Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δηλώσεις Φάνη Κουρεμπέ και Χαράλαμπου Κασίμη από Λέσβο
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Τους δύο άνδρες παρουσίασε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σταύρος Καραβασίλης και προλογώντας την προεκλογική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30, σήμερα Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με τίτλο «Από τη νέα ΚΑΠ στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας – Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το σύνθημά μας σε αυτές οι εκλογές «Δικαιοσύνη Παντού» σημαίνει δικαιοσύνη και στο αγροτικό τομέα δικαιοσύνη και στον πρωτογενή τομέα της Λέσβου που οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα σημασία, οφείλουν να υπάρξουν πολιτικές τα επόμενο χρόνια, οι οποίες θα δώσουν μία άλλη ποιότητα και μία άλλη αξία στα προϊόντα της Λέσβου» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Καραβασίλης.
Νικολάου: «Η ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής»
«Αυτή τη στιγμή επικρατεί μία πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, αναστάτωση και φόβος στον αγροτικό τομέα γιατί οι αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι και αλληλοτροφοδοτούμενες έχουν ανεβάσει πάρα πολύ το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των εισροών γενικότερα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πάρα πολύ οι αγρότες στην παραγωγή τους. Αυτό το κόστος επηρεάζει και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, οπότε επιβαρύνεται και ο καταναλωτής και αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το κόστος παραγωγής, δεν μπορεί να πάρει μέτρα ουσιαστικά για την μείωση των τιμών στο ράφι και αρκείται στα καλάθια της ντροπής. Την αβεβαιότητα επιτείνει το γεγονός ότι σήμερα έχουμε 8 Μαΐου και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το νέο ΟΣΔΕ (…)Η Νέα Δημοκρατία αφού έφτιαξε ένα στρατηγικό σχέδιο χωρίς καμία διαβούλευση με τους αγρότες στην συνέχεια αφού το έφτιαξε δεν βγήκε να τους ενημερώσει και αυτό επιτείνει την αβεβαιότητα (…) τόνισε ο υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου Στρατής Νικολάου.
Κασίμης: «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα»
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μία εκδήλωση για να συζητήσουμε την ΝΕΑ ΚΑΠ και το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας και παράλληλα να καταθέσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (…) Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αμφισβητείται η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα αμφισβητείται διότι στην διάρκεια των περασμένων ετών επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο αγροτικός κόσμος βίωσε μία έκρηξη του κόστους παραγωγής, πρόβλημα σε ότι αφορά την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και μία περίοδο αμφισβήτησης των προοπτικών της ελληνικής γεωργίας, πολύ περισσότερο σήμερα που ο έλληνας αγρότης βρίσκεται ενώπιον μιας νέας αγροτικής πολιτικής για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα (..) Πρέπει να σημειώσουμε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2023 εφαρμόζεται η νέα Αγροτική πολιτική και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει λύσει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο δεν έχει εκδώσει τις εφαρμοστικές εγκύκλιούς για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δηλαδή για πέντε μήνες τώρα ο αγρότης κινείται στο σκοτάδι. Δεν ξέρει τι απαιτείται τι προβλέπεται για να καλλιεργήσει και τι ακριβώς θα συμβεί με τη νέα ΚΑΠ. Το δεύτερο θεσμοί άσκησης της πολιτικής όπως είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μία σειρά προβλήματα που ο αγρότης ακόμα δεν γνωρίζει πόσο έγκυρα και έγκαιρα θα κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτά λοιπόν τα προβλήματα αντιλαμβάνεστε ότι θέτουν σε ακόμα περισσότερο αμφισβήτηση και προκαλούν περισσότερες ανησυχίες στον Έλληνα αγρότη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει τις προτάσεις της, τις οποίες έχει καταθέσει και ως προγραμματικές θέσεις αλλά και στο κυβερνητικό πρόγραμμα σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο που είναι το άμεσο της στήριξης της βιωσιμότητας του Έλληνα αγρότη με μία σειρά μέτρα που θα σας παρουσιάσει ο Φάνης Κουρεμπές και το δεύτερο έχει διατυπώσει τη δικιά της στρατηγική άποψη και πρόταση για το στρατηγικό σχέδιο της χώρας το οποίο εμείς θεωρούμε ότι χρήζει επειγόντως αναθεώρησης και τροποποιήσεων ώστε να καταστεί λειτουργικό και να μην θέσει σε αμφισβήτηση- αν το θέλετε για άλλη μία φορά λέω- της βιωσιμότητας της Ελληνικής Γεωργίας. Η ελληνική Γεωργία έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προστατευτούνε για να επιτρέψουνε την βιωσιμότητα σε άλλη βάση. Βάση αναπτυξιακή, βάση ποιοτική τόσο για τον παραγωγό βιωσιμότητα δηλαδή του Αγροτικού νοικοκυριού και βιωσιμότητα μιας ποιοτικής Γεωργίας η οποία θα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία θα την καταστήσουν ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα να καταθέσουμε τις απόψεις μας και εννοείται να συμβάλουμε την επόμενη μέρα ως μία νέα κυβέρνηση στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού αυτού τομέα στην βιωσιμότητα του Έλληνα Γιώργου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Κασίμης.
Κουρεμπές: «Εκείνο που δεν αντέχει ο αγροτικός τομέας είναι οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας»
«Καλησπέρα και από μένα όσο ξεκίνησε να μιλάει ο συντονιστής της Νομαρχιακής ο Σταύρος Καραβασίλης, θυμήθηκα ότι η προηγούμενη φορά που είναι ο καιρός στην στη Λέσβο ήταν πάλι εκλογές ήμουνα φαντάρος και ήταν η χρονιά που ο πατέρας Μητσοτάκης έχασε τις εκλογές Ελπίζω να είμαι και για το νησί το ίδιο γουρλής και ο γιος να χάσει και αυτές μιας και είμαστε σε προεκλογική περίοδο πάλι στο νησί.
(..)Ο κόσμος εκτός της Λέσβου έχει πάντα στο μυαλό του ότι είναι ένα τουριστικό νησί, ελάχιστοι ξέρουν ότι πέρα από τουριστικό είναι και ένα βαθιά αγροτοκτηνοτροφικό νησί μεγάλη κτηνοτροφία και με μεγάλη Γεωργία και μία Γεωργία η οποία έχει αναπτύξει και ένα πολιτισμό γύρω από τα προϊόντα (..) Ένα νησί όμως που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί ο πρωτογενής τομέας - όχι μόνο εδώ αλλά και σε όλη την Ελλάδα- άντεξε τα τελευταία 13 χρόνια των κρίσεων από την οικονομική κρίση άντεξε από την πανδημία και ίσως κάποιες καλλιέργειες να πήγανε καλύτερα. Στον Ουκρανικό πόλεμο άρχισε να κλονίζεται λόγω και των αυξήσεων και του ενεργειακού -βέβαια που είχε ξεκινήσει όμως αρκετά πριν τον πόλεμο - και από ότι φαίνεται εκείνο που δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας να τελειώσουμε αυτές τις πολιτικές γιατί η εκτίναξη στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, στη στα καύσιμα δεν ήταν αποτέλεσμα του πολέμου ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αγοράζουν όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια τιμή πετρελαίου, δεν πληρώνουν το ρεύμα με την ίδια τιμή. Από τις ακριβότερες χώρες είναι η χώρα μας γιατί κάποιοι με την ανοχή και με τις ευλογίες της κυβέρνησης αισχροκερδούν στην πλάτη του απλού πολίτη στην πλάτη των ανθρώπων οι οποίοι παράγουν.
Από κει και πέρα υπάρχει μία παντελής απραξία και αδιαφορία - εγκληματική αδιαφορία- στο να λυθούν ζητήματα του πρωτογενούς τομέα (..)Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συζητούσαμε πριν από λίγο με την Δ/νση Κτηνιατρικής το θέμα της βρουκέλλωσης το νησί το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμα. Το ζήτημα της του κόστους εκτίμησης των ζώων από τον ΕΛΓΑ(..)Υπάρχουν προτάσεις αυτή τη στιγμή οι οποίες πιάνουνε και επιμέρους ζητήματα κλαδικών ή τοπικών προϊόντων. Καταρχήν εμείς συζητάμε για τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ότι καταργείται στην αντλία και θα υπολογίζεται μέσω του ΟΣΔΕ του κάθε παράγωγου για το 2024 μάλλον γιατί δεν νομίζουμε ότι θα ανοίξει το ΟΣΔΕ ή αν θα ανοίξει θα είναι πολύ αργά πια και το 2023 (…) Για το ρεύμα ισχύουν όλα αυτά που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα προσαρμογής και το πλαφόν στα κέρδη των μεγάλων παροχών, ενεργειακές κοινότητες για μείωση του κόστους ενέργειας, επιδότηση στα λιπάσματα αλλά και πολιτικές οι οποίες θα μειώσουν από μόνες τους τις τιμές όπως για παράδειγμα ο μηδενισμός του χρόνου παραμονής στα λιμάνια των λιπασμάτων, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στην παραγωγή. Σας μείωσε η κυβέρνηση το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13 στο 6 αλλά ο ΦΠΑ στην στα προϊόντα στην παραγωγή παρέμεινε στο 13. Αυτό λογιστικά αφαιρεί 7% από την τσέπη των παραγωγών. Εμείς λοιπόν μιλάμε για 6% στα τρόφιμα με προοπτική μηδενισμού από κει και πέρα η αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ όπου θα διορθώσει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στην δικιά σας περιοχή. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τέσσερα χρόνια τώρα έχουνε μείνει στο συρτάρι και δεν έχουν ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση γιατί δεν θέλει να χαλάσει το deal των τραπεζών να βάζουνε ενυπόθηκα δάνεια ενώ αυτή η χρηματοδότηση ήταν χωρίς υποθήκη και μία σειρά ζητήματα τα οποία και θα μειώσει το κόστος παραγωγής αλλά και θα βοηθήσουμε να μείνουνε όλες οι εκμεταλλεύσεις ενεργές μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ, μέσα από συνεργατικά σχήματα, μέσα από την ηλιακή αναμόρφωση του πληθυσμού (..)και μία σειρά δράσης συνολικό σχέδιο το οποίο θεωρούμε ότι και θέλουμε να γίνει κτήμα του καθενός και της καθεμιάς αγρότισσας έτσι ώστε ένας από τους δύο πυλώνες της οικονομίας της χώρας ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να δίνει εισόδημα σε αυτή τη χώρα να συνδεθεί με τον τουρισμό και να μπορέσει να ανεβάσει ένα επίπεδο παραπάνω τα ποιοτικά πραγματικά προϊόντα της ελληνικής αγροτιάς»..
