Το πρώτο Τμήμα Γεωγραφίας στην Ελλάδα

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου γιορτάζει τα 30χρονα του! [Vid]

09/04/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 10/04/2024 - 11:40

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το πρώτο τμήμα Γεωγραφίας στην Ελλάδα που «γεννήθηκε» το 1994 και φέτος γιορτάζει 30 έτη πλούσιου έργου στην Εκπαίδευση, στην Έρευνα και Καινοτομία, αλλά και στην προσφορά του στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Συνεχίζοντας την πλούσια παγκόσμια Γεωγραφική Επιστημονική Παράδοση με σύγχρονα εργαλεία και προσεγγίσεις, το Τμήμα Γεωγραφίας διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής του παρουσίας σε ένα εκπαιδευτικό ερευνητικό περιβάλλον που εμπνέει φοιτητές και φοιτήτριες για να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις του μέλλοντος, με έμφαση στην ανάπτυξη σκέψης, την εξεύρεση λύσεων και την λήψη αποφάσεων.

Η έρευνα στο Τμήμα Γεωγραφίας εστιάζει σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα υπό την οπτική του χώρου και του ρόλου του στη διαμόρφωσή τους, εφαρμόζοντας ποικίλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, μεθόδους ανάλυσης, και εργαλεία. Πολλά ερευνητικά έργα του αναγνωρίζονται διεθνώς και συμβάλλουν στην κατανόηση και επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προστασία του περιβάλλοντος και της γεω-πολιτισμικής μας κληρονομιάς έως την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, και από την μετανάστευση στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών.

Οι εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του 2024, μιας σημαντικής επετειακής χρονιάς, το Τμήμα Γεωγραφίας τιμάει το παρελθόν του και σκιαγραφεί το μέλλον του με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, που περιλαμβάνουν ανοιχτές διαλέξεις, ομιλίες και εκθέσεις στους χώρους του και όχι μόνο! Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν η παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Σπύρου Παυλίδη «Η Δημιουργία του Αιγαίου, από την ποίηση τις γεωεπιστήμες» και διάλεξη του Δρ. Κωνσταντίνου Παπαζάχου με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής γεωλογίας και γεωμορφολογίας στη σεισμική κίνηση: Το παράδειγμα του σεισμού του 2017 στη Βρίσα και μαθήματα για το μέλλον».

Την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 9:30 πμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων του Τμήματος Γεωγραφίας, στον Λόφο του Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωση θα αναδειχτούν τα επιτεύγματα αποφοίτων και ερευνητικών εργαστηρίων, θα δοθεί έμφαση στην επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική αξία της Γεωγραφίας, αλλά θα συζητηθούν και οι στόχοι για τα επόμενα 30 χρόνια.

O καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Αθανάσιος Κίζος

Το πρώτο στην Ελλάδα

«Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το πρώτο τμήμα γεωγραφίας στην Ελλάδα και «γεννήθηκε» πριν από 30 χρόνια. Ήταν εκείνο ξαναέφερε την επιστήμη της Γεωγραφίας στην Ελλάδα. Η επιστήμη της Γεωγραφίας υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πάρα πολύ σημαντική. Οι Έλληνες Γεωγράφοι ήταν εκείνοι που ουσιαστικά ξεκίνησαν την επιστήμη της Γεωγραφίας παγκοσμίως αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1994 για να ιδρυθεί το πρώτο Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γενικά ήταν και είναι πρωτοπόρο. Πάρα πολλά από τα πρώτα τμήματά του ήταν πρωτοπόρα στην Ελλάδα και ένα από αυτά ήταν και το τμήμα Γεωγραφίας.

Γιορτάζουμε 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας, γιορτάζουμε 30 χρόνια γεωγραφίας της σύγχρονης γεωγραφίας στην Ελλάδα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Αθανάσιος Κίζος.

Το Τμήμα είναι σημαντικό για τη Μυτιλήνη γιατί έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας την τοπική κοινωνία και τον τόπο γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Κίζος. Το πρώτο είναι ότι μέσα από τα προπτυχιακά προγράμματα αλλά κυρίως από τα μεταπτυχιακά έχει βοηθήσει στην κατάρτιση και την εκπαίδευση πάρα πολλών ανθρώπων που εργάζονται στη δημόσια διοίκηση, είτε αφορά δήμους, Περιφέρεια, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την πολιτική προστασία, την Πυροσβεστική και τον Στρατό.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε βοηθήσει ως προς αυτό το σκέλος πάρα πολύ όλες αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες στο να έχουν μία καλύτερη αντίληψη του χώρου γιατί αυτό είναι η γεωγραφία. Η γεωγραφία μελετάει πώς διάφορα φαινόμενα, ανθρώπινα ή φυσικά επηρεάζονται διαμορφώνουν το χώρο συναλλάσσονται δηλαδή με το χώρο.

