Με καθυστέρηση έξι ετών απ’ την εξαγγελία της, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 20 Ιανουαρίου στο Βοστάνειο, «ελευθερώνοντας» ταυτόχρονα τρεις απ’ τις πέντε κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Με καθυστέρηση έξι ετών απ’ την εξαγγελία της, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 20 Ιανουαρίου στο Βοστάνειο, «ελευθερώνοντας» ταυτόχρονα τρεις απ’ τις πέντε κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Έξι χρόνια μετά την εξαγγελία του τότε υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αποκτά τη δική του Μονάδα Εμφραγμάτων. Ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την ουσιαστική υποστήριξη των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα και χρήζουν άμεσης και ειδικής παρακολούθησης. Τη σημασία της λειτουργίας της Μονάδας ενισχύει το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρδιοπάθειες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, μετά τα τροχαία, στο σύνολο του πληθυσμού, ή την πρώτη αιτία για τη μέση ηλικία.
Είναι πολύ σημαντικό για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και γενικά για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη σε επίπεδο Λέσβου το γεγονός ότι με τη δημιουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων «απελευθερώνονται» τα τρία απ’ τα πέντε συνολικά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που μέχρι σήμερα διατίθεντο στη νοσηλεία εμφραγματιών.
Στοίχημα…
Στην τελική φάση της προετοιμασίας βρίσκεται, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Βοστάνειου, Δημήτρης Κατσιφαράκης, η λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων, που προγραμματίζεται για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. «Δε θα γίνει κάποια τελετή εγκαινίων, απλά απ’ το πρωί της ημερομηνίας αυτής θα υφίσταται και θα λειτουργεί η Μονάδα Εμφραγμάτων, σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο τριών κλινών στην καινούργια πτέρυγα του Νοσοκομείου», επεσήμανε ο κ. Κατσιφαράκης, προσθέτοντας: «Θεωρώ μεγάλο προσωπικό στοίχημα την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης, καίριας σημασίας υποδομής για το Νοσοκομείο μας.»
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη διασκευαστεί καταλλήλως ο θάλαμος που βρίσκεται στην Καρδιολογική Κλινική, κοντά στο Πνευμονολογικό και μόλις δέκα μέτρα απ’ τη ΜΕΘ. Ο θάλαμος αυτός έχει εξοπλιστεί με όλα τα μηχανήματα (απινιδωτές, μόνιτορ κ.λπ.) και υποστηρίζεται απ’ το σύνολο της Καρδιολογικής Κλινικής, πέντε γιατρούς και επτά νοσηλευτές, όλοι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση εμφραγμάτων.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου μάς μετέφερε τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν στην επαύξηση της επιβίωσης των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ειδική μονάδα εμφραγμάτων, τονίζοντας πως η νοσηλεία σε μονάδα εγγυάται άνω του 76% επιβίωση του ασθενούς, ενώ χωρίς μονάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 50%.
«Οι τρεις κλίνες που απελευθερώνονται στη ΜΕΘ, απευθύνονται σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, σε όλη τη χώρα, γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ταυτόχρονα με την εξυπηρέτηση των εμφραγματιών να διασφαλίζονται στο νησιωτικό χώρο και τρεις καινούργιες θέσεις εντατικής», κατέληξε ο κ. Κατσιφαράκης.
Ξεχασμένη δέσμευση…
Η Μονάδα Εμφραγμάτων είχε εξαγγελθεί το 2006 σε επίσκεψη του τότε υφυπουργού Υγείας στη Μυτιλήνη. Παρ’ ότι όμως σε άλλες περιοχές, όπως η γειτονική Χίος, υλοποιήθηκαν ανάλογες εξαγγελίες, στη Λέσβο το όλο θέμα βρισκόταν έκτοτε σε εκκρεμότητα.
Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 12 Ιανουαρίου 2011, οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Θανάσης Λεβέντης απηύθυναν στον υπουργό Υγείας επισημαίνοντας την καθυστέρηση, όπως και την ανάγκη λειτουργίας της, «καθώς θα αποτελεί έναν πλήρως οργανωμένο χώρο παρακολούθησης ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα, με μηχανήματα που καταγράφουν με ακρίβεια την πορεία της υγείας τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Αθήνα για νοσηλεία».
Οι δύο βουλευτές ρωτούσαν ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Μονάδας, αν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της με επαρκές μόνιμο, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά κι αν έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία της.
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα ο κ. Κατσιφαράκης απάντησε θετικά, δηλώνοντας πως η όλη προσπάθειά του έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου.