Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Στρ. Μανωλακέλλης μιλά εφ' όλης της ύλης στο «Ε», για τα έργα, τα προγράμματα, τις σχέσεις των δύο δήμων, αλλά και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας
Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ε» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στρατής Μανωλακέλλης. Στην συνέντευξη γίνεται εκτενής αναφορά στα προγράμματα που «τρέχει» το ΤΕΕ, στην επανάκαμψη που γνωρίζει ο κλάδος, γεγονός που αποτυπώνεται στις άδειες που έχουν αυξηθεί, αλλά και στα έργα του δημοσίου που προκηρύσσονται. Ο κ. Μανωλακέλλης δεν διστάζει να σχολιάσει την πορεία των έργων, τις σχέσεις των δύο δήμων και τις επιπτώσεις αυτών στην Υπηρεσία Δόμησης, καθώς και να απαντήσει στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η συνέντευξη
Παρατηρείτε επανάκαμψη στον κλάδο των μηχανικών μετά από περιόδους οικονομικής κρίσης και πανδημίας;
«Η οικονομική κρίση και η πανδημία επηρέασαν σαφέστατα τον κλάδο των μηχανικών αφού οι συνάδελφοι δεν μπορούσαν να βγουν έξω ούτε για αποτύπωση διότι δεν είχαν τα κατάλληλα έγγραφα για να μπορέσουν να μετακινηθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ανάκαμψη και θα πω ότι -δεν είναι μόνο από την πανδημία- πέρασε μία κακή θα έλεγα περίοδος για τον κλάδο των μηχανικών. Βλέπουμε μία ανάκαμψη εδώ και δύο χρόνια διότι μπορώ να πω ότι ακόμη και στα ιδιωτικά έργα φαίνονται να έχουν διπλασιαστεί οι άδειες σε σχέση με το 2016 και 2017. Επίσης ίδια ανάκαμψη παρατηρείται και στα δημόσια έργα, διότι τόσο ο δήμος Μυτιλήνης όσο και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου βγάζουν συνεχώς έργα προς δημοπράτηση».
Ποια προγράμματα τρέχει το διάστημα αυτό το ΤΕΕ;
«Σε ότι έχει να κάνει με τα προγράμματα που τρέχει αυτή τη στιγμή το Τεχνικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου αναφορικά με τους μηχανικούς αυτά είναι η αυτοματοποίηση υπηρεσιών του ΤΕΕ. Ουσιαστικά οι διαδικασίες που κάνουν οι μηχανικοί για να έρθουν να πάρουν τα έγγραφα τους θα βγαίνουν αυτόματα μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που το τρέχουμε σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή.
Μετά το σεισμό που έγινε στη Λέσβο και τις ζημιές που έγιναν σε Βρίσα και Πλωμάρι προσπαθήσαμε και μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα Leader. Στόχος μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι να δείξουμε στους νέους συναδέλφους πώς επισκευάζονται κτίρια τα οποία ήταν ξύλινα, με ξυλόπηκτο φέροντα οργανισμό ώστε να μπορούν μετά να επιδιορθώνονται και να επισκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναδείξουμε και την πολιτιστική κληρονομιά μας που μας είχαν αφήσει οι προκάτοχοί μας, διότι όπως ξέρετε τόσο στη Βρίσα όσο και στο Πλωμάρι υπάρχει ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό απόθεμα.
Επίσης ως πρόγραμμα καταθέσαμε στο υπουργείο ανάπτυξης την βιομηχανική κληρονομιά πέτρινων κτιρίων παλαιών για όλη την περιοχή για όλη την περιφέρεια. Προσπαθήσαμε να βάλουμε βιομηχανικά κτίρια ώστε να δείξουμε πώς δουλεύουν τα τεχνικά επαγγέλματα πριν 100 χρόνια μέσα από τρισδιάστατη απεικόνιση. Τα κτήρια αυτά είναι το Σαπωνοποιείο στο Πλωμάρι, ένα Ελαιοτριβείο στη Γέρα, στη Λήμνο είναι το παλιό εκκοκκιστήριο - εκεί που έβγαινε το βαμβάκι-, στη Χίο είναι τα ταμπάκικα και στη Σάμο είναι άλλα δύο κτίρια που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ήταν βυρσοδεψεία.
Τέλος έχουμε κάνει άλλη μία πρόταση σε ένα πρόγραμμα της διαχειριστικής αρχής για επιδοτούμενα σεμινάρια σε μηχανικούς που τόσο πολύ θα βοηθήσουν είτε σε κέλυφος, είτε σε στατικά.
Λάθος η διάσπαση της Πολεοδομίας
Διάσπαση της Υπηρεσίας Δόμησης. Ποια η άποψή σας για τις δύο πολεοδομίες;
Η διάσπαση της υπηρεσίας δόμησης έγινε με τη διάσπαση των του Ενιαίου Δήμου Λέσβου σε Δήμο Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου. Από την αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν κάθετα αντίθετο στο να δημιουργηθούν δύο ουσιαστικά πολεοδομίες από τη στιγμή που υπάρχει ένα αρχείο και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υπάλληλοι ούτε στο Δήμο δυτικής Λέσβου ούτε στο Δήμο Μυτιλήνης. Επομένως θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η διάσπαση, έπρεπε να υπάρχει μία πολεοδομία η οποία να ήταν ουσιαστικά διαδημοτική. Είχαν γίνει οι κινήσεις να μη διασπαστεί αυτή η υπηρεσία νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στους τοπικούς άρχοντες. Νομίζω υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναγίνει μία πολεοδομία».
«Εξοικονομώ» και κτηματολόγιο
Σε ποια φάση βρίσκεται το Νέο Εξοικονομώ & τι ενέργειες έγιναν για να μην παρουσιαστούν λάθη του παρελθόντος;
«Εκτιμούμε ότι ο νέος οδηγός για το εξοικονομώ θα βγει γύρω στα τέλη Νοέμβρη και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν να γίνονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Στο νέο οδηγό από όσο γνωρίζουμε δεν θα υπάρχει το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί έντονα στο Βόρειο Αιγαίο και το οποίο ήτανε το λεγόμενο first in first out. Δηλαδή όσοι προλάβανε μπαίνανε να τελειώσουν μέσα σε 15 -16 λεπτά την αίτηση. Αυτό είχε αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μείνουν εκτός. Το νέο εξοικονομώ το μειονέκτημα που θα έχει είναι ότι για κάθε κατοικία θα υπολογίζεται η επιδότηση στα 180 ευρώ το τετραγωνικό. Απ’ ότι ακούμε αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να το αλλάξει και να το πάει στα 200 ευρώ που και πάλι είναι λίγο το ποσό. Αλλά θεωρούμε ότι αυτό γίνεται ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα. Από κει και πέρα το ΤΕΕ είχε κάνει έγγραφο και στο προηγούμενο και σε αυτό στο ότι δεν είχαμε ισάξια αντιμετώπιση σε σχέση με το Νότιο Αιγαίο. Μπορεί στο Νότιο Αιγαίο ο πληθυσμός να είναι μεγαλύτερος από το Βόρειο Αιγαίο σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι διπλάσιος όπως ήταν ο προϋπολογισμός που είχε το Νότιο Αιγαίο έναντι του Βορείου Αιγαίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στη δική μας περίπτωση να περάσουν μία στις τρεις προτάσεις ενώ στο Νότιο Αιγαίο πέρασαν δύο στις τρεις».
Κεφάλαιο Κτηματολόγιο: Σε ποιες φάσεις χωρίζεται, και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πως θα γίνει να διορθωθούν;
«Το κτηματολόγιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η μία φάση που έγινε ξεκίνησε το 2005 για τη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης και τη Δημοτική Ενότητα Γέρας και η άλλη φάση που είναι όλο το υπόλοιπο νησί.
Στην πρώτη λοιπόν φάση επειδή έγιναν πάρα πολλά λάθη προσπάθησαν να γίνουν κατά τόπους σε κάποια κομμάτια διορθώσεις.
Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια που έχει λήξει ουσιαστικά έχει αποτύχει διότι από τα 5.000 τεμάχια περίπου που είχε Δημοτική Ενότητα Γέρας και τα 5,5 χιλιάδες τεμάχια που είχε η δημοτική ενότητα Μυτιλήνης τα τεμάχια που ουσιαστικά επανεξετάστηκαν είναι γύρω στα 800. Με πρωτοβουλία του ΤΕΕ βρεθήκαμε τόσο με το δημοτική αρχή όσο και με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου και ουσιαστικά ζητήσαμε την επανακτηματογράφιση όλων των περιοχών εξαρχής διότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο πολίτης να πληρώσει το μάρμαρο, αφού ήδη μέσα από τη φορολογία του ήδη τα έχει πληρώσει. Σε ότι έχει να κάνει με τη Β φάση πού είπαμε ότι είναι για το υπόλοιπο νησί μπορώ να πω ότι είναι γύρω στο 55% έχει καλυφθεί - έχουν γίνει αιτήσεις- και ουσιαστικά μέχρι το τέλος του έτους το κτηματολόγιο αυτό θα κλείσει. Ήδη έχει δοθεί μία άτυπη παράταση».
Ποια έργα από εκείνα που «τρέχουν» θεωρείτε σημαντικά και ποια κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει;
«Το σημαντικότερο έργο που έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος Μυτιλήνης είναι ο αγωγός της Αεροπόρου Γιανναρέλη, ένα έργο που τρέχει και έπρεπε να είχε ήδη γίνει, και φυσικά η ανάπλαση της προκυμαίας. Και για τη Δυτική Λέσβο τρέχουν αρκετά έργα, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου, οδικοί άξονες όπως είναι Τσιχράντα - Σκουτάρος, Χίδηρα - Άγρα καθώς και το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή της Καλλονής. Φυσικά ένα πολύ μεγάλο έργο που ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης είναι το ανοιχτό Κολυμβητήριο στα Θέρμα με 50άρα πισίνα. Αυτό έγινε σε συνεργασία των δύο δήμων συνεργάστηκαν οι μηχανικοί των δύο δήμων ώστε θεωρητικά σε δύο χρόνια από σήμερα το νησί της Λέσβου να αποκτήσει το δικό τουκολυμβητήριο.
Θα πρέπει να γίνει και ένα κλειστό γυμναστήριο γιατί αυτή τη στιγμή η πόλη μας στερείται όταν, για παράδειγμα η Ρόδος έχει δύο και τρία κλειστά γυμναστήρια. Έχουμε μόνο το κλειστό γυμναστήριο της Νεαπόλεως που είναι ένα παλαιό και πρόχειρο γυμναστήριο.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε ήταν το παλιό κολυμβητήριο. Κατά πόσο, δηλαδή, θα μπορούσε η δημοτική αρχή να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα και να το κάνει κλειστό γυμναστήριο. Από την πρώτη στιγμή το Τεχνικό Επιμελητήριο είχε θέσει ότι δεν μπορεί να γίνει διότι υπήρχαν νομοθετικές αγκυλώσεις σε ότι έχει να κάνει με το Master Plan. Επομένως από την αρχή είχαμε πει ότι δεν μπορεί να γίνει παρόλα αυτά η δημοτική αρχή προσπαθούσε να το κάνει τελικά θεωρώ ότι δικαιωνόμαστε στο γεγονός ότι είχαμε πει ότι πρέπει να γίνει εκεί που ορίζεται από το Γενικό πολεοδομικό σχέδιο που είναι στο Καρά - Τεπέ πού είναι το αμέσως πιο κοντινό σημείο για αθλητικές εγκαταστάσεις».
«Ειναι νωρίς για υποψηφιότητες...»
Το όνομά σας ακούγεται έντονα σε ότι έχει να κάνει με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε υποψήφιος;
«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλάμε για υποψηφιότητες, θέλουμε ακόμα δύο χρόνια για να λήξει αυτή η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού».