Άρξατε… πυρ!

01/07/2012 - 05:56
Τα όπλα τους καθαρίζουν οι πέντε περίπου χιλιάδες κυνηγοί του νομού Λέσβου εν όψει της έναρξης την επόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου της κυνηγετικής περιόδου 2009 - 2010.
Τα όπλα τους καθαρίζουν οι πέντε περίπου χιλιάδες κυνηγοί του νομού Λέσβου εν όψει της έναρξης την επόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου της κυνηγετικής περιόδου 2009 - 2010, η οποία συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή δε θα έχει μεγάλες αλλαγές σε τοπικό επίπεδο.
Ομοίως αλλαγές, ή για να ακριβολογούμε αυξήσεις, δεν προβλέπονται και στα τέλη για την έκδοση της κυνηγετικής άδειας, ενώ αντιθέτως αλλάζει το καθεστώς που αφορά στο διακριτικό πορτοκαλί γιλέκο, το οποίο καθίσταται υποχρεωτικό στο κυνήγι της μπεκάτσας, του λαγού, του ορτυκιού και του αγριόχοιρου.


Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, καθορίστηκαν την προηγούμενη Τρίτη και οδεύουν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2009 - 2010 σε όλη την Ελλάδα. Στη ρυθμιστική απόφαση περιέχονται αυστηρές προδιαγραφές και νέοι ειδικοί περιορισμοί για κάποια είδη θηραμάτων, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δόθηκε έμφαση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα των βιοτόπων από τις πυρκαγιές, καθώς και σε ειδικές τοπικές συνθήκες απαγορεύσεων και περιορισμών. Ο κ. Χατζηγάκης δεν επέτρεψε το κυνήγι του ζαρκαδιού σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας δεκτό το αίτημα 173 οικολογικών, ζωοφιλικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ με την απόφαση διατηρούνται όλες οι απαγορεύσεις θήρας λόγω πυρκαγιών σε δάση και δασώδεις περιοχές που έχουν ήδη εκδοθεί και ισχύουν μέχρι σήμερα ή πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον για την ίδια αιτία στις διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Με γιλέκο…

«Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων», αναφέρει η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι κι όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής Λεμάνης, πρόεδρος της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους «όλοι οι κυνηγοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή την υποχρέωση, κατ’ αρχήν για τη δική τους ασφάλεια, αφού μόνο πέρυσι σημειώθηκαν πανελλαδικά 19 θανατηφόρα δυστυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού».
Ο κ. Λεμάνης εξηγεί πως «οι κυνηγοί στο νομό Λέσβου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις που ισχύουν για το κυνήγι της πέρδικας», ενώ ανέφερε πως παρ’ ότι δεν έχει ακόμη έρθει η επίσημη εγκύκλιος, οι πληροφορίες του αναφέρουν πως τα τέλη για την άδεια κυνηγιού θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.
Το κόστος της τοπικής άδειας (για Λέσβο, Λήμνο, Άι-Στράτη) κυμαίνεται στα 100 ευρώ περίπου, ανάλογα με τα ασφάλιστρα που έχει ο κάθε Σύλλογος. Αντιθέτως για την έκδοση περιφερειακής (για όλο το Βόρειο Αιγαίο) ή γενικής άδειας (για όλη τη χώρα), το κόστος της ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Καλή χρονιά;

Όπως συνέχισε ο πρόεδρος της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικράτησε πέρυσι πανελλαδικώς που υπήρχε πολύ κυνήγι, «στα δικά μας νησιά, εξ αιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών, η χρονιά δεν πήγε πολύ καλά. Ελπίζουμε φέτος, βοηθούντος και του καιρού, να πάμε κι εδώ καλά, και οι κυνηγοί μέλη μας από δέκα συλλόγους που αριθμεί η Ομοσπονδία, να έχουν μια καλή περίοδο».
Προϋπόθεση πέραν της επάρκειας των θηραμάτων, για να πάει καλά η χρονιά είναι κατά τον κ. Λεμάνη «να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Να σέβονται οι θηροφύλακες τους κυνηγούς και οι κυνηγοί να σέβονται τους θηροφύλακες. Μόνο έτσι θα κυλήσει η κυνηγετική περίοδος χωρίς παρανομίες, χωρίς μηνύσεις, χωρίς ατυχήματα, με χαμόγελο και καλό κυνήγι.».
Σε επίπεδο Λέσβου λειτουργούν τέσσερις Κυνηγετικοί Σύλλογοι, Μυτιλήνης με 1.600 μέλη, Καλλονής με πάνω από 600, Πλωμαρίου με 700 και Αγιάσου με κοντά 500 μέλη. Σε επίπεδο Λήμνου οι κυνηγοί ξεπερνούν τους 1.000 κι όπως ανέφερε ο κ. Λεμάνης όλοι αυτοί οι κυνηγοί και η αγάπη τους για το κυνήγι κινεί έναν τεράστιο τζίρο που αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αφού το μεγαλύτερο μέρος απ’ τα τέλη που καταβάλλουν για τις άδειες οι κυνηγοί πηγαίνει στο ταμείο του Δημοσίου.


Οι ρυθμίσεις της κυνηγετικής περιόδου 2009 - 2010

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για το κυνήγι:
- Καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2009 - 2010 από 20 Αυγούστου 2009 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2010.
- Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι τη 10η Μαρτίου 2010.
- Απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
- Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15/09/2009 μέχρι και 20/01/2010 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepus europaeus) και του αγριόχοιρου (Sus scrofa).
- Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών.
- Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) από 15/09/2009 μέχρι και 20/01/2010 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/01/2010 μέχρι και 28/02/2010 χωρίς σκύλο δίωξης.
- Επιτρέπεται το κυνήγι του πετροκούναβου (Martes foina) από 15/09/2009 μέχρι και 20/01/2010 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/01/2010 μέχρι και 28/02/2010 χωρίς σκύλο δίωξης.
- Το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) και της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως εξής: επιτρέπεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) τις ημέρες 16/09/2009, 20/09/2009, 27/09/2009, 04/10/2009, 11/10/2009, 18/10/2009 και 25/10/2009. Το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) καθορίζεται από 01/10/09 έως 15/12/2009 και μόνο τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με δικαίωμα θήρευσης μέχρι δύο ατόμων ανά κυνηγό/έξοδο.
- Το κυνήγι του φασιανού (Phasianus colchicus) απαγορεύεται στις νήσους Λήμνου, Σάμου και Αγ. Ευστράτιου.
- Απαγορεύεται το κυνήγι: Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής. Στα εκτροφεία θηραμάτων. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές. Στις καμμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.
- Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
- Επιτρέπεται - κατ’ εξαίρεση - για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις νήσους Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
- Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στον «Πίνακα θηρεύσιμων ειδών» που ο κάθε κυνηγός μπορεί να συμβουλεύεται στα γραφεία των κυνηγετικών συλλόγων και της Β΄ Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους (πλατεία Αλυσίδας - Μυτιλήνη) ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey