφίστανται.
Παρ’ όλο που υπάρχουν και οι απόψεις που βλέπουν τη μεταφορά των Τμημάτων της πόλης στο Λόφο ως κάτι θετικό, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί πλέον μια ολοκληρωμένη «πανεπιστημιούπολη», στους φοιτητές δημιουργούνται και πάλι - μετά από δύο χρόνια επιτυχούς λειτουργίας - προβλήματα από το κενό που θα αφήσει πίσω της η παύση της λειτουργίας του χώρου του «Ευ Ζην». Και αυτό γιατί, πέρα από τη δυνατότητα σίτισης που προσφέρει στους φοιτητές και τους «παίρνει» ένα σημαντικό οικονομικό βάρος κάθε μήνα, λειτουργεί και ως στέγη για τις φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες (χορού, θεάτρου κ.λπ.), που συναντιούνται εκεί για τις πρόβες τους.
Απαραίτητη η «κάτω» Λέσχη
«Σχετικά με το “Ευ Ζην” και τα άλλα κτήρια που λειτουργούν στην πόλη, μας είπαν ότι κοστίζουν και πως λόγω περικοπών δε συμφέρει στο Πανεπιστήμιο να τα διατηρεί. Η “κάτω” Λέσχη, όμως, εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό φοιτητών, ειδικά τα βράδια, αφού, πέρα από το πού έκαναν μαθήματα, όλοι μένουν στην πόλη. Το να φτιαχτεί η συγκεκριμένη Λέσχη ήταν ένα αίτημά μας που δικαιώθηκε μετά από αγώνες και τώρα θέλουν πάλι να την κλείσουν», λένε οι φοιτητές.
«Είναι καλό το ότι θα μεταφερθούν όλα τα Τμήματα στο Λόφο, αλλά θα θέλαμε να ξέρουμε τι σχέδιο υπάρχει», είπε στο «Ε» ο Δημήτρης Αθανασέλλος, φοιτητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και μέλος της φοιτητικής Θεατρικής Ομάδας «Πρόβα». «Το θέμα είναι πως όλα κανονίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να ενημερωθούν οι φοιτητές ούτε με ένα mail και το μάθαμε πρώτα από τα κανάλια. Για εμάς που είμαστε στη θεατρική ομάδα, το κλείσιμο του “Ευ Ζην” σημαίνει πως θα πρέπει να ανεβαίνουμε βραδινές ώρες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα -και όσο πλησιάζουν οι παραστάσεις, καθημερινά- μέχρι το Λόφο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει, δεδομένου ότι είμαστε 30 - 40 άτομα και δεν υπάρχουν λεωφορεία από κάποια ώρα και μετά. Ως μέλος της “Πρόβας”, δε νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο το Πανεπιστήμιο προάγει τον πολιτισμό.»
«Είναι πολλές αίθουσες άδειες. Δεν είναι άσχημο να θυμίσει λίγο περισσότερο πανεπιστήμιο ο Λόφος. Το μόνο πρόβλημα ίσως είναι τα γραφεία των καθηγητών, που δεν ξέρω κατά πόσο θα χωρέσουν όλα εδώ», εξηγεί ο φοιτητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Οδυσσέας Παξινός. «Η “κάτω” Λέσχη, όμως, είναι σημαντικό πρόβλημα. Την είχαν κλείσει ήδη μια φορά και είδαμε τι έγινε. Όλοι οι φοιτητές μένουν κάτω και η μεταφορά τους σε καθημερινή βάση για σίτιση, εφόσον δεν έχουν και μαθήματα τις ώρες της Λέσχης, είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Αν δεν έχεις μέσο, είσαι καταδικασμένος.»
Ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί η «επάνω» Λέσχη, που φέτος θα δεχτεί και πάλι το σύνολο των φοιτητών
Και προβλήματα σίτισης και στέγασης
Σύμφωνα με πολλούς φοιτητές, πάντως, οι υποδομές και η υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Λόφο «Ξενία» δεν είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν άλλα τρία τμήματα. Πέρα από αυτό, προκύπτουν για άλλη μια φορά ζητήματα στο θέμα της στέγασης των φοιτητών, εν μέσω και πάλι εξεταστικής περιόδου. Ζητήματα για τα οποία, εφόσον δε λυθούν σύντομα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε καταλήψεις μέσα στον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με καταγγελία του ΜΑΣ, φέτος έχει καταργηθεί τελείως το στεγαστικό επίδομα, ενώ υπήρξε και το φαινόμενο άρνησης ιδιοκτήτη εστίας να παραδώσει τα δωμάτιά του με μίσθωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους φοιτητές, γεγονός που άφησε με το «καλώς ήρθατε» έναν αριθμό φοιτητών χωρίς στέγη.
«Το ζήτημα αυτό τελικά λύθηκε, αφού βρέθηκαν άλλα δωμάτια», εξηγεί στο «Ε» το μέλος τού ΜΑΣ Κώστας Πέτρου. Και συνεχίζει: «Ωστόσο, είναι σημαντικό το ότι σταματά το στεγαστικό επίδομα, επειδή γίνονται περικοπές. Έχουν ανακοινωθεί περικοπές 27% για τη σίτιση, κλείσιμο της “κάτω” Λέσχης στα τέλη του μήνα και απόλυση των εργαζομένων της. Αν δεν επαναπροσληφθούν, αφού δεν εργάζονται ως υπάλληλοι του Πανεπιστημίου αλλά σε ιδιωτική εταιρεία σίτισης με την οποία το πρώτο έχει κάνει σύμβαση, θα παλέψουμε γι’ αυτό. Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, να προσληφθούν ως εργαζόμενοι του ιδρύματος. Ξεκαθαρίσαμε πως αν δε γίνουν όλα αυτά μέσα στον επόμενο μήνα, θα προχωρήσουμε σε καταλήψεις.»
Αυτό που ζητάει το ΜΑΣ, είναι να μην κλείσει η «κάτω» Λέσχη και να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να φύγουν οι επιχειρήσεις από το χώρο του Πανεπιστημίου, να μη μείνει χωρίς σπίτι κανένας σπουδαστής και να δίνεται επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί, καθώς και το να φτιαχτούν στο Λόφο «Ξενία» νέα κτήρια που να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, αλλά και εστίες για όλους τους φοιτητές. Τέλος, διεκδικεί για τους φοιτητές δωρεάν σίτιση και στέγαση, καθώς και δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.
«Κλείνοντας το “Ευ Ζην”, το Πανεπιστήμιο δεν προάγει τον πολιτισμό», λέει ο φοιτητής Δημήτρης Αθανασέλλος, μέλος της θεατρικής ομάδας «Πρόβα»(αριστερά). Πρόβλημα θεωρεί το να κλείσει η «κάτω» Λέσχη ο φοιτητής Ορέστης Παξινός (δεξιά)
Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις
Με ανακοίνωση για το «λουκέτο» στην «κάτω» Λέσχη, που είχε κολληθεί και στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, τα σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ) καλούσαν σε ανοιχτή συνάντηση φοιτητών προχθές το βράδυ, στο κτήριο «Παπαρίσβα». Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της δωρεάν σίτισης, στέγασης και μεταφοράς για όλους τους φοιτητές, καθώς και πιθανές κινήσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου οι φοιτητές να «προλάβουν» τις εξελίξεις, όπως γενικές συνελεύσεις, διατμηματικές συνελεύσεις κ.ά., οι οποίες και θα οριστούν μέσα στην άλλη εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των Τμημάτων με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκο Σουλακέλλη, στην οποία συζητήθηκαν όσα απασχολούν τους φοιτητές. Την Παρασκευή, αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με τις πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου και τον πρύτανη, Πάρι Τσάρτα, προκειμένου να τους ανακοινωθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους που μέχρι τώρα είχαν στη διάθεσή τους εντός πόλης.