Η απόφαση άργησε… 33 μήνες

01/07/2012 - 05:56
Τριάντα τρεις μήνες διήρκεσε το ατέλειωτο θρίλερ στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και αφορούσε στην εκλογή προέδρου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης ανακήρυξε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τρεις μήνες πριν τις καινούργιες εκλογές, το Λάζαρο Γεωργιάδη.
Τριάντα τρεις μήνες διήρκεσε, έως και σήμερα, το ατέλειωτο θρίλερ στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, που ξεκίνησε το βράδυ των τελευταίων εκλογών, το Φεβρουάριο του 2008, και αφορούσε στην εκλογή προέδρου. Μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες και ισάριθμες δικαστικές αποφάσεις, επανήλθε στην προεδρία του Συλλόγου ο επί σειρά ετών διατελέσας πρόεδρος Λάζαρος Γεωργιάδης. Η θητεία του οποίου και εκπνέει το Μάρτιο του 2011, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους προβλέπεται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου, έως και την άνοιξη του 2014. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει συνέχεια απ’ την πλευρά του Νίκου Βλουτέλλη, που έχασε την προεδρία, με την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήματος αναίρεσης της απόφασης με την οποία το Διοικητικό Πρωτοδικείο ανακήρυξε πρόεδρο το Λάζαρο Γεωργιάδη. Ο οποίος και δηλώνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί για τον ίδιο ηθική δικαίωση.

Οι εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο διεξάγονται πάντα στο τέλος του πρώτου διμήνου του έτους, κάθε τρία έτη και η θητεία του προέδρου και του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου ξεκινά στις 15 Μαρτίου.

Ηθική ικανοποίηση…
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο «Ε», το Συμβούλιο της Επικρατείας, «δίχως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης το οποίο υπέβαλα και ζήτησε εκ νέου εξέταση του θέματος απ’ το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Το οποίο με δικαίωσε, διότι έκρινε ότι δεν επηρεάστηκαν οι δικηγόροι στην ψηφοφορία απ’ το γεγονός ότι ήμουν πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής. Άλλωστε, υπάρχει ρητή διάταξη σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου είναι και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών. Ταυτόχρονα, είχαν προσμετρηθεί στα έγκυρα τα λευκά ψηφοδέλτια, κάτι που δεν ισχύει.»
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος, αφού η απόφαση που λήφθηκε αποτελεί για εκείνον «μια ηθική ικανοποίηση. Άλλωστε για αυτό έδωσα όλον αυτό τον αγώνα, γιατί μειώθηκα ηθικά όταν θεωρήθηκε ότι επηρέασα τους συναδέλφους επειδή ήμουν πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής.».
Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση εξ αιτίας - όπως είπε - των αναβολών που όλο αυτό το διάστημα είχαν ζητηθεί. «Έγινε κάθε προσπάθεια, δυο χρόνια και εννιά μήνες τώρα, για να μη φτάσουμε στην τελευταία απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που με δικαίωσε», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

Νέες προσφυγές;
Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει έως τις εκλογές (λιγότερο από τρεις μήνες), υπάρχει προβληματισμός για το εάν έχει ή όχι νόημα να υποβληθεί αίτημα αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Άλλωστε, όπως είπε στο «Ε» ο κ. Παναγιώτης Μοσχόβης - που βάσει της δικής του αρχικής ένστασης είχε ληφθεί η πρώτη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία και ακυρώθηκαν οι εκλογές τού 2008 - «ενημερώθηκα για τη νέα απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης μόνο προφορικά, από συνομιλίες με συναδέλφους. Ακόμη δε μου έχει επιδοθεί σχετική απόφαση, ώστε να έχω και επίσημη ενημέρωση. Μόλις μου επιδοθεί, θα αποφασίσω αν θα προχωρήσω ή όχι σε αίτημα αναίρεσης.».
Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο στο οποίο και θα προεδρεύσει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ από μέλος του συμβουλίου ασκήθηκε κριτική στον πρόεδρο γιατί όλο το διάστημα μετά τις εκλογές τού 2008 «δε συμμετείχε ούτε σε μία απ’ τις γενικές συνελεύσεις που έκανε ο Σύλλογος για μια σειρά από ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος για τους δικηγόρους».


