Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τιρπιντήρη: «Αποτέλεσμα πανεθνικής συνεργασίας με διεθνή χαρακτήρα»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» διοργανώνει το 2ο Elia Lesvos Confest «Ελαιόλαδο και Υγεία» από 23 έως 26 Μαΐου 2024, στο εμβληματικό Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παππάδο Γέρας, ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Έχοντας θέσει τα θεμέλια μιας διοργάνωσης υψηλών προδιαγραφών με το 1ο Elia Lesvos Confest, που τοποθέτησε επάξια τη Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός του νησιού, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο. Οι βασικές αρχές που συνθέτουν τη δομή της δράσης είναι: Εντοπιότητα, Πανεθνικότητα, Παγκοσμιότητα.
«Η ελιά, το ελαιόδεντρο και το ελαιόλαδο είναι ο κορμός της οικονομίας του τόπου μας» είπε σε συνέντευξή της στο «Ε» η πρωτεργάτης του Συνεδρίου για την ελιά στην Λέσβο και πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», Φωτεινή Τιρπιντήρη. Μνημονεύοντας ακολούθως τα χιλιάδες δέντρα που απαρτίζουν τον λεσβιακό ελαιώνα, τις διακρίσεις πρωτιάς για την βιωσιμότητα του εδάφους της Λέσβου βάσει ακαδημαϊκών ερευνών, την θετική πορεία του λεσβιακού ελαιολάδου και των ντόπιων παραγωγών και τις προσπάθειες τοπικών φορέων για ανάδειξη της Λέσβου με επίκεντρο τον ελαιοτουρισμό επιχειρηματολογεί και υποστηρίζει ότι το Συνέδριο αυτό γίνεται στον τόπο που του αξίζει, ενώ δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει, ότι το εμβληματικό, ιστορικό και μοναδικό και πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά είναι ο χώρος εκείνος που υποστηρίζει επί της ουσίας το 2ο Elia Lesvos Confest.
Το συνέδριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο σε όλο το φάσμα του από την παραγωγή έως την κατανάλωση. «Η θεματολογία του περιλαμβάνει την υγεία. Πρωτίστως η διατροφή μας όπου είναι πρόληψη της μακροζωΐας και της ευζωΐας μας. Να θυμίσουμε εξαιρετικές μελέτες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Σήμερα το ελαιόλαδο είναι κάτι μεταξύ τροφίμου και φαρμάκου και ένα μεγάλο κομμάτι του συνεδρίου είναι αφιερωμένο σε αυτό το ζήτημα. Σαφέστατα περιλαμβάνεται και η συμβολή του ελαιοδέντρου στο περιβάλλον και εδώ μιλάμε για την ανθρώπινη και πλανητική υγεία. Δίνουμε όμως πολύ μεγάλη σημασία στην σύνδεση αυτών των γεγονότων και αυτό αφορά την επικοινωνία και την οικονομία και είναι γνωστό ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι η υγεία και η οικονομία. Επισημαίνουμε ότι στην οικονομία εντάσσεται ο πολιτισμός, η γαστρονομία, ο τουρισμός. Έτσι μέσα από αυτή τη διαδρομή θα φτάσουμε και στον επισκέπτη μας και στον καταναλωτή μας. Άρα λοιπόν είναι ένα μεγάλο φάσμα που ενδιαφέρει όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι ομιλίες και οι δράσεις του Elia Lesvos Confest 2024 με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας είναι ανοιχτές προς το κοινό να τις παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω livestreaming. Επιπροσθέτως, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων στεγασμένων χώρων ικανών να φιλοξενήσουν πλέον των 400 ατόμων.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του συνεδρίου την Πέμπτη 23 Μαΐου (10:00-16:30) έχει θεματική «Το ελαιόλαδο, ο ευεργέτης της υγείας», την Παρασκευή 24 Μαΐου (10:30 -14:00) έχει θεματική «Το οικοσύστημα του ελαιολάδου», το Σάββατο 25 Μαΐου (10:00 - 15:30) έχει θεματική «Πώς να χτίσεις μια ταυτότητα ελαιολάδου» και την Κυριακή 26 Μαΐου έχει θεματική «Μια διαδραστική γαστρονομική εμπειρία εντοπιότητας και βιωσιμότητας».
Η πηγή έμπνευσης
Εναρκτήριος σταθμός για την βαθύτερη σχέση της Φωτεινής Τιρπιντήρη με το λεσβιακό ελαιόλαδο αποτέλεσε η συμμετοχή, μαζί με την κόρη της, σε μία διεθνή έκθεση τροφίμων. Εκεί διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας διατροφικής αλυσίδας και προβληματίστηκε με όλα εκείνα τα διλήμματα που εντοπίζονται ως προς την προώθησή του. Ανατρέχοντας και προσπαθώντας να εκμαιεύσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, συνδέθηκε, όπως η ίδια, όπως εξιστορεί, με τις ρίζες και τον πολιτισμό της ελιάς. «Αυτό με συγκίνησε βαθύτατα και διαπίστωσα πόσα λίγα ως τότε γνώριζα γι’ αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό, ο οποίος έχει διεθνή πορεία και δεσμούς και αγκαλιάζει πολλά κομμάτια της ανθρωπότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ακολούθως ξεκίνησε να παρακολουθεί «εμμονικά» σεμινάρια και συνέδρια και να διαβάζει επιστημονικές μελέτες για όλο το φάσμα ενδιαφέροντος της ελιάς που δημοσιεύονται, μέχρις ότου συνειδητοποίησε ότι όλη αυτή την πληροφορία θα πρέπει να την μεταφέρει στον τόπο της, την Λέσβο.
Πανεθνική συνεργασία & διεθνής χαρακτήρας
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό που γίνεται στον τόπο μας και έχουμε την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και λαμβάνουμε μηνύματα από πολλούς εθελοντές, οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν να συνεισφέρουν όπως μπορούν σε αυτό τα μεγάλο γεγονός που λαμβάνει χώρα στον τόπο τους και όντως είναι κοντά μας και προσφέρουν όλοι αυτό που μπορούν» είπε τονίζοντας ότι η δημιουργία του συνεδρίου έγκειται σε πανεθνική συνεργασία και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου συνεργάστηκαν φορείς και επιχειρηματίες ειδήμονες του αντικειμένου από όλη την χώρα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Στόχος να φιλοξενηθούν οι καλύτεροι ομιλητές και να «χτιστούν» στοχευμένα η θεματολογία και η πληροφορία που θα διοχετευτεί.
Με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το αμερικανικό Yale και το Καποδιστριακό Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Συνέδριο - Φεστιβάλ, έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την εμπέδωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα συνέδριο με διεθνή χαρακτήρα και αυτό όπως επισημαίνει η κα Τιρπιντήρη, δεν εκπορεύεται μόνο από τον κατάλογο των ομιλητών αλλά και των συμμετεχόντων εκείνων που θα έρθουν στο νησί μας από το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο συνέδριο, αποτελώντας ουσιαστικά πυρήνες συνεδριακού τουρισμού. Η μετατροπή του συγκεκριμένου συνεδρίου σε θεσμό προφανώς θα αναδείξει μία άλλη πτυχή τουρισμού για την Λέσβο.
«Ακολουθούμε την παγκόσμια εξέλιξη και το γνωρίζουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται και φέτος έχουμε επικεντρωθεί περισσότερο στην γαστρονομία διότι θεωρούμε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος του προϊόντος με την κατανάλωση και όχι μόνο. Συνδέουμε ιδιαίτερα τις ελαιοτουριστικές διαδρομές που θέλουμε να αναδείξουμε και για το λόγο αυτό έχουμε διακεκριμένους σεφ κοντά μας, οι οποίοι έχουν εντάξει με αφοσίωση, αγάπη μόνο το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στη ζωή τους, όπως είναι το «MINOAN PALACE» όπως είναι το εστιατόριο «η Αυλή», και θα επιμελούνται το μενού του συνεδρίου μας και την τελευταία μέρα που αποτελεί μία μεγάλη έκπληξη μέσα από workshop και master classes και μέσα από ένα press conference θα συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία μαγειρεύοντας τοπικές συνταγές με τοπικά προϊόντα και μόνο και βέβαια με το λεσβιακό ελαιόλαδο και μέσα από το press conference θα αιτιολογήσουν γιατί μαγείρεψαν με αυτόν τον τρόπο και γιατί επιμένουν στην εντοπιότητα».
Τα πρωινά και τα γεύματα όλες τις ημέρες του συνεδρίου και των δράσεων, είναι εμπνεύσεις και δημιουργίες των σεφ με τοπικά προϊόντα και με την υποστήριξη και συνεργασία των γυναικείων συνεταιρισμών του τόπου. Τα απογεύματα θα πραγματοποιηθούν για τους συνέδρους εκπαιδευτικές βιωματικές εκδρομές - επισκέψεις σε τόπους και επιχειρήσεις που εξελίσσουν την οικονομία του νησιού με δραστηριότητες συνυφασμένες με την ελιά, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την ομορφιά του τόπου, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα του.
Στόχος είναι τόσο η δημιουργία δικτύων συνεργασίας όσο και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας του νησιού της Λέσβου. Το συνέδριο έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι από την χώρα.