Μειωμένης ισχύος, πιο κάτω και απ’ το μισό, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, είναι η επένδυση που προχωρά σε τρία νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο, ο Όμιλος Ρόκας. Ο οποίος πήρε πριν δύο βδομάδες 28 συνολικά άδειες παραγωγής ενέργειας για ισάριθμα αιολικά πάρκα και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με στόχο μέσα στη διετία που ακολουθεί να κατασκευάζει ένα τεράστιου μεγέθους έργο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επένδυση που θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ και θα συνδέσει ενεργειακά τα τρία νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα. Παρά τη μείωση των ανεμογεννητριών, όμως, και την προσαρμογή της επένδυσης στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, σε επίπεδο Λέσβου, παρατηρείται η συγκέντρωση του συνόλου των ανεμογεννητριών σε ένα τμήμα του νησιού, το δυτικό, που θα φιλοξενήσει 153 ανεμογεννήτριες, με ρότορα ανοίγματος 87 μέτρων.
Τον Ιανουάριο του 2009, όταν εγκρίθηκε το χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το «Ε» είχε υποστηρίξει πρωτοσέλιδα - για να δικαιωθεί η εγκυρότητά του σχεδόν δυο χρόνια μετά - ότι τα σχέδια του Ομίλου Ρόκα είναι εφικτό να αδειοδοτηθούν, αρκεί να περιοριστούν τα «μεγέθη» που είχαν αποφασιστεί και παρουσιαστεί στη Μυτιλήνη τον Ιούνιο του 2006. Τότε, μιλώντας για μια επένδυση-μαμούθ, προβλεπόταν ο Όμιλος, με τον ισχυρισμό πως δεν τον συμφέρει διαφορετικά να προχωρήσει σε διασύνδεση, να εγκαταστήσει πολλές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ισχύος 1.646 μεγαβάτ.
Οι μελέτες συνεχίστηκαν, τα δεδομένα και σε θεσμικό επίπεδο διαφοροποιήθηκαν και στις 10 Σεπτεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Α.Ε. ενέκρινε τη χορήγηση 28 αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ισάριθμους αιολικούς σταθμούς, σε περιοχές της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου (αναλυτικά στον πίνακα ο αριθμός των ανεμογεννητριών και η ισχύς κάθε αιολικού σταθμού, ανά θέση, δήμο και νησί).
Χωρίς διασπορά
Συνολικά η ισχύς για την οποία πήρε τις άδειες η θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία «Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΙΙ ΑΒΕΕ», είναι 706 μεγαβάτ, τα οποία θα παραχθούν από 353 ανεμογεννήτριες των δύο μεγαβάτ η καθεμία. Οι 153 θα τοποθετηθούν στη Λέσβο, οι 75 στη Χίο και οι 125 στη Λήμνο. Ενώ όμως στα δύο μικρότερα απ’ τα τρία νησιά οι ανεμογεννήτριες είναι κατανεμημένες σε διάφορες περιοχές, στη Λέσβο, που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό ανεμογεννητριών, δεν υπάρχει απολύτως καμμία διασπορά.
«Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια», είπε ο υπεύθυνος Αιολικών Έργων του Ομίλου, Δημήτρης Χριστοφοράτος, απαντώντας στο ερώτημα του «Ε» γιατί όλες οι ανεμογεννήτριες στη Λέσβο βρίσκονται στο ίδιο τμήμα, «προκειμένου να βρεθούν κατάλληλες περιοχές και στο υπόλοιπο νησί. Όμως, εξ αιτίας μιας σειράς από διαφορετικούς λόγους, όπως η ύπαρξη δασικών εκτάσεων ή άλλης βλάστησης ή ελαιώνων, περιοχών που έχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών κ.λπ., μας οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή.»
Στις τοπικές κοινωνίες
Ο κ. Χριστοφοράτος εξήγησε πως το επόμενο βήμα, που είναι άγνωστο πόσο χρονικά θα διαρκέσει, είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του εγχειρήματος, που εκτός των 28 αιολικών πάρκων περιλαμβάνει, με τη χρησιμοποίηση τεχνολογιών αιχμής, τη διασύνδεση ενεργειακά της Λέσβου με τη Λήμνο και τη Χίο, αλλά και με δύο σημεία της ηπειρωτικής χώρας, την Καβάλα (Φιλίππους ή Νέα Σάντα) και τη Βοιωτία (Λάρυμνα, περιοχή Κάστρου). Άλλωστε, και στις άδειες που έδωσε η ΡΑΕ επισημαίνεται το γεγονός ότι ο κάθε αιολικός σταθμός «αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου, που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 706MW (28 αιτήσεις) στις νήσους Χίο, Λέσβο και Λήμνο, με πρόταση ανεξάρτητης διασύνδεσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας».
Η κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ισχύ δύο μεγαβάτ και διάμετρο ρότορα 87 μέτρα, ενώ στις άδειες που δόθηκαν η ΡΑΕ τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται μέριμνα ώστε «μετά την κατασκευή της διασύνδεσης των αιολικών σταθμών και τη θέση της σε λειτουργία, το ηλεκτρικό σύστημα του εκάστοτε νησιού, μέσω του οποίου ηλεκτροδοτούνται οι καταναλωτές του νησιού, να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη διασύνδεση αυτή με ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας (π.χ. θέση σε ψυχρή εφεδρεία) του τοπικού πετρελαϊκού σταθμού του νησιού (ΑΣΠ Λέσβου)».
Όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την επένδυση, τα χρονοδιαγράμματα, τις αδειοδοτήσεις, το σχεδιασμό, ο Όμιλος Ρόκας - όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφοράτος - «είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας να τα συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, όπως έγινε και όταν ξεκινούσαμε το όλο εγχείρημα. Για αυτό μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τέλη του χρόνου ή αρχές του νέου, όταν θα είναι πολύ κοντά και στην τελική μορφή που θα έχει, θα υπάρξει παρουσίαση του έργου στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Νορείου Αιγαίου.».
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