Ανάστατος είναι ο ιατρικός κόσμος από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι περικοπές που γίνονται σε μισθούς και θέσεις προσωπικού, οι οποίες υποβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας.
Την οργάνωση συστήματος δωρεάν παροχής υγείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη έκανε γνωστή χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Ανάστατος είναι ο ιατρικός κόσμος από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει στην εφαρμογή του ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός φορέας ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι περικοπές που γίνονται σε μισθούς και θέσεις προσωπικού, οι οποίες - όπως τονίζουν - υποβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, των Γιατρών τού ΙΚΑ, των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Ιδιωτών Γιατρών, ανέλυσαν τα προβλήματα που δημιουργούνται και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στον πολίτη, ενώ σε μια κοινή προσπάθεια να στηρίξουν τους ανέργους, απόρους, μετανάστες, που έχουν ανάγκη εν μέσω της οικονομικής κρίσης, έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε παροχή δωρεάν υπηρεσιών.
«Υπάρχουν σκέψεις όσο επιδεινώνεται η κατάσταση να είμαστε αλληλέγγυοι σε όλο αυτό τον κόσμο. Να τους εξυπηρετούμε δωρεάν και με κάποιο τρόπο να στηρίξουμε τον πολίτη που δοκιμάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Ανιτσάκης. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται, πάντως, να ξεκαθαριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούν οι αλλαγές στο χώρο της υγείας, τόνισε ότι ο σχεδιασμός τού ΕΟΠΥΥ έγινε «στο πόδι», με πολλές ελλείψεις και «θολά» σημεία. Όσον αφορά στους γιατρούς τού ΙΚΑ είπε ότι δέχονται μια πραγματική «επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα», εξαναγκάζονται να κάνουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γιατροί που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες - όπως ανέφερε - είναι πιθανό να μην έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης. Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο, όπως είναι ο σχεδιασμός για κλείσιμο κλινικών, η διάθεση κρεβατιών σε ασφαλιστικές εταιρείες και η καθυστέρηση στην ένταξη του Νοσοκομείου στη Ζώνη Γ.
Αντίθετοι στον ΕΟΠΥΥ
Ο πρόεδρος των Γιατρών τού ΙΚΑ, Σάββας Κωφόπουλος, με τη σειρά του, αφού ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί δεν είναι αντίθετοι με τη φιλοσοφία του ΕΟΠΥΥ αλλά με τον τρόπο εφαρμογής του, ανέπτυξε τα αιτήματα των Γιατρών, που είναι μεταξύ άλλων συλλογικές συμβάσεις αντί για ατομικές συμβάσεις, ότι θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το γιατρό που θα τους δει, καθώς και ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γράφουν εξετάσεις και γιατροί που είναι εκτός συστήματος, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κάλυψης των θέσεων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ προβλέποντας ότι αναμένεται να υπάρξουν πολλά κενά. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι από τους 5.000 γιατρούς τού ΙΚΑ που αναμένεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι απολύονται ή μπαίνουν σε εφεδρεία όσοι γιατροί δεν είναι μόνιμοι στο ΙΚΑ και απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου μη κατέχοντας οργανικές θέσεις. «Αορίστου χρόνου είναι οι περισσότεροι γιατροί στο ΙΚΑ. Αν τους διώξουν, με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωφόπουλος. Αναφέρθηκε, τέλος, στις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση που υποχρεώνει τους γιατρούς τού ΙΚΑ ν’ αγοράσουν υπολογιστές για τα ιατρεία τους στο Ίδρυμα, με τη δέσμευση ότι θα τους επιστραφούν τα χρήματα αυτά.
Ο πρόεδρος των Γιατρών τού ΙΚΑ τόνισε ότι οι γιατροί αρνούνται ν’ αγοράσουν υπολογιστές γιατί με τις οφειλές που ήδη έχει το κράτος απέναντι σε γιατρούς, δεν εμπιστεύονται να δαπανήσουν χρήματα τα οποία μπορεί να μην τα πάρουν ποτέ.
Ο γιατρός τού ΙΚΑ Μυτιλήνης και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Γιάννης Ζερδελής μίλησε με τη σειρά του για τους κινδύνους που κρύβει για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών η μείωση του χρόνου εξέτασης σε 10 λεπτά, από 20 λεπτά που είναι σήμερα. Επεσήμανε, μάλιστα, και την καθυστέρηση που ούτως ή άλλως δημιουργείται σήμερα στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Η αξιοπρέπεια του ασθενούς πεθαίνει κάθε μέρα», τόνισε ο κ. Ζερδελής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι στις 6 Νοεμβρίου θα συνέλθει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. «Η υγεία είναι ένας κλάδος που δεν μπορεί να μπει στο στενό αυλάκι του μεσοπρόθεσμου», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους», ανέφερε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των Ιατρών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Παναγιώτης Γιαννίκος. «θα οδηγηθούμε σε ουρές, λίστες αναμονής, αφού θα μειωθεί ο αριθμός των γιατρών που είναι διαθέσιμος για να εξυπηρετήσει τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.
Ελλείψεις
Τέλος, στις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δήμος Ανδρεάδης. «Ολόκληρο το 2011 έχει γίνει όλη και όλη μια πρόσληψη γιατρού στο Νοσοκομείο. Τώρα που καταργούν τις επικουρικές θέσεις γιατρών, θα διαλύονται τμήματα του Νοσοκομείου», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου, η οποία λειτουργεί με τρεις γιατρούς, από τους οποίους οι δυο είναι επικουρικοί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «εισιτήριο» των πέντε ευρώ, αλλά και στο ότι επιβαρύνονται με νοσήλια οι ασθενείς που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο νοσηλείας. Κάλεσε τους πολίτες να μη δεχθούν να πληρώσουν και να δημιουργήσουν ένα πλατύ κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών έκανε γνωστό ότι γιατροί και εργαζόμενοι στο Βοστάνειο προτίθενται να κάνουν κατάληψη στα ταμεία και τα Γραφεία Διοίκησης του Νοσοκομείου, κάτι που είχε προγραμματιστεί για χθες Δευτέρα, λόγω όμως του ότι αναβλήθηκε για σήμερα η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων, θα υπάρξει σχετική απόφαση για μια από τις επόμενες ημέρες.