Ασκήσεις… επιβίωσης!

01/07/2012 - 05:56
«Τη χειρότερη περίοδο μετά το 1974 περνάει η αγορά της Μυτιλήνης», έλεγαν χθες στο «Ε» οι έμποροι στην κεντρική αγορά.
Η μείωση του τζίρου στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης πιέζει τα ενοίκια και εξαφανίζει τον «αέρα»

«Τη χειρότερη περίοδο μετά το 1974 περνάει η αγορά της Μυτιλήνης», έλεγαν χθες στο «Ε» οι έμποροι στην κεντρική αγορά. Μια βόλτα από την είσοδο της Ερμού ως το τέρμα του δρόμου είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει. Άλλοι εκτιμούν ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει πέσει κατά 50% και άλλοι λένε ότι έχει μειωθεί ίσως και κατά 70% σε σχέση με τον τζίρο που έκαναν πριν από δύο χρόνια. Σε κάπως καλύτερη μοίρα φαίνεται πως είναι τα καταστήματα που πουλάνε τρόφιμα και τα οποία βλέπουν ο τζίρος τους στα βασικά είδη να παραμένει σταθερός ή να έχει μικρή μείωση.

Τα άδεια καταστήματα στην οδό Ερμού μετριούνται σε δεκάδες. Η εικόνα της άδειας αγοράς δεν είναι εμφανής στο τμήμα του δρόμου από την είσοδο της Ερμού στα Κεντρικά λύκεια μέχρι τη Μητρόπολη. Από το ύψος της Μητρόπολης μέχρι το ΙΚΑ, όμως, η σοβαρή οικονομική κρίση είναι φανερή σε κάθε βήμα. Τα κλειστά μαγαζιά κυριολεκτικά συναγωνίζονται τα ανοιχτά.

Κι η ακρίβεια…

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, υπάρχουν ακίνητα στην αγορά της Μυτιλήνης που πωλούνται σε εξαιρετικά υψηλά τιμές. Υπάρχει ακίνητο λίγα μέτρα πριν το «Μπας Φανάρ», που πωλείται προς 1,2 εκατ. ευρώ, αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κατάστημα. Επίσης, άλλο κατάστημα που άνοιξε πολύ πρόσφατα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενοικιάστηκε προς 4.500 ευρώ το μήνα.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τις δύο διαφορετικές πτυχές της πραγματικότητας που παρουσιάζει η αγορά, γνωστός μεσίτης της Μυτιλήνης, που έχει διαχειριστεί πάρα πολλές υποθέσεις ενοικίασης και αγοραπωλησίας ακινήτων στην κεντρική αγορά της πόλης, μας λέει: «Η αγορά της Μυτιλήνης είναι μικρή κι αυτό έχει ως συνέπεια ο αριθμός των διαθέσιμων καταστημάτων να είναι περιορισμένος. Μιλώ για το τμήμα της αγοράς από τα Κεντρικά Λύκεια μέχρι τη Μητρόπολη. Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν την πτώση που έχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε μέσα επίπεδα, οι τιμές των ενοικίων έχουν πέσει περί του 20%, όταν στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις έχουν πέσει από 40% έως 50%.»

  

Οι ιδιοκτησίες των Φιλανθρωπικών

Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Κάποιοι λένε ότι πιθανότατα είναι ιδιοκτήτες περισσότερων των 50 εμπορικών καταστημάτων.
Γι’ αυτό και υπήρξε αίτημα που κατέθεσε το Επιμελητήριο Λέσβου ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στα ενοίκια των καταστημάτων που λήγουν τα συμβόλαια τους, αίτημα που έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ιδρύματος. «Αρκεί οι καταστηματάρχες να είναι τακτικοί στις πληρωμές των ενοικίων τους», όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός.
Η κίνηση αυτή είναι προφανώς ο προπομπός όσων πρόκειται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες θέτουν θέμα μείωσης των ενοικίων που πληρώνουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων στην οδό Ερμού, λόγω της μεγάλης κάμψης του τζίρου των επιχειρήσεών τους.
Όπως έδειξε μια πρόχειρη έρευνα, οι τιμές των ενοικίων στο τμήμα της αγοράς από την είσοδο της Ερμού ως τη Μητρόπολη κινούνται από τα 2.800 ευρώ έως 4.500 ευρώ το μήνα.
Στο τμήμα της αγοράς από τη Μητρόπολη έως το ύψος του καφενείου «Ερμής» μπορεί σχετικά εύκολα κανείς να βρει μαγαζί με 600 ευρώ το μήνα. Βέβαια, μεταξύ των δύο περιοχών υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ως προς την εμπορικότητά τους.



Δεν πληρώνουν «αέρα»

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της κρίσης είναι πως πλέον όσοι νοικιάζουν καταστήματα δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν «αέρα». Ο «αέρας» καταβαλλόταν στους ιδιοκτήτες ως αντίτιμο της εμπορικότητας που έχει ένα ακίνητο λόγω της θέσης του. Σε κάποιες περιπτώσεις αξιοποιούνταν και η εμπορικότητα που είχε δημιουργήσει η επιχείρηση που βρισκόταν σε αυτήν τη θέση.
Σήμερα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων στο ναδίρ, κανένας καταστηματάρχης δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει «αέρα». Τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Ορφανός, όσο και κτηματομεσίτες της πόλης αναφέρουν ότι ο «αέρας» τείνει να εκλείψει από τις ενοικιάσεις εμπορικών καταστημάτων.
Οι περιπτώσεις που δίνεται «αέρας» είναι ελάχιστες. Ωστόσο και στις περιπτώσεις που δίνεται, είναι αισθητά μικρότερος από αυτόν που δινόταν πριν από δύο ή τρία χρόνια. Για παράδειγμα, αν για την ενοικίαση ενός καταστήματος σήμερα ζητούνται 70.000 ευρώ «αέρας», πριν από τρία χρόνια θα ζητούνταν 100.000 ευρώ.


Μετακομίσεις

Μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις καταστημάτων που μετακόμισαν σε παράδρομους της Ερμού για να μειώσουν το κόστος του ενοικίου. Ελάχιστες μεν, χαρακτηριστικές δε.
«Είναι μια πρακτική που συνηθίζεται πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου, «αλλά ως τώρα στη Μυτιλήνη δεν έχει αξιοποιηθεί. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να βρεις ένα φθηνό ακίνητο κοντά το κατάστημά σου για να το νοικιάσεις.»
Επιπλέον, κάθε επιχειρηματίας, εκτός από το κόστος του ενοικίου, πρέπει να καλύψει και το κόστος της διαμόρφωσης του κτηρίου. Στις μέρες μας είναι ένα κόστος που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.
Μια τέτοια περίπτωση είναι το κατάστημα «Εσπέρια», που βρισκόταν επί της οδού Ερμού δίπλα στο κρεοπωλείο «Καμπούρη». Για να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε λίγα μέτρα πιο δίπλα, στην οδό Θάσου, όπως πληροφορεί τους διερχομένους η ταμπέλα που υπάρχει.

 

Προσφορές και εκπτώσεις

Κανείς δεν περιμένει στις αρχές του Ιουνίου να γίνονται εκπτώσεις από τα καταστήματα της Μυτιλήνης. Κι όμως, είναι μια πρακτική καθιερωμένη από όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις εδώ και μερικούς μήνες. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε», μας λέει έμπορος υποδημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εκπτώσεις γίνονται στο ταμείο ή όταν ο πελάτης ρωτήσει την τιμή. Αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις καταστημάτων που στις βιτρίνες τους έχουν κολλήσει μικρές πινακίδες που αναφέρουν ότι γίνονται εκπτώσεις ή προσφορές σε ορισμένα είδη, της τάξεως του 20%.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Ορφανός
Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η πτώση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι πως δε βλέπουμε κάποια προοπτική διεξόδου από την κρίση. Αυτό μας κάνει όλους πιο σφιχτούς. Το αποτέλεσμα είναι ο τζίρος των επιχειρήσεων να πέφτει, καταστήματα να κλείνουν και άλλα να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Σήμερα που σας μιλώ, υπάρχει κατάστημα στη Μυτιλήνη που συμμετείχε σε μεγάλο όμιλο εμπορίας υποδημάτων, το οποίο απέλυσε το προσωπικό του και είναι έτοιμο να κλείσει επειδή έκλεισε η εταιρεία στην οποία ανήκει.»

Μάρω Βερβενιώτου
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά στον τομέα των ρούχων και των υποδημάτων, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Εκτιμώ ότι ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα έχει πέσει περί το 70%. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πως βρίσκονται ακόμη και σήμερα άνθρωποι που πληρώνουν “αέρα” για να νοικιάσουν ένα κατάστημα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δε γνωρίζουν τι συμβαίνει στην αγορά. Εκτός πραγματικότητας είναι και οι τρελές τιμές που ακούμε για τα ενοίκια. Ένα κατάστημα που πουλάει στρώματα, πώς μπορεί να καλύψει ενοίκιο 4.500 ευρώ στη Μυτιλήνη;
Για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για άλλα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας, θα κάνουμε γενική συνέλευση του Συλλόγου μας στις 16 Ιουνίου.»


Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey