Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αναζητούνται γενναίες παρεμβάσεις στην υποδομή του στίβου από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου
Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, για τον όμιλο Λέσβου και Λήμνου, στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών (11 Μαΐου) και το Στάδιο Μυτιλήνης περιμένει καρτερικά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές του στίβου, ώστε η αθλητική εγκατάσταση να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη διοργάνωση.
Η αλήθεια είναι ότι ο «Ταρλάς» έχει επιβαρυνθεί πολύ, σε ότι αφορά τον στίβο του, μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2014 για να πληροί τις προδιαγραφές της Super League. Τα βαρέα οχήματα που πηγαινοέρχονταν επί μήνες πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) δημιούργησαν εκτεταμένες φθορές και τα μπαλώματα έκτοτε περιόρισαν ελάχιστα την επικινδυνότητα του για τους αθλητές. Συν τοις άλλοις, από αμέλεια, απροσεξία ή και αδιαφορία, ζημιές σημειώθηκαν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό του στίβου, όπως εμπόδια, βατήρες εκκίνησης, βαλβίδες, στυλοβάτες και στρώματα.
Σχεδόν μια πενταετία μετά και η κατάσταση στον «Ταρλά» δεν έχει μείνει καν στάσιμη, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η αυτοψία του «E» στο ταρτάν επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα του, αφού σε πολλά σημεία του ο τάπητας έχει φουσκώσει ή υποχωρήσει. Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάσταση και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Τα μεγάλα εμπόδια του στιπλ έχουν σαπίσει, σε ένα αγώνισμα μάλιστα, που οι αθλητές είναι αναγκασμένοι να πατούν πάνω τους, για να τα υπερπηδήσουν. Στην ίδια κατάσταση και οι βαλβίδες του μήκους, όπου πατούν οι αθλητές πριν επιχειρήσουν το άλμα τους. Πρόβλημα υπάρχει και στους στυλοβάτες του επί κοντώ, που χρειάζονται επιδιορθώσεις, ενώ όπως είχε επισημάνει το «E» και σε πρόσφατο δημοσίευμά του τα στρώματα του ύψους απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις, αφού έχουν σκιστεί και η εικόνα τους δεν παραπέμπει σε εξοπλισμό σύγχρονου Σταδίου.
Ενήμερος ο Οργανισμός
Το «Ε» συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, Δημήτρη Αλεξίου, ζητώντας απαντήσεις και… χρονοδιαγράμματα, αφού είναι δεδομένο πλέον ότι οι παρεμβάσεις όχι απλώς θεωρούνται αναγκαίες, αλλά και άμεσα εκτελεστέες. «Είμαστε ενήμεροι και όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά που αναφέρετε θα έχουν επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να προλάβουμε και τη διοργάνωση των Διασυλλογικών Αγώνων στίβου, στην κατηγορία ανδρών και γυναικών (11/5)», δήλωσε ο κ. Αλεξίου.
Τοποθετήθηκε μάλιστα δημόσια και για τον εκσυγχρονισμό των ταρτάν Μυτιλήνης και Καλλονής, λέγοντας: «Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό μας ένα κονδύλι για την τοποθέτηση ολοκαίνουριων ταρτάν και στο Στάδιο Μυτιλήνης, αλλά και στο “Κ. Κεντέρης” του Λεκανοπεδίου. Είναι αναγκαίο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων του στίβου και υπάρχει από μέρους του Δήμου Λέσβου και η πρόθεση, αλλά και η δυνατότητα για να γίνει επιτέλους πράξη.»
«Θα προλάβουμε»
Αναφορικά με τα όργανα που χρειάζονται άμεσα επιδιορθώσεις, ο κ. Αλεξίου ήταν ξεκάθαρος: «Θα γίνουν όλα όπως πρέπει, ωστόσο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι απαιτείται καλή συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους με το χώρο, ώστε να μείνουν και όπως πρέπει. Εννοώ ότι οι άνθρωποι του στίβου, καλώς έχουν απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή, οφείλουν όμως να δείχνουν τη δέουσα προσοχή ως προς τη χρήση αυτών των οργάνων, για να μην παρατηρούνται συνεχώς τέτοιου είδους φθορές.»
Επωνύμως
Αν όχι τώρα , πότε;
Είναι ίσως η πρώτη φορά, κατά την οποία η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του στίβου, φαίνεται να έχει και ουσία αλλά και διά ταύτα. Η δημοτική αρχή, στην οποία πολλοί καταμαρτυρούν διάφορα, δείχνει να ποντάρει στον αθλητισμό. Και δικαιολογημένα το πράττει, αφού είναι κοινά παραδεκτό πως τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών του νησιού. Παρότι μάλιστα πέρασαν τόσο από τον πρώτο όσο και από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης τοπικοί άρχοντες που προέρχονταν μέσα από το χώρο του αθλητισμού. Ας μην ξεχνάμε, ότι παρότι ο Παύλος Βογιατζής ήταν Νομάρχης επί δύο θητείες, με Αντινομάρχη και μετ’ έπειτα Δήμαρχο τον συναθλητή του στην υδατοσφαίριση Σπύρο Γαληνό, είναι απορίας άξιο γιατί η Λέσβος εν έτη 2018, δεν διαθέτει εδώ και μια πενταετία κολυμβητήριο…
Παράλληλα, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Αιγαίου, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) στο μοναδικό του Κλειστό Γυμναστήριο, τη στιγμή που η Χίος διαθέτει τρία, η Σάμος τέσσερα, η Λήμνος ένα μεν υπερσύγχρονο δε, φιλοξενώντας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως αντίστοιχα και πολλά άλλα μικρότερα νησιά από εμάς, συγκριτικά με τον πληθυσμό ή τη γεωγραφική τους έκταση, αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες τους (βλ. Σαντορίνη). Την ίδια ώρα τα περισσότερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα χωριά είναι ακόμα χωμάτινα, ενώ ο στίβος έχει αφεθεί στην τύχη του, παρότι φέρνει διαχρονικά τις μεγαλύτερες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.
Η αθλητική κοινότητα δεν είναι αμελητέα ποσότητα, όπως νομίζουν κάποιοι. Κι αυτό, εφόσον δείχνουν να το έχουν κατανοήσει επιτέλους Δήμος και Περιφέρεια, μόνο θετικά μπορεί να εξελιχθεί για τον ίδιο τον τόπο και τη νεολαία του. Ευχή όλων μας είναι να μη μείνουμε στα λόγια, για ακόμα μία φορά…