Άπαντες παρόντες ήταν στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου. Οι πέντε συμμετέχοντες συνδυασμοί πήραν με μικρές αποκλίσεις τις ψήφους που περίμεναν. Νικητής των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ «χωροταξικά» νικητής ο Νομός Λέσβου.
Άπαντες παρόντες ήταν στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκαν χωρίς εκπλήξεις, αφού οι πέντε συμμετέχοντες συνδυασμοί πήραν με μικρές αποκλίσεις τις ψήφους που περίμεναν. Νικητής των εκλογών, βάσει άλλωστε των γνωστών συσχετισμών που διαμορφώνονται αυτοδιοικητικά σε περιφερειακό επίπεδο, είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ «χωροταξικά» νικητής αναδεικνύεται ο Νομός Λέσβου, που συμμετέχει με οκτώ μέλη στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών των δύο νικητών, του «κομματικού» και του «χωρικού», αναμένεται να γίνει και η τελική αναμέτρηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα βγει πρόεδρος ο δήμαρχος Χίου που στηρίζεται απ’ το ΠΑΣΟΚ για την προεδρία, ή κάποιος υποψήφιος απ’ το Νομό Λέσβου.
Η γενική συνέλευση της ΠΕΔ έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης υπό την προεδρία του δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, και τη συμμετοχή όλων των αντιπροσώπων, και των 75, απ’ όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που έδωσαν όλοι οι εκλεγέντες αυτοδιοικητικοί στις εκλογές το γεγονός πως ακόμη και όσοι χρειάστηκε να αλλάξουν πολλές συγκοινωνίες για να φτάσουν στη Μυτιλήνη, βρήκαν τον τρόπο να έρθουν, ακόμη και με καθυστέρηση (όπως ο δήμαρχος Οινουσσών που έφτασε στη μέση της συνεδρίασης), προκειμένου να ψηφίσουν.
Το πρώτο μέρος της συνέλευσης αφιερώθηκε σε τοποθετήσεις για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια των οποίων και αναδείχθηκαν διαφορετικού χαρακτήρα ζητήματα που απασχολούν τα μικρά και τα μεγάλα νησιά. Έμφαση, όμως, απ’ όλους τους ομιλητές δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σύμπλευση όλων των αυτοδιοικητικών και διεκδίκηση για την επίτευξη λύσεων.
Πέντε συνδυασμοί
Το δεύτερο μέρος της εκλογικής διαδικασίας αφορούσε στην ανάδειξη έξι δημοτικών συμβούλων, που μαζί με τους εννιά δημάρχους από όλα τα κατοικημένα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα συγκροτούσαν το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ. Στην ίδια κάλπη, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, γινόταν και ψηφοφορία για την ανάδειξη των τριών δημοτικών συμβούλων που μαζί με τους εννιά δημάρχους θα αποτελέσουν την εκπροσώπηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε δεύτερη κάλπη έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου, με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Στις εκλογές για ΠΕΔ και ΚΕΔΕ συμμετείχαν πέντε συνδυασμοί και πιο συγκεκριμένα οι:
«Όλοι μαζί για το Βόρειο Αιγαίο», που συγκροτήθηκε από υποψηφίους που στις εκλογές τού 2010 στηρίχθηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη έλαβε συνολικά 24 ψήφους, που όπως φαίνεται προέκυψαν απ’ το άθροισμα των ψήφων των εκλεκτόρων της παράταξης του Παντελή Πατερέλλη απ’ τη Λέσβο (τρεις), του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη (11), του δημάρχου Σάμου Στέλιου Θάνου (οκτώ) και τις μεμονωμένες ψήφους των δημάρχων Ψαρών Κώστα Βρατσάνου και Φούρνων Κορσεών Γιάννη Μαρούση. Η ίδια παράταξη εκτιμάται πως πήρε ακόμη μία ψήφο απ’ την αντιπολίτευση του Δήμου Χίου αλλά και μία ψήφο απ’ το δήμαρχο Οινουσσών, που πρόσκειται κομματικά σε άλλο χώρο. Φέρεται, όμως, η ίδια παράταξη, με στόχο να αποτραπεί κάθε κίνδυνος να πάρει η δεύτερη σε δύναμη παράταξη δύο έδρες, να «πριμοδότησε» με μια ψήφο τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Η παράταξη εξέλεξε δύο δημοτικούς συμβούλους στο διοικητικό συμβούλιο κι ένα μέλος, δημοτικό σύμβουλο Σάμου, στην ΚΕΔΕ (αναλυτικά στον πίνακα των αποτελεσμάτων).
«Λαϊκή Ενότητα - Αυτόνομη Υπέρβαση Βορείου Αιγαίου Λέσβου», που συγκροτήθηκε απ’ το δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Ο συνδυασμός, που συμμετείχε στη συνέλευση με 18 εκλέκτορες (το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο και 17 συμβούλους), πήρε 17 ψήφους, ενώ αποδίδεται σε κάποιο μέλος του και το ένα λευκό που έβγαλε η κάλπη. Ήταν ο μόνος συνδυασμός που είχε υποψηφίους και εκλέκτορες από ένα μόνο νησί, την έδρα της Περιφέρειας Λέσβο.
Είναι αξιοσημείωτο κι ενδεικτικό της άποψης που επικράτησε στη συνέλευση πως ο Δημήτρης Βουνάτσος δε θέλησε να περάσει γραμμή μεταξύ των συμβούλων του, το γεγονός ότι έγινε μάχη ψήφο την ψήφο για το ποιοι θα εκλεγούν. Έτσι, ο Κώστας Φραγκόπουλος - που είχε πλειοψηφήσει και μεταξύ των συμβούλων της παράταξής του στην εκλογή των αντιπροσώπων για την ΠΕΔ - έλαβε 15 ψήφους και ο δεύτερος σε σταυρούς Αριστείδης Ταξείδης συγκέντρωσε 13. Για την ΚΕΔΕ εκλέχτηκε με 11 ψήφους ο Χρήστος Κορδώνης, ενώ πήρε μία ψήφο λιγότερη (10) ο Γιάννης Βατός.
«Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση», που συγκροτήθηκε απ’ την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Λέσβου και γενικά συνδυασμούς που στηρίχθηκαν στις δημοτικές εκλογές απ’ τη Ν.Δ.. Ο συνδυασμός ήταν ο μόνος που δεν είχε ως υποψήφιο - και μάλλον δεν ψηφίστηκε κιόλας - από κανένα δήμαρχο, αλλά κατάφερε να εκλέξει σύμβουλο και στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ, συγκεντρώνοντας 16 ψήφους, τον Άρη Χατζηκομνηνό.
«Ενωμένη Αυτοδιοίκηση», που συγκροτήθηκε, όπως είχε γράψει ήδη πριν τις εκλογές το «Ε», από σύμπραξη μεταξύ των μικρών Δήμων Λήμνου και Ικαρίας και υποστηρίχθηκε και από το δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, καθώς και από μεμονωμένους συμβούλους όπως ο Γιώργος Πάλλης. Ο συνδυασμός έλαβε εννιά ψήφους (οι δήμαρχοι Λήμνου, Ικαρίας και Αγίου Ευστρατίου, οι τέσσερις εκλέκτορες απ’ την πλειοψηφία της Λήμνου, ένας εκλέκτορας απ’ την πλειοψηφία της Ικαρίας και ο κ. Πάλλης), κερδίζοντας μία έδρα στο διοικητικό συμβούλιο με το Δημήτρη Βουλγαράκη.
«Λαϊκή Συσπείρωση», που συγκροτήθηκε από τις ομώνυμες παρατάξεις στους Δήμους Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Η δύναμη του συνδυασμού υπολογιζόταν σε έξι ψήφους (δυο απ’ τη Λέσβο, δυο απ’ τη Χίο και από ένα από Σάμο και Ικαρία), αλλά η κάλπη τού έδωσε οκτώ, αφού φέρεται να πήρε - εκτός απ’ τη μια χιώτικη ψήφο - και μια λημνιά από σύμβουλο της αντιπολίτευσης.
Για το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν οι Σωτήρης Μαρινάτος απ’ τη Λέσβο, Κώστας Μούνδρος απ’ τη Χίο και Νικόλαος Σιτζίμης απ’ τη Σάμο.
Από την προχθεσινή εκλογική διαδικασία
Μετέχει με οκτώ στα 15 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου «Νικητής» ο Νομός Λέσβου
Ανάλογη της πληθυσμιακής είναι και η αναλογία που διαμορφώθηκε σε επίπεδο νομών στην εκπροσώπηση στη διοίκηση της ΠΕΔ μετά τις προχθεσινές εκλογές. Έτσι, ο Νομός Λέσβου, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, μετέχει με οκτώ συνολικά αντιπροσώπους (πίνακας σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου), ο Νομός Χίου μόνο με τρεις δημάρχους και ο Νομός Σάμου με τρεις δημάρχους και ένα δημοτικό σύμβουλο.
Απ’ τους έξι δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν, οι τέσσερις (Κώστας Φραγκόπουλος απ’ την πλειοψηφία, Άρης Χατζηκομνηνός, Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος) είναι απ’ το Δήμο Λέσβου και ο ένας απ’ το Δήμο Λήμνου.
Λημνιά παράδοση
Η Λήμνος, με την εκλογή του Δημήτρη Βουλγαράκη συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων 12 χρόνων, όπου στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (την τέως ΤΕΔΚ και νυν ΠΕΔ) έχει σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπηση απ’ ό,τι θα είχε βάσει του πληθυσμού της. Πιο συγκεκριμένα, η Λήμνος μετέχει με το δήμαρχο, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και τον κ. Βουλγαράκη, ενώ μαζί και με το δήμαρχο Άι-Στράτη, Χαράλαμπο Μακρή, αντιπροσωπεύουν το 1/5 των μελών του διοικητικού συμβουλίου τής ΠΕΔ, όταν ο πληθυσμός των δύο νησιών είναι λιγότερος απ’ το 1/13 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.