Τα «τυφλά» οικόπεδα να δουν φως

01/07/2012 - 05:56
Την παρέμβαση του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, ζητά το ΤΕΕ, για να γίνουν και πάλι οικοδομήσιμα «τυφλά» οικόπεδα που στο πρόσφατο παρελθόν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν, ενώ τώρα όχι.
Την παρέμβαση του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, ζητά το ΤΕΕ, για να γίνουν και πάλι οικοδομήσιμα «τυφλά» οικόπεδα που στο πρόσφατο παρελθόν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν, ενώ τώρα όχι. Το θέμα που είχε αναδείξει πρωτοσέλιδα το «Ε» στα μέσα Φεβρουαρίου, απασχολεί εκατοντάδες μικροϊδιοκτήτες γης, ενώ, όπως είχαμε επισημάνει και τότε, ενδεχομένως κάποιοι να μη γνωρίζουν ακόμη πως δεν μπορούν να χτίσουν στο οικόπεδό τους.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και το 2008, όποιος είχε «τυφλό» οικόπεδο εντός οικισμού, δηλαδή οικόπεδο που δεν είχε «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο, για να αποκτήσει πρόσβαση σε δημοτικό δρόμο αρκούσε να παραχωρήσει κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του λωρίδα γης πλάτους τεσσάρων μέτρων. Η παραχώρηση αυτή γινόταν με συμβολαιογραφική πράξη προς τον οικείο δήμο και το οικόπεδο αποκτούσε έτσι τη δυνατότητα να καταστεί οικοδομήσιμο. Μετά, όμως, από την 1828/2008 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - που προκλήθηκε από καταγγελίες για άναρχη δόμηση σε οικισμό της Σαντορίνης κι έχει ως στόχο τον περιορισμό της - σε όλη τη χώρα, σε προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, τα «τυφλά» οικόπεδα έγιναν μη οικοδομήσιμα. Κι αυτό, ακόμη και στην περίπτωση που είχαν γίνει οι παραχωρήσεις γης στους δήμους, ενώ στην περίπτωση που είχαν οικοδομηθεί, έχασαν κάθε δυνατότητα να εκδώσουν όποτε χρειαστεί άδεια επισκευής. Για το Ννομό Λέσβου, απ’ την απόφαση δεν επηρεάζονται οικόπεδα που βρίσκονται σε κηρυγμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς (Πολιχνίτος, Αγιάσος, Βατούσα κ.α.), ενώ αντιθέτως είναι αμέτρητα τα οικόπεδα που θίγονται σε παραθαλάσσιους οικισμούς.



Όπως το ’74
Με την επιστολή του στο Νίκο Σηφουνάκη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, αναφέρεται στις ανυπολόγιστες συνέπειες που έχει το θέμα στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία, και μάλιστα σε μια περίοδο που η πτώση στην οικοδομή μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο του 1974, και ζητά να υπάρξει ειδική ρύθμιση. Ρύθμιση τέτοια ώστε σε συνεννόηση και συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση, να αρθεί η αδικία που έχουν υποστεί όσοι είχαν πληρώσει για να δουν τα οικόπεδά τους «φως» και εν μία νυκτί είδαν να ξαναγίνονται «τυφλά».
Την ίδια επιστολή ο κ. Πιττός κοινοποιεί στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, στον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, στους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου και στο ΤΕΕ κεντρικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey