«Επιλογή» σχολείου από μαθητές της Α΄ λυκείου. Αντίδραση των φορέων εκπαίδευσης που, επικαλούμενοι τη νέα γρίπη και το συνωστισμό μαθητών στα 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια, πήραν μέτρα.
Το «μυτιληνιό» δαιμόνιο βρήκε νέο τρόπο να μεθοδεύσει τη φοίτηση κάποιων μαθητών σε συγκεκριμένα σχολεία. Έτσι, μετά τις αναθέσεις κηδεμονίας, το παλιό κόλπο που πλέον έχει εγκαταλειφτεί - μετά και από εισαγγελική παρέμβαση -, απόφοιτοι γυμνασίου πήραν στο χέρι τα απολυτήριά τους, υποβάλλοντας στο σχολείο τους ψευδή δήλωση ότι δε θα φοιτήσουν στο λύκειο. Όμως πήγαν με τους γονείς τους, νοίκιασαν σπίτια, επικύρωσαν μάλιστα στην Εφορία τα συμβόλαια μίσθωσης κι εμφανίστηκαν να εγγραφούν στα λύκεια της επιλογής τους. Όμως έχοντας γνώση οι φύλακες, απέτρεψαν την εγγραφή και μάλιστα επικαλούμενοι τη νέα γρίπη και το συνωστισμό που ήδη παρατηρείται, απαγόρευσαν τις μεταγραφές στα 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια Μυτιλήνης.
Πιο συγκεκριμένα, με τη λήξη του σχολικού έτους, σε γυμνάσιο της Μυτιλήνης, παρουσιάστηκαν οι γονείς οκτώ μαθητών - του 10% δηλαδή της δύναμης της Γ΄ τάξης που αποφοιτούσε - και ζήτησαν να πάρουν τα απολυτήρια των παιδιών τους. Επειδή όμως υπάρχει εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία απαγορεύεται να δοθούν απολυτήρια γυμνασίου, οι γονείς των επτά παιδιών υπέγραψαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι τα παιδιά τους θα σταματήσουν τη φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή δε θα συνεχίσουν τις σπουδές μετά το γυμνάσιο. Το όγδοο παιδί έφυγε σε άλλο κράτος, οπότε έπρεπε να πάρει το απολυτήριο προκειμένου να εγγραφεί σε λύκειο.
Γιατί;
Ο διευθυντής του γενικού λυκείου, στο οποίο κανονικά θα διαβιβάζονταν τα απολυτήρια των εφτά παιδιών, διαπίστωσε έγκαιρα ότι κάτι συμβαίνει και άρχισε τη διερεύνηση του θέματος, κυρίως διότι ήθελε να μάθει γιατί οι συγκεκριμένοι μαθητές που θεωρούνταν «καλοί», δε θα συνέχιζαν το λύκειο. Πολύ σύντομα, όμως, διαπίστωσε ότι τα παιδιά θα συνέχιζαν το σχολείο, αλλά επιδιώκοντας την εγγραφή τους στο 3ο και στο 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.
«Έχουμε δώσει», μας είπε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Θανάσης Φραγκόπουλος, «ρητή οδηγία στα σχολεία να μη γράφουν μαθητές δίχως συνεννόηση με τη Διεύθυνση, αν τα απολυτήριά τους δεν έρθουν μέσω των γυμνασίων. Οι εφτά αυτοί μαθητές είχαν όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν, έως και επικυρωμένα μισθωτήρια απ’ την Εφορία για τη διεύθυνση κατοικίας τους, αλλά μετά από διασταύρωση στοιχείων με το σχολείο όπου πήγαιναν γυμνάσιο, φάνηκε ότι για να πάρουν τα απολυτήριά τους είχαν βεβαιώσει ψευδώς ότι δε θα πάνε στο λύκειο.»
Μετά από αυτά, υπήρξε εισήγηση του κ. Φραγκόπουλου, με την οποία και πάγωσαν οι μετεγγραφές απ’ το 2ο και το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στα 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια Μυτιλήνης.
Έλεγχος
Οι γονείς των επτά μαθητών, που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και να γραφτούν στο οικείο με το γυμνάσιο που πήγαιναν λύκειο, διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα στη Διεύθυνση, ζητώντας τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία που βάσει της χωροταξικής κατανομής αντιστοιχούν στην καινούργιά τους διεύθυνση. Όμως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ήταν απόλυτη και επικαλούμενη το φόβο της γρίπης και τον ήδη μεγάλο αριθμό μαθητών που φοιτούν στα 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια Μυτιλήνης, δεν άλλαξε απόφαση.
Είναι αξιοσημείωτο, όπως παρατήρησε ο κ. Φραγκόπουλος, ότι μετά το δημοσίευμα του «Ε» προ διετίας και την άμεση εισαγγελική παρέμβαση του εισαγγελέα Κώστα Μπούτσικου τότε, δεν υπήρξε έκτοτε νέα ανάθεση κηδεμονίας, βάσει της οποίας ένας μαθητής να αλλάξει σχολείο και να διαλέξει σε ποιο θέλει να πάει.
«Μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει προκειμένου να καταστρατηγείται η απόφασή μας για ισομερή κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες της πόλης, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους, κάνουμε συστηματικά έλεγχο για το ποιοι μαθητές γράφονται σε κάθε σχολείο», τόνισε ο κ. Φραγκόπουλος.
Εκείνο βέβαια που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς είναι γιατί γίνονται τόσες μεθοδεύσεις, πανουργίες κυριολεκτικά, για να πάει κάποιος σε ένα ή σε άλλο σχολείο. Εξήγηση όμως σε όλα αυτά δίνει η άνθηση της παραπαιδείας και το τι συμβαίνει στην πόλη της Μυτιλήνης σε σχέση με τα ιδιαίτερα. Διότι κάποιοι εκπαιδευτικοί που κάνουν ιδιαίτερα, για να κρατήσουν υψηλά το κασέ τους, πρέπει οι μαθητές τους να διακριθούν σε επιδόσεις και σε μια τέτοια προοπτική επιδιώκουν να κατευθύνουν τα παιδιά στα επονομαζόμενα «καλά» σχολεία. Για αυτό και οι γονείς αναγκάζονται να μετέλθουν διαφόρων μεθόδων - ο σκοπός αγιάζει τα μέσα -, ώστε να γράψουν τα παιδιά τους εκεί που τους υποδείχθηκε και επιτέλους να τα αναλάβει ο «ιδιαιτερατζής».