Τα βασικά προβλήματα της νέας ΚΑΠ
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» ποια τα κύρια προβλήματα της νέας ΚΑΠ ο κ. Κασίμης απάντησε: «Ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τη ΝΕΑ ΚΑΠ είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος του κλίματος δηλαδή και το ζήτημα της ενίσχυσης της επισιτιστικής ασφάλειας. Σε ότι αφορά την υπόθεση του κλίματος και του περιβάλλοντος η ΝΕΑ ΚΑΠ προβλέπει περίπου το 40% των πόρων της να συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής. Όμως η ΝΕΑ ΚΑΠ λόγω του πληθωρισμού και λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των εφοδίων στη Γεωργία ουσιαστικά εμφανίζεται με ένα έλλειμμα χρηματοδοτικό για την υλοποίηση αυτής της νέας πολιτικής το πρώτο ζήτημα λοιπόν είναι αυτό. Δηλαδή έχουμε μία ΚΑΠ η οποία στοχεύει σε μία νέα πολιτική η οποία λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει θα εμφανίσει τα επόμενα χρόνια στην υλοποίηση της ένα έλλειμα χρηματοδοτικό αυτό αναγνωρίζει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επίτροπος πλην όμως δεν μπαίνει το χέρι στην τσέπη για να στηριχθεί αυτή η νέα πολιτική. Το δεύτερο ζήτημα έχει την πολυπλοκότητα εφαρμογής αυτής της πολιτικής διότι εκτιμάται ότι η ΝΕΑ ΚΑΠ για να πραγματοποιήσει αυτή την πράσινη μετάβαση θα έχει ως επιπτώσεις δύο πράγματα μείωση της παραγωγικότητας και μείωση του γεωργικού εισοδήματος και δεν διασφαλίζεται στη Νέα προγραμματική περίοδο πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μείωσης παραγωγικότητας και της μείωσης του γεωργικού εισοδήματος. Το τρίτο ζήτημα προβλέπει και απαιτεί το πέρασμα σε μία ψηφιακή Γεωργία χωρίς να διασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της ψηφιακής μετάβασης για να καλύψουμε τα προβλήματα που ανέφερα νωρίτερα. Επομένως αν λάβει κανείς αυτά υπόψη και ταυτόχρονα λάβει υπόψη ότι το κόστος παραγωγής είναι πλέον για τη Γεωργία ανυπόφορο, δηλαδή, μη βιώσιμο και ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι η ζήτηση θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό 80 με 100% το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε εκείνη την παραγωγή που θα στηρίξει την ικανοποίηση των αναγκών στη ζήτηση των αγροδιατροφικών προϊόντων -και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα μιλάω για το διεθνές περιβάλλον- όταν είμαστε αντιμέτωποι με υποχρηματοδότηση και μείωση της παραγωγικότητας Άρα εδώ είμαστε μπροστά σε μία αντίφαση την οποία η νέα πολιτική δεν φαίνεται να μπορεί να λύσει όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα. Στη χώρα μας όπως είπα και νωρίτερα έχουμε δύο βασικά προβλήματα το ένα η κυβέρνηση παραμένει πίσω από τις εξελίξεις, δεν έχει σχεδιάσει την πολιτική και έχει υποβάλει ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει εγκριθεί με βάση τα δεδομένα προ πανδημίας και προ Ουκρανικής κρίσης. Άρα είμαστε μπροστά στην εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία θεωρούμε ότι πρέπει σύντομα να αναθεωρήσει βασικές παραμέτρους της, πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ή εκείνη διοικητική μηχανή -η οποία δεν υπάρχει- για να υποστηρίξει αυτή τη πολιτική ώστε να μην εισέλθουμε σε μία περίοδο μιας νέας τραγωδίας για την Ελληνική Γεωργία. Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον Έλληνα αγρότη και μία κυβέρνηση σαν αυτή της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διάσωση του Αγροτικού κόσμου το αντίθετο θέτει σε υψηλή διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Γεωργίας και έχουμε μία σειρά στοιχεία τα οποία το επιβεβαιώνουν. Όπως την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την εκτίναξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων χωρίς αυτή η αύξηση στις τιμές να πηγαίνει στον παραγωγό με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμη ούτε η κατανάλωση και η καταναλωτική βιωσιμότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επομένως χρειάζεται μία πολιτική αλλαγή ώστε πραγματικά να αλλάξει ρότα η Αγροτική πολιτική και η άσκηση της αγροτικής πολιτικής και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι θα είναι μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία».