Το συνεργείο απορρύπανσης που βρίσκεται από αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη, συνεχίζει τον καθαρισμό του λιμανιού και των ακτών της πόλης από το μαζούτ που διέρρευσε από τις δεξαμενές μετά το ατύχημα του «Aegean Star».
Το συνεργείο απορρύπανσης που βρίσκεται από αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη, συνεχίζει τον καθαρισμό του λιμανιού και των ακτών της πόλης από το μαζούτ που διέρρευσε από τις δεξαμενές μετά το ατύχημα του «Aegean Star». Κι όπως όλοι λένε, θα παραμείνει στη Μυτιλήνη σε όλη τη διάρκεια των γιορτών και μέχρι να ολοκληρώσει την «αποστολή» του. Από την άλλη μεριά, το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου είναι έτοιμο να επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά στα σχέδια αντιρρύπανσης και απορρύπανσης. Όπως τονίζει μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης, το ατύχημα και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή των σχεδίων επιβάλλουν τη λήψη μέτρων και προφανώς την αλλαγή του υπάρχοντος σχετικού σχεδιασμού.
Για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες θα παραμείνει στη Μυτιλήνη το συνεργείο απορρύπανσης της «Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.», που ανέλαβε μετά από ανάθεση της πλοιοκτήτριας εταιρείας τον καθαρισμό του εμπορικού λιμανιού και των ακτών, από το μαζούτ που διέρρευσε από δεξαμενή τού «Aegean Star» αφού αυτό προσέκρουσε την προπερασμένη Κυριακή στο «στρογγυλό» του λιμενοβραχίονα. Το συνεργείο θα συνεχίσει, μάλιστα, να δουλεύει ακόμα και τις ημέρες των εορτών, με στόχο «να μη μείνει ούτε ίχνος μαζούτ στις ακτές της Μυτιλήνης». Αυτό τόνισε, μιλώντας, στο «Ε» ο διευθυντής Θαλασσίου Περιβάλλοντος της «Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.», Βασίλης Μαμαλούκος.
Μετά τον καθαρισμό της μεγάλης κηλίδας που είχε δημιουργηθεί στο χώρο του εμπορικού λιμανιού, το συνεργείο συνέχισε και στις γύρω ακτές, όπου το μαζούτ έχει καλύψει - όπως διαπιστώθηκε - μια αρκετά μεγάλη έκταση. «Η απορρύπανση θα είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, αφού όπως διαπιστώσαμε, σε σχέση με τη διαρροή που υπήρξε η οποία δεν ήταν μεγάλη, η “ζημιά” στις ακτές είναι αρκετά μεγαλύτερη. Αυτό έχει να κάνει με την κυκλική διαμόρφωση των ακτών. αλλά και με τον καιρό. Το φράγμα δεν είναι πανάκεια και αν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες. μπορεί εύκολα κηλίδες μαζούτ να διαρρεύσουν στη θάλασσα». λέει ο κ. Μαμαλούκος.
Κάθε βράχο…
Υπογραμμίζει ο κ. Μαμαλούκος, επιπλέον, πως η εταιρεία θα παραμείνει και θα ολοκληρώσει τον καθαρισμό όχι μόνο των ακτών, αλλά και του εξοπλισμού του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και τις βάρκες των ερασιτεχνών αλιέων στο παρακείμενο λιμανάκι τού ΣΕΑΛ. «Θα καθαρίσουμε κάθε βράχο, κάθε σημείο όπου υπάρχει ρύπανση και θα φροντίσουμε φεύγοντας να μην υπάρχει τίποτα. Θα αφήσουμε τις ακτές καθαρότερες από ό,τι ήταν», διαβεβαιώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα δώσει και εγγυητική επιστολή ύψους 50.000 ευρώ για αποκατάσταση οποιασδήποτε ρύπανσης ή φθοράς διαπιστωθεί μετά την αποχώρηση του συνεργείου.
Μετά, όμως, τη ρύπανση στο εμπορικό λιμάνι από το «Aegean Star», το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου επανεξετάζει την πολιτική του για το θέμα αυτό. «Έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση όσον αφορά την προστασία του λιμανιού από ρύπανση», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Κορδώνης. Συμπληρώνει δε, αναφέροντας: «Το θέμα της απορρύπανσης θα το μελετήσουμε συνολικά και τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα είμαστε σε θέση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου που έχουμε δουλέψει σε ασκήσεις ετοιμότητας και η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει σε συνεργασία με εθελοντές να δούμε το θέμα της απορρύπανσης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με φορείς και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται είτε στο νησί είτε στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου, και όχι να περιμένουμε βοήθεια από Αθήνα.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή το Λιμενικό Ταμείο είναι έτοιμο να επανεξετάσει τη σύμβαση συνεργασίας με ιδιώτη από Αθήνα για παροχή υπηρεσιών συμβούλου.