Η λύση στο πρόβλημα;

01/07/2012 - 05:56
Μια ασθένεια που πλήττει τα αγριοκούνελα της Λήμνου αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να δώσει λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία δέκα χρόνια το νησί. Η επιβεβαίωση που ήρθε από τα εργαστήρια των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Αθήνας, λέει πως πρόκειται για τη νόσο της μυξωμάτωσης.
Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η ασθένεια της μυξωμάτωσης σε αγριοκούνελα της Λήμνου

Μια ασθένεια που πλήττει τα αγριοκούνελα της Λήμνου αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να δώσει λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία δέκα χρόνια το νησί. Η επιβεβαίωση που ήρθε από τα εργαστήρια των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Αθήνας, λέει πως πρόκειται για τη νόσο της μυξωμάτωσης, γεγονός που δίνει νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τις θέσεις πολλών επιστημόνων, ότι δηλαδή μόνο μια ασθένεια θα περιορίσει τον αριθμό των αγριοκούνελων.

Τα πρώτα δείγματα με κουνέλια που βρέθηκαν με συμπτώματα της νόσου εντοπίστηκαν από κυνηγούς, ενώ άμεσα υπήρξε συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νησιού, η οποία και απέστειλε δείγματα για την επιβεβαίωση της νόσου στα εργαστήρια των Αθηνών.
«Έχουμε βρει πολλά ψόφια κουνέλια το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά δεν το λάβαμε σοβαρά υπόψη, καθώς κάθε χρόνο το φθινόπωρο βρίσκουμε αρκετά. Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, επικοινωνήσαμε με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όπως όλα δείχνουν, τα αγριοκούνελα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια της μυξωμάτωσης. Θα πρέπει υπεύθυνα να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί και εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλουμε ώστε να υπάρξει μια ομαλή αντιμετώπιση του ζητήματος.»

Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο
Η ασθένεια της μυξωμάτωσης, που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν τον επηρεάζει με κανένα τρόπο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αγριοκούνελα. Η μυξωμάτωση είναι μία ιογενής νόσος, συχνά θανατηφόρα, αν και εμφανίζεται μερικές φορές σε ηπιότερες μορφές. Η νόσος μεταδίδεται με το δάγκωμα από έντομα, όπως οι ψύλλοι και τα κουνούπια, καθώς και από την επαφή με άλλο μολυσμένο κουνέλι.
Ειδικοί εκτιμούν ότι αν η νόσος εμφανιζόταν στα αγριοκούνελα την άνοιξη ή το καλοκαίρι, θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες στον πληθυσμό τους. Ο αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης και συντονιστής της επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα της διαχείρισης των αγριοκούνελων και των προβλημάτων που προκαλούν, δήλωσε στο «Ε»: «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι η ασθένεια της μυξωμάτωσης, αλλά θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του στελέχους για να προβλέψουμε την εξέλιξη της νόσου. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και σκεφτόμαστε να διοργανώσουμε μια ενημερωτική καμπάνια για τους αγρότες των πληγέντων περιοχών και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ασθένεια αυτή δεν επηρεάζει τον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Αν χρειαστεί, θα το αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα και θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, ώστε να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey