Η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα, η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ

Μπάκας: Να μάθουμε την αξία της Λέσβου και να την προστατέψουμε [Vid]

25/05/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 27/05/2024 - 09:51

«Η λογική μου ήταν πάντα να δείξω τις ομορφιές του νησιού, έτσι ώστε να καταλάβουν και οι κάτοικοι την αξία του» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» περιβαλλοντολόγος και φωτογράφος Μιχάλης Μπάκας με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Ζώα, φυτά και οικότοποι στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου» που θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου στην αίθουσα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) στο Κάτω Κάστρο και διοργανώνεται από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειανατολικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ. 

Οι συνεχώς πιεζόμενοι υγρότοποι  

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου με τον χώρο της ΦΕΜ να έχει γεμίσει από κόσμο. Για την έκθεση μίλησαν ο καθηγητής Πανεπιστημίου και κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, ο ιατρός & διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Μάκης Αξιώτης, και ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός και φυσιοδίφης Γιάννης Καρατζάς.  

Μάλιστα κατά την διάρκεια των ομιλιών διατυπώθηκε του ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι υγρότοποι και γιατί είναι αναλογικά μικρότεροι σε έκταση από άλλες περιοχές και είναι πάρα πολύ ευάλωτοι σε ένα μπάζωμα. Παράλληλα «πιέζονται» και από την κλιματική αλλαγή και επίσης εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υγρότοποι βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές, όπου κατ’ εξοχήν ο άνθρωπος θέλει να αναπτύξει όλες του τις δραστηριότητες. Επιφέρει μία σύγκρουση και είναι οι περιοχές που πιέζονται περισσότερο ειδικά στον κόλπο Γέρας και στον κόλπο Καλλονής υπάρχει μία συνεχής πίεση να μειωθούν. 

Στην Λέσβο έχουμε 11 προστατευόμενες περιοχές 7 ΖΕΠ (ζώνες ειδικής προστασίας) που ανακηρύσσονται προστατευόμενες γιατί έχουν πολύ σημαντικά είδη πουλιών και 5 περιοχές που είναι σημαντικές για τους οικοτόπους, φυτά και άλλα ζώα. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται ο Κόλπος της Καλλονής, ο Κόλπος της Γέρας, η Βόρεια Λέσβος με τον Λεπέτυμνο, ο Όλυμπος στην Αγιάσο, το Κεντρικό Πευκοδάσος, η δυτική χερσόνησος του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα Τοκμάκια και η θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Σίγρι.  

Ο Μιχάλης Μπάκας

Μπάκας: Θέλω να δείξω τις ομορφιές του νησιού 

«Ως περιβαλλοντολόγος πάντα είχα ενδιαφέρον για τα πουλιά. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι πιο συστηματικά με τη φωτογραφία και ιδιαίτερα με τη φωτογραφία φύσης, οπότε η λογική μου ήταν πάντα να δείξω τις ομορφιές του νησιού έτσι ώστε να καταλάβουν και οι κάτοικοι την αξία του, γιατί έτσι μπορούν μετά και να το προστατεύσουν. 

Όλα αυτά τα χρόνια μάζεψα πάρα πολλές φωτογραφίες από τη φύση της Λέσβου και μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία τώρα να παρουσιάσουμε μέρος αυτής της δουλειάς μου με την συνεργασία και στήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ για να υπάρχει εκεί το υλικό το οποίο θα μπορούσαμε να δείξουμε και στα σχολεία, με ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει οργανώσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, να μπορέσει να υπάρχει διάδοση της πληροφορίας», είπε στο «Ε».  

Από τα εγκαίνια της έκθεσης

Η επίσημη πρώτη του ΟΦΥΠΕΚΑ  

«Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας είναι πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μέχρι τώρα ασχολούμασταν με την εφαρμογή έργων συγκεκριμένων για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Είναι η πρώτη μας ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό. Μας «ευνόησε» η διαδρομή του Μιχάλη Μπάκα μέσα από τη φωτογραφία στα είδη της Λέσβου και επιλέξαμε κάποια είδη εμβληματικά ζώων, φυτών και οικοτόπων αντιπροσωπευτικά από τις 11 προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου», αναφέρει η περιβαλλοντολόγος - ορνιθολόγος και στέλεχος ΟΦΥΠΕΚΑ ΒΑ Ελένη Γαληνού, η οποία εκφράζοντας της προσωπική της άποψη τόνισε ότι για εκείνη η πιο όμορφη φωτογραφία είναι εκείνη που απεικονίζει το Σμυρνοτσίχλονο. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πουλί παγκόσμια απειλούμενο και στην Ευρώπη, εμφανίζεται μόνο στην Λέσβο και σε λίγες περιοχές στην Τουρκία. Το Σμυρνοτσίχλονο μαζί με τον Τουρκοτσοπανάκο είναι τα δύο πουλιά εκείνα που «αναγκάζουν» ορνιθοπαρατηρητές από όλο τον κόσμο να επιλέξουν την Λέσβο ως προορισμό.  

Η Ελένη Γαληνού

Sold out το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

«Μαζί με την έκθεση έχουμε σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα που την πλαισιώνει με ένα βιωματικό κινητικό παιχνίδι για τα παιδιά για να έχει ενδιαφέρον για τις μικρές ηλικίες. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίσουν αυτό τον πλούτο του νησιού και μόνο αν είναι τα παιδιά είναι ενημερωμένα, ευαισθητοποιημένα και πληροφορημένα μπορούμε να ελπίζουμε ότι τελικά έχει επιτυχία η όποια διαχείριση και προστασία κάνουμε στις προστατευόμενες αυτές περιοχές» τόνισε η κα Γαληνού, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν sold out από τις πρώτες κιόλας μέρες της έκθεσης. 

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μέσα από 24 Μονάδες Προστατευόμενων Περιοχών στις οποίες περιήλθαν οι παλιοί φορείς διαχείρισης. Στη Μυτιλήνη εδρεύει η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, του ΟΦΥΠΕΚΑ υπεύθυνη για τις Προστατευόμενες Περιοχές των νησιών της Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων, Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων. 

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τα απογεύματα για το κοινό (19-26/05, 19:00-21:00, πλην της Τετάρτης 22/05, λόγω εκλογών της ΦΕΜ) και τα πρωινά για τα σχολεία (19/05-03/06, με προ συνεννόηση στο τηλ. 22510-42573). 

Από τα εγκαίνια της έκθεσης

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey