Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οδοιπορικό στη Λέσβο - Έρευνα και Ερωτήματα - Τα Κάστρα της Λέσβου μετά την Άλωση Κ'
Επάνω από τα χωριά, στέκεται ο απότομος βράχος, κάτω από τη σκιά του «Πετρόβουνου»(704 μ.).
Εκεί προς τα βόρεια του Μεσαγρού και δυτικά του Παλαιοκήπου, επάνω από την πανάρχαια περιοχή της «Μάννας» μένουν τα ερείπια που ζώνουν τον επίπεδο στην κορυφή του βράχο. Έχει ύψος 393 μ. και επεκτείνεται προς τα νότια με μια βραχώδη κατωφέρεια. Από τα ανατολικά και τον βοριά, ο βράχος είναι τόσο απόκρημνος που δεν χρειάζεται οχύρωση. Φαίνεται όμως πως υπήρχε, γιατί σώζονται σε μερικά σημεία τα θεμέλια. Από τα δυτικά όμως, που είναι ο αυχένας, το τείχος διατηρείται σχετικά καλά σε μεγάλη έκταση. Το Κάστρο, έχει κάτοψη ακανόνιστου εξαγώνου, με μήκος Β-Ν 300 μ. και Α-Δ, (ευρύτερο σημείο) 155 μ. Είναι χτισμένο από τη γκρίζα, ντόπια ασβεστόπετρα που ακατέργαστη την τοποθέτησαν και έφτιαξαν κάτι πλατειά ντουβάρια κοντά ενάμιση μέτρα πάχος. Ανάμεσα τους, οι πέτρες δεν έχουν συνδετικό υλικό, εκτός από τα δυο ημικυλινδρικά χτίσματα που στέκονται εκεί στον αυχένα. Είναι δυο πύργοι οι μεγαλύτεροι του οχυρού. Στο εσωτερικό τους υπάρχει κλιμακοστάσιο. Γενικά αυτοί οι Πύργοι, στην ΒΔ πλευρά, μήκους 127 μ., είναι 4, κατασκευασμένοι με αλάξευτη ντόπια τεφροκύανη πέτρα και με το ισχυρό ασβεστοκονίαμα το κουρασάνι. Υπάρχουν στρογγυλές οπές που αφορούν την χαμένη του ξυλοδεσιά. Ανάμεσα τους υπάρχουν τμήματα ισχυρού τείχους. Ίσως να υπήρχε και 5ος πύργος, που γκρεμίστηκε.
Θα ξαναγυρίσουμε όμως στον κεντρικό πύργο και αφού προχωρήσουμε λίγα μέτρα τείχους, αλλάζει η κατεύθυνση του τείχους προς τα ΝΑ. Στα 20 μέτρα, υπάρχουν πολλά χαλάσματα και στοιχεία που τοποθετούν την Πύλη του κάστρου, σ' αυτό το σημείο. Η πύλη πρέπει να προστατευότανε από μεγάλο πύργο, ο οποίος έχει κατολισθήσει όπως ήταν φτιαγμένος, δέκα μέτρα κάτω από την αρχική του θέση.
Από εδώ και πέρα το τείχος στρέφεται προς τα ΝΑ μήκους 200μ. και προστατεύει μια ομαλή βραχώδη πλευρά του βουνού γυμνή από δέντρα και ευάλωτη. Και εδώ έχουμε την ίδια κατασκευή, το ίδιο πάχος. Φαίνεται ότι έκτιζαν δυο σειρές με αλάξευτες πέτρες μέσα κι έξω και μετά γέμιζαν το διάκενο στο μέσον με χώμα, πέτρες και συνδετική ύλη.(έμπλεκτο σύστημα). Στο πρώτο τμήμα αυτού του τοίχους, υπάρχει στο εσωτερικό μέρος ένα χαμηλότερο πεζούλι, που πατούσαν φαίνεται αυτοί που πολεμούσαν και σώζεται εσωτερικά, σε ύψος 2,5 μ. .Κατά μήκος αυτής της πλευράς βρίσκονται 5 Προμαχώνες, από αλάξευτη πέτρα χωρίς κουρασάνι, εξωτερικά του τείχους. Ένας ορθογώνιας διατομής, 3 τριγωνικοί και 1 ημικυκλικός. Ο τελευταίος, ισχυρότερος, φύλαγε την ΝΔ και ανατολική πλευρά. Σαν να φτιάχτηκαν πρόχειρα, σε μεταγενέστερους χρόνους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του φρουρίου. Το τείχος σώζεται σε ύψος εξωτερικό περί τα 2,30μ. Από εδώ, έως και την ΝΑ γωνία του βράχου έχει κτισθεί ένα ξεροτρόχαλο ντουβάρι από την άφθονη πέτρα που έβγαινε από τα υπάρχοντα εκεί λατομεία. Μετά έρχεται η απόκρημνη, φύσει οχυρή Ανατολική πλευρά, που προκαλεί το δέος όταν κοιτάζεις τον βράχο από τα χωριά της Γέρας. Εδώ εντόπισα τα θεμέλια κτίσματος. Άλλα θεμέλια εντοπίζονται μέσα στον χώρο του κάστρου και άφθονη Μεσαιωνική, άγραφη και εφυαλωμένη κεραμική! Κοντά στην ανατολική πλευρά, υπάρχει η μεγάλη Δεξαμενή (Cisterna), του κάστρου, υπόγεια, χωρίς την οροφή, με κτιστά τοιχώματα, ορθογώνια με μεγάλη πλευρά περί τα 6 μέτρα.
και τοπογραφικό σκαρίφημα
Επιβλητικός, απόκρημνος βράχος
με παχύ τείχος Πύργους
και Προμαχώνες
την Πύλη
και την Δεξαμενή νερού
βίγλιζε όλη την Γέρα!