Ταυτόχρονα έχουμε συμμετάσχει σε πάρα πολλά ερευνητικά έργα, τόσο με τους Δήμους όσο και με την Περιφέρεια όσο και με φορείς πολιτιστικούς κά που σχετίζονται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος ή της ανθρωπογεωγραφίας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι ένας προνομιακός συνεργάτης μας αλλά κι άλλα μουσεία, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος Μυτιλήνης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η Διεύθυνση Δασών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Με όλους αυτούς έχουμε συνεργαστεί, πρόσφατα μάλιστα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια ολοκλήρωσε μία μελέτη για τα Βατερά την οποία θα παραδώσει στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο για το πώς μπορεί να γίνει μία καινούργια ανάπτυξη στα Βατερά μετά τους σεισμούς και τις φωτιές».

Οι στόχοι για τα επόμενα 30 χρόνια

«Έχουμε αρκετούς στόχους κάποιοι σχετίζονται εσωτερικά με το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο πρόγραμμα σπουδών το οποίο αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γεωγράφοι στην αγορά εργασίας. Η γεωγραφία ως επιστήμη αλλά και ως ανάλυση του χώρου αρχίζει και ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερες επιστήμες και στην ανθρωπογεωγραφία όπως με την διαχείριση προσφυγικών ροών, τον σχεδιασμό του χώρου, στο πώς μεγαλώνουν οι πόλεις κά. Οπότε ως προς αυτό εργαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα αντικατοπτρίζει όλα αυτά και στο προπτυχιακό επίπεδο και στο μεταπτυχιακό.

Ταυτόχρονα θέλουμε να ακούσουμε και περισσότερο τι λέει και τι θέλει η κοινωνία από τη γεωγραφία. Οπότε έχουμε δύο διαφορετικούς σχεδιασμούς ένας οποίος είναι μεσοπρόθεσμος και ένας που είναι μακροπρόθεσμος και μακροχρόνιος και συνάπτει μακροχρόνια

Θα θέλαμε και μεγαλύτερη διεθνοποίηση του Τμήματος μας ήδη τρέχουμε και συμμετέχουμε και σε διεθνή Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το χαρακτήρα εκπαίδευσης γιατί στην έρευνα είμαστε πολύ εξωστρεφές Τμήμα έτσι κι αλλιώς. Οπότε σε αυτούς τους άξονες σχεδιάζουμε το μέλλον μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ένα λαμπρό μέλλον και ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα 30 χρόνια

Υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα του Τμήματος ως τμήμα, αλλά με την ελκυστικότητα του Τμήματος ως προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πολλοί εν δυνάμει φοιτητές και γονείς φοιτητών διστάζουν να επιλέξου το τμήμα και το Πανεπιστήμιο για οικονομικούς λόγους. Κάτι το οποίο εμείς θα θέλαμε από την Πολιτεία θα είναι περισσότερη ενίσχυση ως προς τις υποδομές της φοιτητικής μέριμνας (..) είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενδυναμώσει πάρα πολύ το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα μας αλλά και να μας βοηθήσει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και μεγαλύτερη διεθνοποίηση

Νομίζω ότι αυτό είναι και ζητούμενο της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο και ένα τμήμα με το οποίο βρίσκεται σε μία ακριτική περιοχή με προβλήματα πληθυσμιακής φύσης. Το Πανεπιστήμιο εδώ πέρα λειτουργεί εκτός από εκπαιδευτικά - ερευνητικά και αναπτυξιακά και θέλουμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να παίζουμε αυτό το ρόλο.

Το τμήμα γεωγραφίας είναι ένα τμήμα το οποίο παρέχει ποιοτικές σπουδές, μπορεί να εκπαιδεύσει ανθρώπους για να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι έτσι δομημένο έτσι ώστε καθένας και η καθεμία που θα ρθει για να σπουδάσει μπορεί να αναπτύξει τις δικές του δεξιότητες γνώσεις και ικανότητες έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολλές διαφορετικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας

Υπάρχουν τα δικαιώματα των αποφοίτων μας είναι κατοχυρωμένα με ΦΕΚ, αλλά παρόλα αυτά οι πιο επιτυχημένες από φοιτητές και απόφοιτοι είναι εκείνοι που κινήθηκαν πέρα από τα ΦΕΚ και που κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους skill set, το δικό τους κομμάτι με γνώσεις και ικανότητες και δεξιότητες και βρήκαν μία καινούργια θέση στην αγορά εργασίας. Εκπαιδεύουμε καλά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας και αυτό είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey