Σήμερα θα βγούμε από το οδοιπορικό μας στον τόπο και θα παρουσιάσουμε τέσσερα είδη φυτών, που στολίζουν με τα λουλούδια τους τη φθινοπωρινή λεσβιακή φύση.
Σήμερα θα βγούμε από το οδοιπορικό μας στον τόπο και θα παρουσιάσουμε τέσσερα είδη φυτών, που στολίζουν με τα λουλούδια τους τη φθινοπωρινή λεσβιακή φύση.
Και πρώτο το Κυκλάμινο, που με το ανοιχτό έως βαθύ ροζ χρώμα του, σχηματίζει ολόκληρα χαλιά από έγχρωμες τούφες, σ’ όλο τον ελαιώνα, με μοναδική πυκνότητα, στη διαδρομή προς την Αγιάσο. Αυτό το χρώμα συνοδεύεται από το βαθύ πράσινο των βελούδινων φύλων, με τα ασημόχρωμα σχέδια. Είναι το Cyclamen graecum (Κ. το ελληνικό) κυρίως, που βγαίνει πριν τα φύλλα του. Σε μικρότερο αριθμό έχουμε και τα C. persicum και C. hederifolium (Κ. το κισσόφυλλο).
Τα άλλα τρία ανήκουν στα Μονοκοτυλήδονα και έχουν κονδύλους (βολβούς) σα ρίζες.
Είναι ένα χρυσοκίτρινο κυπελλοειδές, όπως του κρόκου λουλούδι, με στενά, βαθυπράσινα μακρόστενα φύλλα. Σχηματίζει τούφες μοναχικές στους δρόμους και σε χωράφια, πολλές φορές τόσο πολλές, που το κίτρινο σκεπάζει μεγάλες εκτάσεις.
Το κυκλάμινο (πάνω) μαζί με τη χρυσοκίτρινη Στερνμπέργια (αριστερά) και το κολχικό (δεξιά)
Είναι η Sternbergia lutea (Στερνμπέργια η κίτρινη). Υπάρχει σε πολύ μικρότερους αριθμούς και η S. sicula (η σικελική), με πολύ στενότερα φύλλα.
Το τρίτο το βρίσκουμε στο υπέροχο υπόστρωμα του καστανιώνα. Είναι και αυτό όπως οι κρόκοι, πολύ μεγαλύτερο και βγαίνει πριν τα φύλλα του. Έχει μεγάλα ροζωπά - ερυθρωπά πέταλα, με δικτυωτή διακόσμηση με ανθήρες σε βαθύ βυσσινί.
... με το υπέροχο εσωτερικό (αριστερά) συνοδεύουν τη φθινοπωρινή Σκίλλα (δεξιά)
Δηλαδή ένα στολίδι, αρκετά φανερό, σε τούφες από μία έως τρεις, υπέροχο ανάμεσα στα γυαλιστερά πεσμένα κάστανα και στα ανοιχτοπράσινα φύλλα.
Είναι το Colchicum variegatum (το Κολχικόν το ποικιλόγραμμο), η Παγώνα ή Χειμωνιάτικο των Αγιασωτών. Περιέχει την κολχικίνη (φαρμακευτική ουσία) και είναι τοξικός κυρίως ο βολβός. Υπάρχει και το C. bivonae.
... με τα γαλάζια-λιλά ανθάκια, στην παλέτα της Λέσβου
To τελευταίο είναι μικρό, πρέπει να σκύψεις για να δεις την ομορφιά του στον ελαιώνα. Τα ανθάκια του σχηματίζουν ένα βότρυ και ανοίγουν από τα κάτω προς τα επάνω. Είναι αστεροειδή και έχουν ένα υπέροχο λιλά χρώμα, με γαλάζιο κέντρο και μωβ ανθήρες, κάτι ανταμείβει την ερευνητική και δεκτική στην κρυμμένη ομορφιά ματιά. Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί τού Ηράκλειτου. Είναι η Scilla automnalis (Σκίλλα η Φθινοπωρινή).