Ο Νίκος Βλουτέλλης

Το ιστορικό της κόντρας
Εν συντομία, το ιστορικό των τελευταίων εκλογών έως και την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης έχει ως εξής:
- Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2008. Σε αυτές, για τη θέση του προέδρου είχαν βάλει υποψηφιότητα ο απερχόμενος τότε πρόεδρος, Λάζαρος Γεωργιάδης, και ο Νίκος Βλουτέλλης. Η εφορευτική επιτροπή των εκλογών, με τη διαφοροποίηση του κ. Γεωργιάδη που ήταν πρόεδρός της, δεν προχώρησε στην ανακήρυξη προέδρου, διότι κανείς εκ των δύο υποψηφίων δε συγκέντρωσε το 50% συν μία ψήφο των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με το πρακτικό που είχε τότε συνταχθεί, στα έγκυρα ψηφοδέλτια είχαν προσμετρηθεί και τα λευκά. Ο κ. Γεωργιάδης είχε εκφράσει εντελώς διαφορετική άποψη απ’ τα άλλα δύο μέλη, επιμένοντας πως τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα, οπότε ο ίδιος είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και είχε εκλεγεί πρόεδρος απ’ την πρώτη εκλογική διαδικασία.
- Με βάση την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, μια βδομάδα μετά, στις 2 Μαρτίου 2008, έγιναν επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο Νίκος Βλουτέλλης με μόλις δύο ψήφους περισσότερες απ’ το Λάζαρο Γεωργιάδη, που κατείχε ανελλιπώς απ’ το 1993 την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Ο κ. Γεωργιάδης, δυο μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές, κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, με την οποία και ζητούσε να χαρακτηριστεί ως παράνομη η μη ανακήρυξή του στις 24 Φεβρουαρίου ως επιτυχόντος των εκλογών. Ταυτόχρονα, όμως, είχε υποβληθεί προσφυγή και απ’ το δικηγόρο Παναγιώτη Μοσχόβη κατά του κύρους των εκλογών, λόγω της συμμετοχής στην εφορευτική επιτροπή του κ. Γεωργιάδη ως προέδρου, καθώς και ανάλογες προσφυγές απ’ την πλευρά του κ. Βλουτέλλη.
- Ένα περίπου χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2009, το Διοικητικό Πρωτοδικείο ακύρωσε την εκλογική διαδικασία της 24ης Φεβρουαρίου 2008, αποδεχόμενο την ένσταση κατά του κύρους των εκλογών. Μετά την αποδοχή της συγκεκριμένης ένστασης του κ. Μοσχόβη, το δικαστήριο δεν προχώρησε στην εκδίκαση των άλλων ενστάσεων σε σχέση με τις λευκές ψήφους, αφού αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών, άρα και των επαναληπτικών τους.
- Στις 22 Φεβρουαρίου τού 2009, μετά την ακύρωση των πρώτων εκλογών, έγινε η τρίτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία, όπου αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος ο Νίκος Βλουτέλλης. Ο κ. Γεωργιάδης είχε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία κι ακυρώθηκαν οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου 2008.
- Στις 24 Ιουνίου τού 2010 και μετά από σειρά αναβολών, το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδίκασε την από 20 Φεβρουαρίου 2009 αίτηση αναίρεσης του κ. Γεωργιάδη, με την οποία και ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι «αναιρεί εν μέρει την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης», στο οποίο την 1η Οκτωβρίου 2010 το ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση, κατά το αναιρούμενο μέρος, «για νέα κρίση».
- Στις 21 Οκτωβρίου 2010, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, μετά την παραπεμπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδίκασε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί μετά τις εκλογές τού 2008 και σύμφωνα με την απόφαση που επιδόθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης απέρριψε την ένσταση του Παναγιώτη Μοσχόβη, δέχθηκε την ένσταση του Λαζάρου Γεωργιάδη και ανακήρυξε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης το Λάζαρο Γεωργιάδη. Παράλληλα, ακύρωσε το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής στις 24 Φεβρουαρίου 2008 ως προς τη μη ανακήρυξη προέδρου, όπως και τα πρακτικά για τις εκλογές στις 2 Μαρτίου 2008 και στις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey