Τα μποφώρ του Αιγαίου φύσηξαν χθες αποτρέποντας τη συμμετοχή δύο δημάρχων στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, γεγονός που τελικά οδήγησε σε αναβολή της εκλογής προέδρου και Εκτελεστικής Επιτροπής.
Τα μποφώρ του Αιγαίου φύσηξαν χθες αποτρέποντας τη συμμετοχή δύο δημάρχων στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, γεγονός που τελικά οδήγησε σε αναβολή της εκλογής προέδρου και Εκτελεστικής Επιτροπής. Η ίδια διαδικασία, όμως, αποκάλυψε ταυτοχρόνως την απολύτως συντεταγμένη με τις κομματικές νουθεσίες πλευρά της αυτοδιοίκησης, όπως και τα παζαρέματα που ακόμη καλούν κρατούν. Με τη χθεσινή εξέλιξη, και με τη «βοήθεια» μίας θετικής ψήφου, απ’ τη Λέσβο, προσκειμένου στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία να εκλέξει πρόεδρο στην ΠΕΔ το δήμαρχο Χίου, όταν και όποτε ξανασυνεδριάσει. Ομοίως εντύπωση προκάλεσαν οι δύο λευκές ψήφοι, του προσκείμενου στο Κ.Κ.Ε. Βαγγέλη Παλαιολόγου και του δημάρχου Ικαρίας, Χρήστου Σταυρινάδη.
Όπως είχε γράψει το «Ε», μεταξύ των 15 μελών του εκλεγέντος στις 19 Σεπτεμβρίου διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ, οι συσχετισμοί ήταν αναφανδόν υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που θεωρητικά θα ξεκινούσε την εκλογική διαδικασία για πρόεδρο με εξασφαλισμένους επτά ψήφους στο δήμαρχο Χίου, Πολύδωρο Λαμπρινούδη, και πιο συγκεκριμένα των δημάρχων Χίου, Σάμου, Φούρνων Κορσεών, Ψαρών και Οινουσσών και των δημοτικών συμβούλων Λέσβου Παντελή Πατερέλλη και Σάμου Μανώλη Ματθαίου.
Δεν ήρθαν…
Όμως, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, κατέστη αδύνατον να ταξιδέψει ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, απ’ το νησί του στη Χίο, ενώ ανάλογα εμπόδια υπήρξαν και στη μετακίνηση του δημάρχου Οινουσσών, Βαγγέλη Αγγελάκου.
Η παράταξη Λαμπρινούδη, δεδομένης της έγκαιρης ενημέρωσης που είχε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι δύο δήμαρχοι του Νομού Χίου, διερεύνησε, κατ’ αρχάς με ανεξάρτητα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ, να εξασφαλίσει την εκλογή προέδρου. Στις επαφές, όμως, που έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία που σε αντάλλαγμα της προεδρίας στον Πολύδωρο Λαμπρινούδη θα προσέφερε κάποιες άλλες θέσεις σε ανεξάρτητους.
Έτσι, όπως ανέφερε άλλη πηγή (που φαίνεται να επιβεβαιώνεται απ’ τη μία και μοναδική ψηφοφορία που έγινε χθες), λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση, ακριβώς στις 3 και 5΄, υπήρξε συμφωνία στο να αναβληθεί η διαδικασία συγκρότησης του σώματος. Η οποία κλείστηκε μάλιστα τηλεφωνικώς, μεταξύ μελών του διοικητικού συμβουλίου που βρίσκονταν μέσα και έξω απ’ το κτήριο της ΤΕΔΚ.
Μόλις διαπιστώθηκε απαρτία και ξεκίνησε η συνεδρίαση υπό την προεδρία του Παντελή Πατερέλλη, πήρε το λόγο ο κ. Λαμπρινούδης, ο οποίος και εισηγήθηκε να αναβληθεί η συνεδρίαση και να γίνει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, πριν τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να παραστούν και οι δύο απόντες δήμαρχοι.
Ο δημοτικός σύμβουλος Λήμνου Δημήτρης Βουλγαράκης εξήγησε πως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό τον αναγκάζουν απ’ το Σάββατο και για μια βδομάδα να παραμείνει εκτός Ελλάδας.
Διαδοχικά οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα Μανώλης Ματθαίος, Παντελής Πατερέλλης, Στέλιος Θάνος, Γιάννης Μαρούσης και αρκετές φορές ο κ. Λαμπρινούδης υπεραμύνθηκαν της ανάγκης να συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που πρέπει να αναβληθεί η συνεδρίαση.
Προσχηματικός λόγος
Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, επικαλούμενος και τη νομική του ιδιότητα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ηθικό, εφόσον υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Βουλγαράκη, να αναβληθεί η συνεδρίαση και να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Όπως είπε μάλιστα, ο Λημνιός δημοτικός σύμβουλος είναι ισοδύναμο μέλος της διοίκησης, οπότε δεν έχει νόημα να αναβληθεί μία συνεδρίαση με τη δικαιολογία ότι λείπουν μέλη, για να πραγματοποιηθεί ομοίως με απουσίες σε λίγες μέρες. Ο ίδιος μάλιστα, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Κώστας Φραγκόπουλος, ανέφεραν ότι στην Αθήνα, επειδή δε μετέχουν στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, δε θα είναι και οι δημοτικοί σύμβουλοι μέλη τής ΠΕΔ.
Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, χαρακτήρισε προσχηματική ως λόγο αναβολής την απουσία δύο μελών, λέγοντας ότι είναι γνωστά τα προβλήματα της νησιωτικότητας και κανείς δεν εγγυάται πως σε επόμενη συνεδρίαση δε θα υπάρξουν κάποιοι που δε θα μπορέσουν να παραστούν για τις ίδιες ή άλλες αιτίες.
Ο δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Βαγγέλης Παλαιολόγος, ενώ υποστήριξε πως η αλήθεια για το ότι ζητήθηκε αναβολή είναι πως «δε βγαίνουν σε κάποιους τα κουκιά», δήλωσε προκαταβολικά ότι στο θέμα του προέδρου «επειδή είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές κι όχι με πρόσωπα, θα ψηφίσουμε λευκό».
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα λέει το μετεωρολογικό δελτίο μετά από δέκα μέρες», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, αιτιολογώντας τη θέση του να γίνει η συνεδρίαση και να μην αναβληθεί η εκλογή προέδρου και Επιτροπής.
Ο μοναδικός προσκείμενος στη Ν.Δ. δημοτικός σύμβουλος Λέσβου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ, Άρης Χατζηκομνηνός, υποστηρίζοντας πως είναι θέμα ηθικής τάξης να μη διαμορφώνονται συσχετισμοί με βάση τις απουσίες, διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία και ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση.
Διάλυση…
Από εκεί και πέρα, το κλίμα, που είχε ήδη δυναμιτιστεί από αντιπαράθεση μεταξύ του προεδρεύοντος και του δημάρχου Λέσβου («Ευτυχώς, κ. Βουνάτσο, σας ξέρουμε, είστε γραφικός», «Και εσείς είστε απερίγραπτος, κ. Πατερέλλη»), κυριολεκτικά εκτροχιάστηκε. Ο Δημήτρης Βουνάτσος επεσήμανε τις ευθύνες του προεδρείου για το γεγονός ότι, ενώ είναι γνωστό πως θα απουσιάζει ο Δημήτρης Βουλγαράκης, όπως και τα όσα ειπώθηκαν για κομματισμό, θέτει σε ψηφοφορία το ζήτημα της αναβολής, ζητώντας να μην υπάρξει απόφαση που θα βάλει την ΠΕΔ σε περιπέτειες.
Ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης ισχυρίστηκε πως και στις Κυκλάδες για τη συγκρότηση της ΠΕΔ η διαδικασία διεξήχθη στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας πως πριν την ΚΕΔΕ θα μπορούσε η ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου να εκλέξει πρόεδρο.
Ο «βετεράνος» της αυτοδιοίκησης Δημήτρης Βουλγαράκης ζήτησε απ’ τα μέλη τής ΠΕΔ να μη στρουθοκαμηλίζουν και απηύθυνε σε όσους ζητούσαν αναβολή, ερωτήματα όπως: «Αν τα είχαμε βρει κάτω απ’ το τραπέζι, θα ζητάγατε αναβολή;», «Αν έλειπε ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, θα σας ένοιαζε για την εκπροσώπηση των μικρών νησιών».
Αμέσως μετά, με το δικαίωμα που έχει ως διάκονος για 24 χρόνια της αυτοδιοίκησης και γνώστης των θεμάτων της, ζήτησε απ’ το συμβούλιο να «μην παίζει με τους θεσμούς». «Ομολογήστε πως αν σας βγαίναν τα κουκιά, δε θα σας ένοιαζε για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Μη μασάτε τα λόγια σας, γιατί οφείλουμε όλοι σαν αυτοδιοικητικοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι πέντε προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ (Λαμπρινούδης, Πατερέλλης, Θάνος, Μαρούσης και Ματθαίος) ψήφισαν υπέρ της αναβολής, όπως και ο Άρης Χατζηκομνηνός.
Λευκό ψήφισε ο δήμαρχος Ικαρίας, Χρήστος Σταυρινάδης, που δεδομένης της στήριξής του στις δημοτικές εκλογές από όλα τα κόμματα πλην Κ.Κ.Ε., θα ήταν δύσκολο να καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ομοίως όμως λευκό ψήφισε, παρά τις καταγγελίες του περί κουκιών, και ο Βαγγέλης Παλαιολόγος, προκαλώντας σχόλια ότι έτσι «εξαργύρωσε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ».
Να συνεχιστεί η διαδικασία ψήφισαν πέντε μέλη, οι τρεις δήμαρχοι του Νομού Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, Αντώνης Χατζηδιαμαντής και Χαράλαμπος Μακρής και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι Λέσβου Κώστας Φραγκόπουλος και Λήμνου Δημήτρης Βουλγαράκης.