Το «οικολογικό αποτύπωμα» των σχολικών κτηρίων των δημοτικών σχολείων της Λέσβου, την ποσότητα δηλαδή διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξ αιτίας των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων, κατέγραψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Το «οικολογικό αποτύπωμα» των σχολικών κτηρίων των δημοτικών σχολείων της Λέσβου, την ποσότητα δηλαδή διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξ αιτίας των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων, κατέγραψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης βρέθηκε, μάλιστα, να έχει το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα από όλα τα ελληνικά σχολεία που έχουν συμπληρώσει το σχετικό ερωτηματολόγιο και πρόκειται να βραβευτεί σε ειδική τελετή στο Υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερευνητική ομάδα, που ξεκίνησε τη δράση της τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελούσαν ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Τσιρτσής, ο δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων Γιώργος Κωφόπουλος, η δασκάλα στα Δημοτικά Σχολεία Βαρειάς και Ταξιαρχών Μαρία Τζουρά και η νηπιαγωγός στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης Άννα Τσουκαλά.
Η έρευνα στόχευε εκτός άλλων στο να κατανοήσουν οι μαθητές του νησιού την κλιματική αλλαγή και τα κύρια αίτιά της, καθώς και τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, και να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι δάσκαλοί τους σε αντίστοιχα θέματα.
Τι έδειξε η έρευνα
Για τον προσδιορισμό του «οικολογικού αποτυπώματος» των σχολικών κτηρίων του νησιού χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, με χορηγό το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιστημονικούς συνεργάτες το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και το ΤΕΙ Σερρών και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Το ερωτηματολόγιο αυτό στάλθηκε και στα 67 δημοτικά σχολεία του νησιού, από τα οποία τα 61 το συμπλήρωσαν. Ανάμεσα στα στοιχεία που ζητούσε, ήταν ο αριθμός των μαθητών, των αιθουσών και των τάξεων, οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται και το είδος τους, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις κ.λπ.) και οι ώρες λειτουργίας τους, η κατανάλωση πετρελαίου κ.ά..
«Η υπόδειξη ήταν να γίνει η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ως δραστηριότητα από τους εκπαιδευτικούς μαζί με τα παιδιά, κάτι που έγινε από κάποια μόνο σχολεία. Ωστόσο, η ανταπόκριση των δασκάλων ήταν πολύ μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισά από τα σχολεία που πανελλαδικά συμμετείχαν στην έρευνα, είναι από τη Λέσβο», είπε στο «Ε» η κ. Τσουκαλά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά μαθητή κυμαίνεται από 40 έως 489 κιλά κάθε χρόνο (αντίστοιχη έρευνα για τα βρετανικά σχολεία έδειξε 160 κιλά ανά μαθητή). Φάνηκε επίσης, ότι σχολεία με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών είναι λιγότερο ενεργοβόρα και εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά μαθητή, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στατιστικά. Τέλος, οι ώρες λειτουργίας των λαμπτήρων και των ηλεκτρονικών συσκευών αναδείχθηκαν στο σημαντικότερο παράγοντα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε κρίσιμο παράγοντα εκπομπών CO2.
«Πρώτο» το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στο Υπουργείο Παιδείας η αρμόδια Διεύθυνση Σερρών, που υλοποιεί το πρόγραμμα Οικολογικών Σχολείων υπό την αιγίδα του Υπουργείου, θα βραβεύσει τα 10 σχολεία (ένα από κάθε περιφέρεια) με το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Πρώτο, με το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, θα είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Και άλλα σχολεία της Λέσβου είναι πάντως ανάμεσα στα 10 από όλη τη χώρα με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
«Θα δώσουμε οδηγίες για μείωση του αποτυπώματος, καθώς και πληροφόρηση στα σχολεία. Σύντομα θα γίνουν και συγκρίσεις με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού», είπε στο «Ε» ο κ. Τσιρτσής, που επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα της έρευνας.
«Στα σκαριά» είναι και μια ιστοσελίδα στην οποία θα καταχωρηθούν όλα τα στοιχεία της έρευνας, τα αποτελέσματα που αφορούν στο κάθε σχολείο και οι ενέργειες που προτείνονται ώστε να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και σε διεθνές συνέδριο, καθώς και σε σχετική ημερίδα που πρόκειται να διοργανωθεί προσεχώς στη Λέσβο.
Η ερευνητική ομάδα έχει μοιράσει, επιπλέον, αντίστοιχα ατομικά ερωτηματολόγια και σε ένα τυχαίο δείγμα 500 πολιτών από όλη τη Λέσβο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα συμπεράσματα και από τη δεύτερη αυτή έρευνα.