Καταγραφή ποικιλιών και σπόρων της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Μια σημαντική πρωτοβουλία της «Ανεμόεσσας», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε, με την καταγραφή των τοπικών ποικιλιών και σπόρων της Λήμνου αλλά και σειρά συναντήσεων με αγρότες του νησιού.
Μια σημαντική πρωτοβουλία της «Ανεμόεσσας», Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς νήσου Λήμνου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ολοκληρώθηκε, με την καταγραφή των τοπικών ποικιλιών και σπόρων της Λήμνου αλλά και σειρά συναντήσεων με αγρότες του νησιού.

Η συλλογή των τοπικών ποικιλιών διήρκεσε από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου 2010, περίοδο κατά την οποία έγιναν επισκέψεις σε 26 χωριά της Λήμνου, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με ντόπιους και συλλογή τοπικών ποικιλιών, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα, τις περισσότερες φορές για προσωπική χρήση. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις στις 4 Ιουνίου στο Μούδρο και στις 5 Ιουνίου στο Πορτιανού.
Σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα», μέσα από τις συζητήσεις αυτές «έγινε φανερή η εκτίμηση των κατοίκων της Λήμνου για τις τοπικές ποικιλίες, η τάση και η θέληση αρκετών για “επιστροφή στις ρίζες”, καθώς και η αναγνώριση της ανωτερότητας των τοπικών ποικιλιών σε θέματα οργανοληπτικών ιδιοτήτων (γεύση, άρωμα κ.τ.λ.) σε σχέση με τα εμπορικά υβρίδια. Συνάγεται, λοιπόν, το συμπέρασμα πως είναι δυνατή η καλλιέργεια αρκετών τοπικών ποικιλιών στο νησί και ίσως η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων από αυτές στην τοπική αγορά, με προϊόντα βασισμένα στην ποιότητα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.».
Η «Ανεμόεσσα» και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάστηκαν με αγρότες και άλλους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι μοιράστηκαν τη γνώση για τη γη τους και τους σπόρους της. Ιδιαίτερη αναφορά για τη σημαντική τους συνεισφορά θα πρέπει να γίνει στους κυρίους και στις κυρίες: Κώστας Μπανάβος (Δάφνη), Νίκος Κακάτσος (Καλλιόπη), Αντώνης Λιάνος, Φώτης Κωνσταντάρας, Νίκος Μαρτινέλης (Κάσπακας), Αριστέα Ζερβού (Κατάλακκος), Ντίνα Μπιζαδέλλη, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης (Κοντοπούλι), Σοφία Χαψή (Κότσινας), Ευαγγελία Καλαϊτζή, Παντελής Καραμόσχος (Λιβαδοχώρι), Σίμος Βαλασούδης (Μούδρος), Γιάννης Τσόμπανος (Παναγιά), Τριαντάφυλλος Μηδέλιας (Πλάκα), Χρήστος και Βούλα Καλαφάτη, Γιάννης Τσιτσίλιας (Πορτιανού), Αναστασία Μπέζα (Ρουσσοπούλι), Σπύρος και Φωτεινή Τσιμπούκη, Σπύρος Αφιώνης (Ρωμανού), Ανδρέας Κλάψος, Τάσος Κλάψος (Τσιμάνδρια), Αντώνης Δημάρης, Φώτης Φίκαρης, Μιλτιάδης Σπέταλας (Αγκαριώνες), Νίκος Σκοπελίτης, Δημήτρης Τσαγδής (Νέο Πεδινό), Τριαντάφυλλος Κεσεμλής (Κοντιάς), Σώζος Μπέης (Θάνος), Παναγιώτης Κριαρής (Λύχνα), Νίκος Καράμαλης, Θεοφάνης Καρανικόλας, Αθανάσιος Κουντουράς (Μύρινα) και Πέτρος Ανδριωτάκης (Σαρδές).
Ο πλούτος της Λήμνου σε είδη καλλιεργούμενων φυτών είναι αδιαμφισβήτητος, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μακρά γεωργική ιστορία του νησιού. Η «Ανεμόεσσα» και η ομάδα των γεωπόνων ερευνητών και καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, θα συνεχίσει την αναζήτηση και την καταγραφή/αξιολόγηση των σπόρων τοπικών ποικιλιών, συζητώντας για τα χαρακτηριστικά τους και τις διάφορες χρήσεις τους, και θα κρατά ενήμερους όλους τους ενδιαφερομένους για μελλοντικές παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, στις οποίες ελπίζει να έχει και τη δική τους συμμετοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey