«Αντάρτικο»… Δωδεκανησίων

01/07/2012 - 05:56
Δεν τήρησε μέχρι στιγμής τα υπεσχημένα απέναντι στους εκπροσώπους της Ρόδου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ωθώντας έτσι τους εκλεγέντες με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ περιφερειακούς συμβούλους απ’ το νησί σε συντονισμένη αντίδραση.
Δεν τήρησε μέχρι στιγμής τα υπεσχημένα απέναντι στους εκπροσώπους της Ρόδου ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ωθώντας έτσι τους εκλεγέντες με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ περιφερειακούς συμβούλους απ’ το νησί σε συντονισμένη αντίδραση. Με κοινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι δε θα ορκιστούν την Τετάρτη αν προηγουμένως δεν αλλάξει ο υπουργός το σχεδιασμό που αφήνει όλες τις υπηρεσίες του Αιγαίου στη… Σύρο.

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία σταδιακής δημοσιοποίησης των προτάσεων-εισηγήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τους οργανισμούς των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, αλλά και των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν σε αναταραχή, διότι τόσο οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, συγκεντρώνονταν στη Σύρο. Ειδικά για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», οι περισσότερες υπηρεσίες που αφορούν και το Βόρειο Αιγαίο, αντί για τον Πειραιά, πήγαιναν στη Σύρο, με όποιες επιπτώσεις θα είχε αυτό στην εξυπηρέτηση όλων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Σε συνέχεια, λοιπόν, των σοβαρότατων αντιδράσεων που διατύπωσαν οι Δωδεκανήσιοι διά των βουλευτών και των φορέων τους, ο κ. Ραγκούσης δεσμεύτηκε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον όλο σχεδιασμό και στην κατανομή των γενικών διευθύνσεων και μάλιστα, όπως είχε γραφεί στον τοπικό Τύπο, επρόκειτο ο ίδιος να τις ανακοινώσει στους δημοσιογράφους της Ρόδου στις 14 Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε ότι στη Μυτιλήνη θα είχε την έδρα της μία γενική διεύθυνση, στη Σύρο δύο και στη Ρόδο καμμία.

Δεν ορκίζονται
Μετά από τη δέσμευση, τα πνεύματα ηρέμησαν και κόπασαν οι αντιδράσεις, όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στη Μυτιλήνη, όπου υπήρξε διαμαρτυρία των εργαζόμενων στην Περιφέρεια, όπως και ερώτηση του Σπύρου Γαληνού. Όμως, πέρασε η ημερομηνία-ορόσημο δίχως να υπάρξει καμμία κίνηση απ’ την πλευρά του κ. Ραγκούση, που λόγω καταγωγής απ’ την Πάρο κατηγορείται κατ’ εξακολούθηση απ’ τους Δωδεκανησίους πως στηρίζει τις Κυκλάδες εις βάρος του όμορου Νομού. Την Παρασκευή, 13 περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου με την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη, την οποία και στήριξε το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να μην προσέλθουν στις 22 Δεκεμβρίου για την προγραμματισμένη ορκωμοσία, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μορφή που προσέλαβαν ο Οργανισμός Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας και ο Οργανισμός Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου».
Αυτή την κοινή δήλωση δεν υπέγραψε ο κ. Μαχαιρίδης, ενώ φήμες που αναπαρήγαγε ο τοπικός Τύπος εμφάνιζαν τον υπουργό Εσωτερικών να κινήθηκε προς αλλαγή των προεδρικών διαταγμάτων για να ικανοποιήσει τους Ροδίτες, αλλά «να μην κατέστη εφικτό κάτι τέτοιο».
Στην κοινή τους δήλωση, οι 13 υπογράφοντες, με πρώτο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Κρεμαστινό, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η θεμελιώδης αφετηρία της φιλοσοφίας της δήλωσής μας δεν είναι ο αλλήθωρος τοπικισμός αλλά η αρχή του “Τελικώς Ωφελούμενου Πολίτη”, καθώς η συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και της διοίκησης είναι να λειτουργεί και να ασκείται με βάση τη μέγιστη προς τον πολίτη εγγύτητα.»

Ποια αποκέντρωση;
Στη συνέχεια, οι ίδιοι αναφέρουν πως αυτή η καταστατική λογική της εγγύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη με βάση τη δημογραφική κατάσταση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν τηρείται αν όλες οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας πάνε στη Σύρο. Σε ό,τι αφορά στον οργανισμό λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, υπογραμμίζουν κατ’ αρχήν ότι ο ορισμός του Πειραιά ως έδρας του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου είναι «συνταγματική ακροβασία», καθότι σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος “η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα” και όπως τονίζουν: «δε θεωρούμε ότι συνιστά αποκέντρωση ο ορισμός του Πειραιά ως έδρας της διοίκησης, του οποίου το λιμάνι απέχει εννέα χιλιόμετρα από τη Βουλή».
Με αναφορές στις προσπάθειες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του αιρετού περιφερειάρχη στις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εξορθολογισμό του οργανισμού λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την ισόρροπη και λογική ανάπτυξη των διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων ανά νησιωτική ενότητα, Βόρειο Αιγαίο (εννιά κατοικημένα νησιά), Κυκλάδες (25 κατοικημένα νησιά), Δωδεκάνησος (18 κατοικημένα νησιά), οι 13 περιφερειακοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν αποδεχθούν ορισμό του Πειραιά ως έδρας του γενικού γραμματέα για λόγους συγκοινωνιακής διευκόλυνσης των υπολοίπων τεσσάρων σήμερα Νομών του Αιγαίου, απομένουν χωρίς να υλοποιηθούν οι δεσμευτικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στη νησιωτική ενότητα των Δωδεκανήσων. Οπότε, «το ελάχιστο που μπορούμε από πλευράς μας να πράξουμε είναι να μην ορκιστούμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι και να μην αναλάβουμε τα καθήκοντά μας μέχρι νεωτέρας».
Σημειωτέον ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε τα σχέδια να υπογραφούν και να γίνουν προεδρικά διατάγματα, βάσει των οποίων και θα διαμορφωθούν οι οργανισμοί των 13 αιρετών και των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey